ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες διαστάσεις αιματοχυσίας και κλιμάκωσης

Σήμερα τα ξημερώματα, συνεδριάζει το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, για να εξετάσει την περαιτέρω αντίδραση στις επιθέσεις αυτοκτονίας μετά το αεροπορικό πλήγμα στο σπίτι ηγετικού στελέχους της «Χαμάς»

Ερείπια μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Ερείπια μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μόνο λίγες ώρες άργησαν τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού που, όπως διαρρέεται, απλώς άρχισαν με την πυραυλική επίθεση κατά του σπιτιού του σημαίνοντος στελέχους της «Χαμάς», Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, ισχυρίζονταν, νωρίτερα, ότι «θα ακολουθήσει στρατιωτική κλιμάκωση». Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, ο Αχμέντ Κορέι ανακοίνωσε επισήμως ότι αποδέχεται τον πρωθυπουργικό θώκο και ότι προχωρά σε σύσταση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.

Χτες το πρωί, ισραηλινό F 16 έπληξε με πυραύλους το σπίτι του Μαχμούντ αλ Ζαχάρ. Από τα ερείπια ανασύρθηκαν νεκροί ο μεγαλύτερος γιος του αλ Ζαχάρ και ο σωματοφύλακάς του, η σύζυγός του χαροπαλεύει, σοβαρά τραυματίστηκε η κόρη του, ενώ ο ίδιος υπέστη σχετικά ελαφρά τραύματα. Αλλοι 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 2 γυναίκες και 5 παιδιά.

Ο αλ Ζαχάρ δήλωνε, αμέσως μετά, ότι η «επίθεση αυτή δεν πρόκειται να πετύχει την παράδοση της Χαμάς, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει την ένταση της παλαιστινιακής αντίστασης». Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε αμέσως έξω από το σπίτι του αλ Ζαχάρ και χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην κηδεία του γιου του. Το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, «Ιζεντίμ αλ Κασάμ», με ανακοίνωση, προειδοποιεί ότι στο εξής στο στόχο θα θέτει «σπίτια και κατοικίες, κάτι που αποφευγόταν μέχρι σήμερα, αλλά το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε όριο. Στο εξής και η δική μας τακτική αλλάζει».

«Δειλή», χαρακτήρισε την επίθεση κατά του αλ Ζαχάρ, ο Αχμέντ Κορέι, εκτιμώντας ότι κλιμακώνει τη βία. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι ο αλ Ζαχάρ «έχει άμεση σύνδεση με το δίκτυο πραγματοποίησης των επιθέσεων, όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και έξω από αυτά, όπως στη Συρία».

«Κλίμα» από το πρωί

Με εισβολές στις πόλεις Τζενίν, Καλκίλια και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρεμ, όπου σημειώθηκαν μάχες και επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, απάντησε, τα ξημερώματα χτες, ο ισραηλινός στρατός στις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιχειρήσεις και στην περίμετρο της Ραμάλα, όπου συνέλαβε τον Ράεντ Μπαργκούτι, μέλος της «Χαμάς», ενώ τουλάχιστον 20 συγγενείς των δύο καμικάζι που κατάγονταν από το χωριό Ραντίς, έξω από τη Ραμάλα, συνελλήφθησαν.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης, υπονοώντας ότι κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα το πρωί, αμέσως μετά την εσπευσμένη επιστροφή του Αριέλ Σαρόν από την Ινδία, θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο γενικευμένης εισβολής στη Γάζα ή και επίθεσης κατά του Γιάσερ Αραφάτ. Από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, (μία σε στρατιωτική βάση στο Τελ Αβίβ και μία σε καφετέρια στη Δυτική Ιερουσαλήμ σε μια από τις ασφαλέστερες συνοικίες της), σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 8 στρατιώτες, και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι. Μετά από λιγότερο από ένα 24ωρο, το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς» αναλάμβανε την ευθύνη των 2 επιθέσεων, σημειώνοντας ότι «είναι η αρχή της απάντησής μας αλλά και μία απόδειξη ότι πετυχαίνουμε τους στόχους μας ακόμη και όταν τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια».

Αργά το βράδυ, χτες, ήταν προφανές ότι ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωνε περαιτέρω τα αντίποινά του. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη της Γάζας, όπου πετούσαν ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα. Αεροπορική επιδρομή εξαπολύθηκε, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», και σε περιοχή κοντά στην Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Τις πρώτες ώρες δεν είχε διευκρινιστεί ποιος ήταν ο στόχος και ποιες οι απώλειες από τα ισραηλινά πλήγματα. Αργά το βράδυ, επίσης, ανακοινώθηκε ότι 2 νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους.

Υπό πίεση ο Κορέι

Τις επιθέσεις αυτοκτονίας όπως και την επιδρομή κατά του αλ Ζαχάρ καταδίκασε η Π. Αρχή και ο Αχμέντ Κορέι, που χτες επισήμως αποδέχτηκε την πρωθυπουργία. Ο Κορέι ανακοίνωσε ότι θα συστήσει «άμεσα» κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, με τη συμμετοχή το περισσότερο 8 ατόμων, θα συγκεντρώσει υπό μία διοίκηση όλα τα σώματα ασφαλείας και θα συγκαλέσει, σήμερα, το κοινοβούλιο, για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Κάλεσε το Ισραήλ να «επανέλθει στις συνομιλίες σεβόμενο τους Παλαιστινίους, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλειά του».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι περιμένουν «πράξεις κατά της τρομοκρατίας» και ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Λευκός Οίκος, που καταδίκασε ως «φαύλες» τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο Πρόεδρος Μπους επέμεινε, πάντως ότι ο «οδικός χάρτης αντέχει ακόμη», ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ τάχτηκε υπέρ της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης για την εφαρμογή του.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις από το βορρά μέχρι το νότο

Από το χώρο της έκρηξης στην Ιρμπίλ

Associated Press

Από το χώρο της έκρηξης στην Ιρμπίλ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΙΡΜΠΙΛ.-

Σε παγιδευμένο αυτοκίνητο αποδίδουν οι κουρδικές αρχές και εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων, την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε, αργά το βράδυ της Τρίτης, κεντρικό δρόμο της πόλης Ιρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ. Η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στα γραφεία όπου εδρεύουν οι άνδρες των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, εκτός από τον καμικάζι, σκοτώθηκαν 2 παιδιά, 12 και 4 χρόνων, που βρίσκονταν σε γειτονικά σπίτια ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 53 άνθρωποι. Ανάμεσα στους τραυματίες, όπως ανακοινώθηκε, συγκαταλέγονται 4 άνδρες των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, και 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Κούρδος ανώνυμος αξιωματούχος επέρριπτε την ευθύνη της επίθεσης στην Ανσάρ αλ Ισλάμ που συνδέεται με την αλ Κάιντα, αλλά δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό του.

Απώλειες, χτες, για τις κατοχικές δυνάμεις σημειώθηκαν και στη Βαγδάτη. Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να απενεργοποιήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε όταν το όχημά τους προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας. Τέλος, στο νότιο Ιράκ, σε περιοχή βορείως της Βασόρας, αντιαρματικές ρουκέτες έπληξαν για τρίτη φορά τη βάση στην οποία στρατοπεδεύουν οι δανικές δυνάμεις, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Χτες, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μέχρι τα τέλη της βδομάδας οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα αποχωρήσουν από τη Νατζάφ και θα παραδώσουν τον έλεγχο της πόλης στην πολυεθνική δύναμη υπό πολωνική διοίκηση που έχει αναλάβει, εδώ και μερικές μέρες, την ευθύνη ολόκληρης της ζώνης του κεντρικού Ιράκ. Δεν έγινε γνωστό αν οι πεζοναύτες αποχωρώντας θα προσπαθήσουν να αφοπλίσουν και τους Σιίτες μαχητές που περιπολούν στην πόλη, όπως έχουν απειλήσει δίνοντάς τους διορία μέχρι το Σάββατο να καταθέσουν τα όπλα τους.

Την ίδια στιγμή, στο Κάιρο, όπου ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΓΓ του, Αμρ Μούσα, καθιστούσε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα αποστολής αραβικών στρατευμάτων στο Ιράκ στο πλαίσιο ακόμη και απόφασης του ΟΗΕ. Ο Μούσα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν οι Αραβες «να προστατεύουν τις κατοχικές δυνάμεις».

ΤΖΑΜΟΥ.- Οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν έξι «ισλαμιστές» και πως συνέχιζαν να μάχονται τους ενόπλους αυτονομιστές στο Κασμίρ. Κατά ινδικές πηγές, «δεκάδες» αντάρτες παρεισέφρησαν στην περιοχή προχτές βράδυ...

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.- Αγνωστοι σταμάτησαν αυτοκίνητο με πέντε εργαζόμενους της υπηρεσίας αρωγής DAACAR (επιτροπή της Δανίας για την παροχή βοήθειας στους Αφγανούς πρόσφυγες), τους έβγαλαν έξω, τους έδεσαν και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Ενας από τους εργαζόμενους επέζησε. Εκτιμάται ότι «πρόκειται για ενέργεια των Ταλιμπάν».

ΑΓΚΥΡΑ.- Εν αμφιβόλω τίθεται, κατά αναλυτές, η «ομαλή συνέχιση» της πολιτικής πορείας της Τουρκίας, καθώς, έως τα τέλη Σεπτέμβρη, το Ακυρωτικό Δικαστήριο της γείτονος θα αποφασίσει αν ήταν «νόμιμες» οι εκλογές της περασμένης χρονιάς. Η εξέλιξη ίσως επηρεάσει το ΔΝΤ, που έχει λάβει από την Ουάσιγκτον την «οδηγία» να δανειοδοτήσει τη χώρα με 8,5 δισ. δολάρια.

ΒΙΕΝΝΗ.- Κοντά στη λήψη απόφασης για την έκδοση «τελεσιγράφου» στην Τεχεράνη, προκειμένου να αποδείξει (μάλλον μέχρι το Νοέμβρη) πως δεν έχει οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα, φερόταν χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

ΜΑΝΙΛΑ.- Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε χτες για ενδεχόμενη δραματική αύξηση της επιδημίας του AIDS, αλλά και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε χώρες της Ασίας, όπως Φιλιππίνες, Μογγολία, Κίνα, αλλά και νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκε χτες ο Ινδονήσιος ισλαμιστής Ιμάμ Σαμούντρα με την κατηγορία της διοργάνωσης της βομβιστικής επίθεσης (Οκτώβρης 2002) στο Μπαλί, που στοίχισε τη ζωή σε 202 άτομα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα ελονοσίας μεταξύ των Αμερικανών πεζοναυτών που έχουν σταλεί στη Λιβερία. Εως χτες είχε επιβεβαιωθεί πως πάσχει από ελονοσία το 20% των 225 πεζοναυτών που έχει, από τον περασμένο μήνα, πατήσει στο λιβεριανό έδαφος...

«Επανεμφάνιση» μπιν Λάντεν

Με βίντεο που προβλήθηκε από το «αλ Τζαζίρα»

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ αλ Τζαζίρα μετέδωσε χθες βίντεο, που εμφανίζει τον Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδρυτή της Αλ Κάιντα, και τον συνεργάτη του, Αϊμάν αλ Ζουάχρι, να περπατούν σε ορεινή περιοχή, χωρίς να διευκρινίζεται πού βρίσκονται. Σύμφωνα με το δίκτυο, το βίντεο «τραβήχτηκε στα τέλη Απρίλη ή τις αρχές Μάη», ενώ μαζί με τις εικόνες μεταδόθηκε και ηχητικό μήνυμα του αλ Ζαουάχρι, στο οποίο ο θεωρούμενος ως υπαρχηγός της οργάνωσης καλεί τα μέλη της ιρακινής αντίστασης «να θάψουν» τους Αμερικανούς και τους υπόλοιπους κατακτητές «στο νεκροταφείο του Ιράκ». Η τηλεοπτική επανεμφάνιση του μπιν Λάντεν μία ημέρα πριν τη σημερινή δεύτερη επέτειο των πληγμάτων της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ, συνοδεύτηκε από το μήνυμα, που φέρεται να εκφωνεί ο αλ Ζουάχρι, ότι «με το θέλημα του Θεού θα κόψουμε το χέρι εκείνου που επιχειρεί να μας κάνει κακό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ