Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις από το βορρά μέχρι το νότο

Από το χώρο της έκρηξης στην Ιρμπίλ

Associated Press

Από το χώρο της έκρηξης στην Ιρμπίλ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΙΡΜΠΙΛ.-

Σε παγιδευμένο αυτοκίνητο αποδίδουν οι κουρδικές αρχές και εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων, την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε, αργά το βράδυ της Τρίτης, κεντρικό δρόμο της πόλης Ιρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ. Η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στα γραφεία όπου εδρεύουν οι άνδρες των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, εκτός από τον καμικάζι, σκοτώθηκαν 2 παιδιά, 12 και 4 χρόνων, που βρίσκονταν σε γειτονικά σπίτια ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 53 άνθρωποι. Ανάμεσα στους τραυματίες, όπως ανακοινώθηκε, συγκαταλέγονται 4 άνδρες των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, και 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Κούρδος ανώνυμος αξιωματούχος επέρριπτε την ευθύνη της επίθεσης στην Ανσάρ αλ Ισλάμ που συνδέεται με την αλ Κάιντα, αλλά δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό του.

Απώλειες, χτες, για τις κατοχικές δυνάμεις σημειώθηκαν και στη Βαγδάτη. Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να απενεργοποιήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε όταν το όχημά τους προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας. Τέλος, στο νότιο Ιράκ, σε περιοχή βορείως της Βασόρας, αντιαρματικές ρουκέτες έπληξαν για τρίτη φορά τη βάση στην οποία στρατοπεδεύουν οι δανικές δυνάμεις, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Χτες, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μέχρι τα τέλη της βδομάδας οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα αποχωρήσουν από τη Νατζάφ και θα παραδώσουν τον έλεγχο της πόλης στην πολυεθνική δύναμη υπό πολωνική διοίκηση που έχει αναλάβει, εδώ και μερικές μέρες, την ευθύνη ολόκληρης της ζώνης του κεντρικού Ιράκ. Δεν έγινε γνωστό αν οι πεζοναύτες αποχωρώντας θα προσπαθήσουν να αφοπλίσουν και τους Σιίτες μαχητές που περιπολούν στην πόλη, όπως έχουν απειλήσει δίνοντάς τους διορία μέχρι το Σάββατο να καταθέσουν τα όπλα τους.

Την ίδια στιγμή, στο Κάιρο, όπου ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΓΓ του, Αμρ Μούσα, καθιστούσε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα αποστολής αραβικών στρατευμάτων στο Ιράκ στο πλαίσιο ακόμη και απόφασης του ΟΗΕ. Ο Μούσα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν οι Αραβες «να προστατεύουν τις κατοχικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ