ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΕ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές

Πολύμορφες είναι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Associated Press

Πολύμορφες είναι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΚΑΝΚΟΥΝ.--

4.700 εκπρόσωποι από τις 146 χώρες - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συμμετέχουν στις πενθήμερες εργασίες που άρχισαν χτες στην πόλη Κανκούν του Μεξικού, με βασικό και κύριο αντικείμενο να γίνει το... πολυπόθητο βήμα για τη σύναψη μιας νέας παγκόσμιας εμπορικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2004. Ομως οι διοργανωτές έχουν απέναντί τους χιλιάδες διαδηλωτές, που προσπαθούν να ματαιώσουν για άλλη μια φορά τη σύνοδο.

Εξάλλου, υπάρχει μια αυξανόμενη παγκόσμια αντίσταση ενάντια στον ΠΟΕ, που φάνηκε έντονα με τις μαζικές διαδηλώσεις του Σιάτλ το 1999, που είχαν κατορθώσει να ματαιώσουν τη 3η Σύνοδο, όπου τέθηκε και το ζήτημα του «γύρου της χιλιετίας» για την πλήρη απελευθέρωση όλων των εμπορικών συνόρων. Από την αρχή της εβδομάδας στην περιοχή έχουν φτάσει χιλιάδες διαδηλωτές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν σκοπό να ασκήσουν επιρροή στις συνομιλίες, εάν όχι να ματαιώσουν τη Σύνοδο. Οι διαδηλωτές δε φαίνεται να πτοούνται, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ εννοείται ότι απαγορεύεται αυστηρά να πλησιάσουν ακόμη και σε κάποια απόσταση το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κατάσταση είναι τεταμένη, καθώς εκεί βρίσκονται χιλιάδες υπουργοί, αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και χιλιάδες διαδηλωτές.

Οσον αφορά την ίδια τη Σύνοδο, θεωρείται «κρίσιμη». Ηδη χτες κατά την έναρξη των εργασιών ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Σουπατσάι Πανιτσπακντί, απηύθυνε προειδοποιήσεις ότι η αποτυχία σύναψης μιας παγκόσμιας εμπορικής συμφωνίας θα επέφερε μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία...

Μέχρι τώρα, ο ΠΟΕ έχει χάσει όλες τις προθεσμίες που έθεσε από τότε που οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν από δυο χρόνια, στην Ντόχα του Κατάρ. Η διάσταση απόψεων μεταξύ «πλούσιων» και «φτωχών» για τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων έχει μέχρι στιγμής αναδειχτεί ως το κύριο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

Ενα από τα θέματα που καθυστερεί συνήθως είναι η γεωργία και η ιδιαίτερη μεταχείριση που απολαμβάνουν οι ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των χωρών -μελών φαίνεται να διαφωνούν επίσης και στις τιμές των φαρμάκων, τους δασμούς του χάλυβα και τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι περισσότεροι αναλυτές είναι απαισιόδοξοι για την υπογραφή συμφωνίας στο Κανκούν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να διεξαχθεί και μία ακόμη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο.


ΛΕΤΟΝΙΑ
Κρατικός ρεβανσισμός

Ο εισαγγελέας ζητά την καταδίκη 80χρονου Σοβιετικού αντάρτη, γιατί το 1944 είχε εξολοθρεύσει ομάδα ντόπιων φασιστών

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ - ΝΟΒΟΣΤΙ, στη νέα δίκη του 80χρονου Σοβιετικού παρτιζάνου Βασίλι Κόνονοφ, που διεξάγεται στη Λετονία, ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του Β. Κόνονοφ σε 12 χρόνια φυλακή.

Ο Σοβιετικός βετεράνος κατηγορείται για το ότι στις 27 Μάη 1944, στο λετονικό χωριό Μάλιε Μπάτι, κοντά στα ρωσικά σύνορα, εξολόθρευσε ντόπια ομάδα συνεργατών των ναζί. Συνολικά, στη μάχη σκοτώθηκαν 9 άτομα, εκ των οποίων τα 6 ήταν μέλη της φασιστικής «αστυνομίας». Η εξόντωσή τους έγινε ως απάντηση στην παράδοση στους ναζί μιας ομάδας Σοβιετικών παρτιζάνων, τα μέλη της οποίας εκτελέστηκαν από τους ναζί.

Μάλιστα, στη νέα δίκη, ο εισαγγελέας άλλαξε και το κατηγορητήριο που υπάρχει σε βάρος του Β. Κόνονοφ. Ετσι, από «εγκλήματα πολέμου», που ήταν έως τώρα η κατηγορία, αυτή μετατράπηκε σε «φόνο».

Να σημειωθεί πως ο Β. Κόνονοφ είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί τον Αύγουστο του 1998. Το Γενάρη του 2000 είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλακή. Στις 25 Απρίλη του ίδιου χρόνου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων από όλον τον κόσμο, είχε ακυρώσει την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Τον ίδιο μήνα, ο Β. Κόνονοφ αποδέχτηκε την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν και πήρε τη ρωσική υπηκοότητα.

Φαίνεται, όμως, πως οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι της χώρας δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την τροπή των γεγονότων και το 2002 η Γενική Εισαγγελία της Λετονίας εκ νέου κίνησε την υπόθεση και διέταξε την εκδίκασή της από δικαστήριο της περιοχής της πόλης Ρεζένκε.

Κάτω από τέτοιο αντισοβιετικό κι αντικομμουνιστικό κλίμα, με χοντροκομμένη παραχάραξη της ιστορίας, με απαγορευμένο το ΚΚ Λετονίας, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς υπηκοότητα και πολιτικά δικαιώματα και, βέβαια, δικαίωμα ψήφου, θα πραγματοποιηθεί στη Λετονία το δημοψήφισμα (στις 20/9) για την ένταξη στην ΕΕ... Αυτή είναι η «δημοκρατία» που «αποκατέστησαν» στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Αυτή είναι η «δημοκρατία» που χαιρετίζει η ΕΕ, που χαιρέτισε πρόσφατα στη Στοά του Αττάλου κατά την τελετή προσχώρησης των «10» στην ΕΕ ο κ. Σημίτης, ως προεδρεύων της ΕΕ (στις 16 Απρίλη 2003). Εχουν μήπως την εντύπωση πως δε θα πάρουν απάντηση;


Μπορεί να μεταρρυθμιστεί ο ΠΟΕ;

Παρέμβαση του Κ. Αλυσσανδράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συνάντηση του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Φόρουμ

Παρέμβαση στη συνάντηση του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Φόρουμ με αφορμή την 5η υπουργική σύνοδο στο Κανκούν έκανε στις 8 Σεπτέμβρη ο Κώστας Αλυσσανδράκης, ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Ζούμε σε έναν κόσμο, όπου λίγες εκατοντάδες ανθρώπων έχουν στην κατοχή τους ή ελέγχουν το 50% του πλούτου του πλανήτη μας. Οπου οι φτωχές χώρες ζούνε κάτω από το βάρος του εξωτερικού χρέους. Οπου, παρά την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, το χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους συνέχεια μεγαλώνει.

Ταυτόχρονα, έχουμε μια ολοκληρωτική επίθεση ενάντια σε ό,τι έχει κατακτήσει η εργατική τάξη τα τελευταία 150 χρόνια (οχτάωρο, σύνταξη, κοινωνική φροντίδα, δημόσια υγεία και παιδεία), ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο από τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων. Οι φτωχοί αγρότες, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και αναπτυγμένες χώρες, γίνονται ακόμα φτωχότεροι και δε θα είναι η κατάργηση των επιδοτήσεων αυτή που θα τους σώσει, όσο οι πολυεθνικές που παράγουν γεωργικά μηχανήματα, λιπάσματα και σπόρους και τα αγρο-μονοπώλια που εμπορεύονται την παραγωγή απομυζούν τεράστια κέρδη. Ακόμα και διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ζωντανούς οργανισμούς χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους, όπως χρησιμοποιούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να μοσχοπουλήσουν τα φάρμακα που έχουν άμεση ανάγκη οι λαοί των φτωχών χωρών για να καταπολεμήσουν αρρώστιες, όπως το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει παίξει και παίζει θεμελιώδη ρόλο στην επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων", στην επιβολή στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις των κανόνων που μόνο τις πολυεθνικές ευνοούν, που τις διευκολύνουν να καταληστεύσουν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας, να εκμεταλλευτούν με τον πιο στυγνό τρόπο την εργασία και να ελέγξουν την παγκόσμια αγορά. Είναι ο οργανισμός μέσω του οποίου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μοιράζουν τον κόσμο ανάμεσά τους.

Είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστεί ο ΠΟΕ χωρίς να θιγούν τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται, δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα; Θα αλλάξει σε κάτι ο ΠΟΕ, αν υπάρχει κάποιου είδους κοινοβουλευτικός έλεγχος ή συμμετοχή των λεγομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ακόμα αν μπει κάτω από τον έλεγχο του ΟΗΕ; Οσο και αν τέτοιες προτάσεις έχουν τη σημασία τους, δεν αρκεί κάποιος να ξύσει την επιφάνεια, πρέπει να μπει στην ουσία του προβλήματος. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να πέσει από μόνο του το σύστημα σαν ώριμο φρούτο. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού όλες οι κοινωνικές αλλαγές ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής πάλης. Και η πετυχημένη πάλη προσδιορίζει πάντοτε το στρατηγικό στόχο, συνδυάζει την τακτική με τη στρατηγική, το εθνικό με το διεθνικό.

Δε θα πρέπει να αφήσουμε ούτε εμάς τους ίδιους ούτε το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης να πέσουμε στην παγίδα που στήνουν οι κυρίαρχοι αυτού του κόσμου: να περιοριστούμε δηλαδή στη διεκδίκηση αιτημάτων που είναι ανώδυνα για το σύστημα. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι διαφορετικό, για κάτι καλύτερο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ