Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Κατασκευάζοντας τον εχθρό

Οπως πολύ κυνικά δηλώνουν τα γεράκια του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου, ακόμη και εάν δεν ελάμβανε χώρα η 11η του Σεπτέμβρη θα χρειαζόταν να τη δημιουργήσουμε. Στη δήλωση αυτή αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια το κύριο αντικείμενο της προπαγάνδας του πολέμου, η «κατασκευή του εχθρού».

Τις πρώτες ημέρες που ακολούθησαν την 11η του Σεπτέμβρη ένα εκτεταμένο πογκρόμ κατά των Μουσουλμάνων και αραβικής καταγωγής Αμερικανών και πολύ περισσότερο μεταναστών αποφεύχθηκε ίσως την τελευταία στιγμή. Οι αδαείς μεν «υπερπατριώτες» δε Αμερικανοί αμέσως υπάκουσαν στις διαταγές των «αρχόντων» και διατήρησαν το δυνατόν την ψυχραιμία τους, αφήνοντας το «πογκρόμ» στα κυβερνητικά χέρια.

Οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» εντός των τειχών των πρώτων μηνών συνεχίζονται και έχουν ως αποτέλεσμα μαζικές συλλήψεις. Δεκάδες, μετανάστες κυρίως, στοιβάζονται σε κρατητήρια και τις εγκαταστάσεις των μεταναστευτικών υπηρεσιών χωρίς πολλές φορές να γνωρίζει κανείς πού βρίσκονται. Χωρίς δικαιώματα, στο έλεος των αμερικανικών αρχών. Την ίδια στιγμή, για την υπεράσπιση της πατρίδας, τίθεται σε ισχύ ο νόμος PATRIOT I, όπου πλέον όλοι βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Ακόμη και η σκέψη. Θα ακολουθήσει πια και ο PATRIOT II, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις εξουσίες των αρχών και εξαφανίζει σχεδόν τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες.

Δημιουργείται το υπουργείο για την Αμυνα της Πατρίδας, «που στόχος του είναι να περιφρουρήσει το έθνος από τρομοκρατικές ενέργειες», παρέχοντάς του την εξουσία «να αναλάβει τον έλεγχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δηλαδή ντε φάκτο στρατιωτικό νόμο. Ιδρύεται το Βόρειο Στρατηγείο όπου αναλαμβάνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός του αμερικανικού εδάφους στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ειδικά μέτρα λαμβάνονται, υπάρχουν συνεχώς προειδοποιήσεις του FBI για επικείμενες τρομοκρατικές ενέργειες είτε εντός των ΗΠΑ είτε σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Τα ΜΜΕ προετοιμάζουν μόνιμα την κοινή γνώμη, καλλιεργώντας τεχνηέντως το κλίμα τρομολαγνείας, αφού «η Αμερική δέχεται επίθεση».

Οι Αμερικανοί ανοίγουν τις πύλες της βάσης τους στο Γκουαντάναμο για τους συλληφθέντες στο Αφγανιστάν. Ενα κολαστήριο στην καρδιά της Καραϊβικής και στο δυτικό άκρο της Κούβας, όπου κρατούνται άγνωστο πόσοι «μαχητές». Τους ονομάζουν έτσι για τυπικούς λόγους μόνο, αφού ελάχιστοι τόλμησαν να υψώσουν τη φωνή για τις παράνομες κρατήσεις εκατοντάδων ανθρώπων που δε χαίρουν και των πιο βασικών δικαιωμάτων, ούτε καν αυτών που επιβάλλει η Συνθήκη της Γενεύης για τους «αιχμάλωτους πολέμου». Δε φτάνει αυτό... Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η αμερικανική ηγεσία ανακοίνωσε και την έναρξη των έκτακτων στρατοδικείων. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ουδείς γνωρίζει, αφού συνεδριάζουν μυστικά, παίρνουν αποφάσεις χωρίς φυσικά να γνωστοποιούνται. Ούτε καν γνωστοποιούνται τα ονόματα... όσο για την επιβολή της ποινής, που μπορεί να είναι και εκτέλεση φυσικά και πάλι ουδείς γνωρίζει.

Προωθείται το σύστημα ΤΙΑ, όπου πλέον θα καταγράφονται όλες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που γίνονται, οι τραπεζιτικές συναλλαγές, οι αγορές με πιστωτικές κάρτες, τα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αυτά ανά την υφήλιο, ενώ το σύστημα CAPPS εφαρμόζεται για τον έλεγχο των επιβατών των αεροσκαφών.

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις των περισσοτέρων χωρών του πλανήτη, είτε γιατί οι ΗΠΑ επιβάλλουν διά των απειλών τους δικούς τους ολοκληρωτικούς νόμους, είτε γιατί κάποιες εξ αυτών το θεώρησαν ως ευκαιρία να στριμώξουν τα δικαιώματα των λαών, προκειμένου να επιβιώσουν, είτε γιατί κάποιες εξ αυτών βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να προωθήσουν το «ίδιο όραμα» που μοιράζονται με τις ΗΠΑ, στα όρια των εθνικών κρατών τους και όχι μόνο. Σε αυτές τις τελευταίες συγκαταλέγονται πρώτα και κύρια οι ευρωπαϊκές χώρες, με πρωτοπόρες την Ισπανία και τη Βρετανία.

Διά πυρός και σιδήρου

Εντούτοις, για να είναι «αποτελεσματικός και αποδοτικός» ο φόβος που καλλιεργείται δεν μπορεί αενάως να στηρίζεται σε «προειδοποιήσεις» επικείμενων επιθέσεων, αλλά απαιτεί και «πραγματικές» τρομοκρατικές ενέργειες ή «περιστατικά», τα οποία παρέχουν την αναγκαία αξιοπιστία στα πολεμικά σχέδια. Η προπαγάνδα του πολέμου υποστηρίζει την ανάγκη για την εφαρμογή «μέτρων έκτακτης ανάγκης», όπως και την υλοποίηση στρατιωτικών ενεργειών και αντιποίνων.

Εκτός της 11ης του Σεπτέμβρη, υπήρξε μια σειρά «τρομοκρατικών ενεργειών», όπως η βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, στη Σαουδική Αραβία, στην Τυνησία, στο Μαρόκο, πυραυλική επίθεση κατά ισραηλινού αεροσκάφους στην Κένια, με ενόχους πάντα κάποιες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις με έμμεσες ή άμεσες διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα» και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αυτές οι «τρομοκρατικές ενέργειες» εκτός της πρόσθεσης αξιοπιστίας και νομιμοποίησης του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» έχουν προκαλέσει την επέμβαση έμμεση ή άμεση των ΗΠΑ σε διάφορα σημεία της υφηλίου, όπως τις Φιλιππίνες. Κορυφαία, όμως, στιγμή, μέχρι σήμερα πάντα, είναι ο πόλεμος κατά του Ιράκ, που εάν και επισήμως οι πολεμικές επιχειρήσεις έχουν λάβει τέλος, δεν έχει τελειώσει.

Η «σύγκρουση Ισλάμ - Δύσης» έχει στηριχτεί σε ένα όχι μόνο κατασκευασμένο εχθρό, αλλά και σε έναν εχθρό που θεωρείται «ζωτικό στοιχείο των μυστικών υπηρεσιών», όπως αναφέρεται στην ακαταλαβίστικη επαγγελματική διάλεκτο της CIA, τουλάχιστον όσον αφορά στην «Αλ Κάιντα» και τις «Ισλαμιστικές Ταξιαρχίες», που ήταν δημιουργήματα της CIA. Ερευνες του αμερικανικού Κογκρέσου αναφορικά με την 11η του Σεπτέμβρη, εκτός των ευθυνών που καταλογίζουν στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ «για αδράνεια και ανικανότητα στην αξιολόγηση των στοιχείων και των προειδοποιήσεων των ξένων μυστικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ» έχουν καταγράψει λεπτομερώς τις διασυνδέσεις της «Αλ Κάιντα» με υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ. Τα στοιχεία, επίσης, επιβεβαιώνουν ότι η «Αλ Κάιντα», ο Νο1 εχθρός, υποστηρίχτηκε από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, την ISI. Υπηρεσία που θεωρείται ότι έπαιξε υπόγειο ρόλο ως προς τη χρηματοδότηση των επιθέσεων της 11ης του Σεπτέμβρη. Η ISI έχει εξαιρετικά στενές σχέσεις με τη CIA, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί έστω και χαλαρούς δεσμούς ή να υποστηρίζει διάφορες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες, όπως την Jaish-e-Muhammad, που έκανε τη βομβιστική επίθεση κατά του Ινδικού Κοινοβουλίου, επίθεση που έφερε στα πρόθυρα του πολέμου την Ινδία και το Πακιστάν.

Ανάλογες διασυνδέσεις έχει και η Jemaah al Islamiah, οργάνωση που φέρεται ότι ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση κατά του ξενοδοχείου Κούτα στο Μπαλί. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης και «επιχειρησιακός αρχηγός» της Jemaah al Islamiah, Ριντουάν Ισαμούντιν εκπαιδεύτηκε μαζί με πολλούς μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Μια πρωτοβουλία της CIA υπό την αιγίδα του Προέδρου Τζίμι Κάρτερ, με τη διαμεσολαβητή για την υλοποίησή της, την ISI. Ολες αυτές οι οργανώσεις που έχουν σχέση με την ISI, αλλά και άλλες φερόμενες ως τρομοκρατικές οργανώσεις που θεωρούνται «ζωτικά στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών», μπορεί να δρουν με ένα βαθμό αυτονομίας, αλλά τελικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ