ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Υπέκυψε η υπουργός Εξωτερικών

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανα Λιντ, που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι την Τετάρτη, υπέκυψε τελικά στα τραύματά της, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Σε ανακοίνωση του νοσοκομείου «Καρολίνσκα», στο οποίο υποβλήθηκε σε 10ωρη ανεπιτυχή επέμβαση, αναφέρεται ότι η Ανα Λιντ υπέκυψε «μετά από ακατάσχετη αιμορραγία από τις μαχαιριές που δέχτηκε στο ήπαρ και στις αρτηρίες της». Η 46χρονη υπουργός δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα από άγνωστο όταν ψώνιζε σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης.

Ο δράστης παρέμεινε και χτες ασύλληπτος και τα κίνητρα του άγνωστα. Η Αστυνομία αναζητά ένα Σουηδό (πιθανώς με ποινικό μητρώο), ύψους περίπου 1.80, ενώ έχουν ήδη βρεθεί το μπουφάν του, ένα καπέλο και το μαχαίρι που χρησιμοποίησε. Επίσης οι αρχές εξετάζουν το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος.

Παρά τη δολοφονία της Λιντ, το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θα διεξαχθεί κανονικά την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιόραν Πέρσον. Ωστόσο, τόσο οι υποστηρικτές (ανάμεσά τους ήταν και η Λιντ) όσο και οι «πολέμιοι» του ευρώ αποφάσισαν να αναβάλουν κάθε εκστρατεία σχετική με το δημοψήφισμα.

Το σοκ από τη δολοφονία πάντως ήταν μεγάλο, σε μια χώρα που παρά τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε το 1986 οι πολιτικοί συνηθίζουν να κυκλοφορούν χωρίς σωματοφύλακες (μόνο ο βασιλιάς και ο πρωθυπουργός βρίσκονται υπό μόνιμη προστασία). Τα πυρά των περισσοτέρων συγκεντρώνει η κρατική υπηρεσία ασφάλειας για τα μέλη της κυβέρνησης (SAPO), ο επικεφαλής της οποίας παραδέχτηκε μεν την αποτυχία, αλλά δήλωσε ότι η Λιντ δε βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο και γι' αυτό δε βρισκόταν υπό προστασία. Επίσης την κριτική των μέσων ενημέρωσης δέχεται και η Αστυνομία, αφού εκτός από το γεγονός ότι ο δράστης διέφυγε ανενόχλητος, η κινητοποίησή της ήταν μάλλον κατώτερη του αναμενομένου.

Τα συλλυπητήριά τους όπως και δηλώσεις για τη Λιντ έκαναν δεκάδες Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, όπως και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Μεγάλη διαδήλωση των ανθρακωρύχων

Ενας διαδηλωτής στέκεται μπροστά στο αστυνομικό μπλοκ

Associated Press

Ενας διαδηλωτής στέκεται μπροστά στο αστυνομικό μπλοκ
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Χιλιάδες ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Βαρσοβίας προκειμένου να καταδικάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης του Λέσεκ Μίλερ να κλείσει τα ορυχεία στα οποία δουλεύουν. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήρθαν από την πόλη Μπίτομ στη Νότια Πολωνία, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξαλείψει 8.500 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι διαδηλωτές διέσχισαν κεντρικούς δρόμους στην πολωνική πρωτεύουσα φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω ο Μίλερ» και «Ο Μίλερ είναι ο κλέφτης», ενώ έξω από το γραφείου του πρωθυπουργού έβαλαν φωτιά σε ένα σκιάχτρο με τα αρχικά του κόμματος του Μίλερ, που το είχαν κρεμάσει σε μια αυτοσχέδια κρεμάλα. Τελικά η Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και επιτέθηκε στους διαδηλωτές για να ακολουθήσουν συγκρούσεις.

Στην πόλη Μπίτομ που σχεδιάζεται να κλείσουν τα τέσσερα ανθρακωρυχεία, η ανεργία ήδη φτάνει το 30% (18% για όλη τη χώρα). «Η κυβέρνηση παραποιεί τα οικονομικά στοιχεία για τα ορυχεία μας, που είναι κερδοφόρα», δήλωσε διαδηλωτής που δουλεύει στο ορυχείο Μπίτομ ΙΙ. «Πέρασα 25 χρόνια στις στοές, τρυπανίζοντας. Ποιος θα μου δώσει δουλιά σ' αυτή την ηλικία;». Νωρίτερα, αυτό το μήνα, η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της ανθρακοβιομηχανίας που θα καταργήσει περίπου 25.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2006. Στους ανθρακωρύχους υπόσχονται εναλλακτική απασχόληση, αλλά φυσικά κανείς δεν το πιστεύει...

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Αλλοι θα αποφασίσουν για το Κόσσοβο» λένε Πάτεν και Ιβανόφ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τις επισκέψεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων με κοινή προσπάθεια την αποθάρρυνση μονομερών ενεργειών σε σχέση με το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δέχτηκαν χτες Βελιγράδι και Πρίστινα.

Ο Κρις Πάτεν, επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, παρότρυνε τους Σέρβους αξιωματούχους και τους Κοσσοβάρους Αλβανούς να καθίσουν στο τραπέζι συνομιλιών για να συζητήσουν μία σειρά θεμάτων πλην του ζέοντος, που αφορά στον καθορισμό του τελικού στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου. «Η διεθνής κοινότητα», είπε, «δεν μπορεί να παράσχει την πολιτική βούληση για να γίνει εποικοδομητικός ο διάλογος», μολονότι η ΕΕ θα μπορούσε «να διευκολύνει τέτοιες συνομιλίες». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει Βελιγράδι και Πρίστινα πως «οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες δε θα έχουν την παραμικρή επίδραση στις καθοριστικές συνομιλίες για το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου»...

Με αφορμή τις δηλώσεις του Πάτεν, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Ρεξχέπι, προτίμησε αντί άλλου σχολίου να κάνει αναφορά στον «κρίσιμο ρόλο ΗΠΑ και ΕΕ» προκειμένου να αποδειχθούν επιτυχείς οι όποιες συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Οι πρώτες - μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του '99 - συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας επίκεινται αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμη ούτε η ακριβής ημερομηνία έναρξης αλλά ούτε και το σαφές περιεχόμενο της ατζέντας, που, όπως λέγεται, θα αγγίζει μόνον «ανώδυνα» θέματα όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η τύχη όσων αγνοούνται απ' τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του '99 κλπ.

Το ίδιο 24ωρο, στο Βελιγράδι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, έκανε, επίσης, λόγο για το τελικό στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου επαναλαμβάνοντας περίπου ό,τι και ο Πάτεν. Οτι δηλαδή «χρειάζεται υπομονή» και ότι όποτε και εάν γίνουν οι συνομιλίες για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου «θα γίνουν μόνον απ' τα Ηνωμένα Εθνη» και από κανέναν άλλο... Ο ίδιος βρέθηκε στο Βελιγράδι στο πλαίσιο μίας σύντομης βαλκανικής περιοδείας με στόχο την προώθηση της πολιτικής επιθυμίας της Μόσχας, που φαίνεται αντίθετη με «οιεσδήποτε αλλαγές συνόρων»...

Ο Ιβανόφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μεταπολεμικές ανάγκες που αντιμετωπίζει το Βελιγράδι, δηλώνοντας πως η «διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια έτσι ώστε Σερβία-Μαυροβούνιο να μπορέσουν να ξεπεράσουν πολύπλοκες διαδικασίες και να ενωθούν με τις άλλες χώρες, ως ισότιμος εταίρος, στην Ευρώπη»...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κατηγορίες εναντίον Αλούνι

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν διέταξε χτες την προφυλάκιση χωρίς εγγύηση και την παραπομπή σε δίκη του ανταποκριτή του «Αλ-Τζαζίρα», Ταϊσίρ Αλούνι, που κρατείται από την προηγούμενη Παρασκευή, με την κατηγορία της συνεργασίας με την τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Κάιντα».

Στις επίσημες κατηγορίες κατά του Αλούνι αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος ήταν «επιφανές» στέλεχος της «Αλ Κάιντα» και ότι εντάχθηκε στην οργάνωση το 1995. Επίσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αλούνι είχε στενές σχέσεις με ανθρώπους που φέρονται ως μέλη της «Αλ Κάιντα» στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου και του Εντίν Μπαρακάτ Γιαρκάς, που θεωρείται από τις αρχές ως ο ηγέτης της οργάνωσης και κρατείται από το 2001. Ο Αλούνι μεταφέρθηκε στις φυλακές ασφαλείας Σότο Ντελ Ρεάλ κοντά στη Μαδρίτη.

Την απόφαση καταδίκασε το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ-Τζαζίρα», που εξέφρασε χτες την «απογοήτευσή» του και υποσχέθηκε «συνέπειες», όπως διαδηλώσεις στον αραβικό κόσμο και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του τουρισμού και των ισπανικών προϊόντων. Την απόφαση έχουν καταδικάσει και οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ