Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΕ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές

Πολύμορφες είναι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Associated Press

Πολύμορφες είναι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΚΑΝΚΟΥΝ.--

4.700 εκπρόσωποι από τις 146 χώρες - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συμμετέχουν στις πενθήμερες εργασίες που άρχισαν χτες στην πόλη Κανκούν του Μεξικού, με βασικό και κύριο αντικείμενο να γίνει το... πολυπόθητο βήμα για τη σύναψη μιας νέας παγκόσμιας εμπορικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2004. Ομως οι διοργανωτές έχουν απέναντί τους χιλιάδες διαδηλωτές, που προσπαθούν να ματαιώσουν για άλλη μια φορά τη σύνοδο.

Εξάλλου, υπάρχει μια αυξανόμενη παγκόσμια αντίσταση ενάντια στον ΠΟΕ, που φάνηκε έντονα με τις μαζικές διαδηλώσεις του Σιάτλ το 1999, που είχαν κατορθώσει να ματαιώσουν τη 3η Σύνοδο, όπου τέθηκε και το ζήτημα του «γύρου της χιλιετίας» για την πλήρη απελευθέρωση όλων των εμπορικών συνόρων. Από την αρχή της εβδομάδας στην περιοχή έχουν φτάσει χιλιάδες διαδηλωτές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν σκοπό να ασκήσουν επιρροή στις συνομιλίες, εάν όχι να ματαιώσουν τη Σύνοδο. Οι διαδηλωτές δε φαίνεται να πτοούνται, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ εννοείται ότι απαγορεύεται αυστηρά να πλησιάσουν ακόμη και σε κάποια απόσταση το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κατάσταση είναι τεταμένη, καθώς εκεί βρίσκονται χιλιάδες υπουργοί, αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και χιλιάδες διαδηλωτές.

Οσον αφορά την ίδια τη Σύνοδο, θεωρείται «κρίσιμη». Ηδη χτες κατά την έναρξη των εργασιών ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Σουπατσάι Πανιτσπακντί, απηύθυνε προειδοποιήσεις ότι η αποτυχία σύναψης μιας παγκόσμιας εμπορικής συμφωνίας θα επέφερε μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία...

Μέχρι τώρα, ο ΠΟΕ έχει χάσει όλες τις προθεσμίες που έθεσε από τότε που οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν από δυο χρόνια, στην Ντόχα του Κατάρ. Η διάσταση απόψεων μεταξύ «πλούσιων» και «φτωχών» για τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων έχει μέχρι στιγμής αναδειχτεί ως το κύριο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

Ενα από τα θέματα που καθυστερεί συνήθως είναι η γεωργία και η ιδιαίτερη μεταχείριση που απολαμβάνουν οι ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των χωρών -μελών φαίνεται να διαφωνούν επίσης και στις τιμές των φαρμάκων, τους δασμούς του χάλυβα και τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι περισσότεροι αναλυτές είναι απαισιόδοξοι για την υπογραφή συμφωνίας στο Κανκούν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να διεξαχθεί και μία ακόμη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ