ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορεύοντας με τις εικόνες

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού VideoDance, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα προηγούμενα φεστιβάλ το ελληνικό κοινό γνώρισε το έργο σημαντικών σκηνοθετών και χορογράφων από όλο τον κόσμο, ενημερώθηκε για τις σύγχρονες τάσεις του σύγχρονου χορού, αλλά και για τους πειραματισμούς όπου συναντιούνται οι εικαστικές και οι παραστατικές τέχνες. Πάνω από 200 ταινίες από όλο τον κόσμο και το σύνολο της μέχρι σήμερα ελληνικής παραγωγής έχουν παρουσιαστεί στις τρεις προηγούμενες εκδόσεις του VideoDance.

Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί (13-20/9) στην Αθήνα, στο «Bios» (Πειραιώς 84), ένα νέο πολυχώρο, αφιερωμένο στις σύγχρονες τέχνες, που εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις του με το VideoDance 2003. Ενώ από τις 19-25/9 το VideoDance μετακομίζει στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Το φετινό φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από τους εξής άξονες. «Πολιτικό Σώμα»: O πόλεμος, η πείνα, η απώλεια, η ανηλεής εκμετάλλευση των φυσικών πηγών και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, το δυτικό βλέμμα στην Αφρική, ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός και ο ρατσισμός είναι τα θέματα που πραγματεύονται οι ταινίες που παρουσιάζονται σε αυτό το πρόγραμμα.

«Φως από το Βορρά»: Στις σκανδιναβικές χώρες κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει στο χορό, ενώ ταυτόχρονα δίνεται μια πρωτότυπη έμφαση στην κοινή δημιουργία σκηνοθετών και χορογράφων. «Από τη Δύση στην Ανατολή»: Δύο πολύ γνωστοί χορογράφοι καταθέτουν μέσα από τη δουλιά τους ένα μοναδικό κράμα πολιτισμών. O αλβανικής καταγωγής Γάλλος Angelin Preljocaj διερευνά την εικονογραφική επιρροή του δυτικού πολιτισμού στο χορό και ο ινδικής καταγωγής Βρετανός Akram Khan φέρνει μαζί του την τεχνική του ιερού χορού Kathak και την εμφυτεύει στο σύγχρονο βρετανικό χορό.

Στο γνωστό πλέον «Mixer», το διεθνές πληροφοριακό τμήμα του VideoDance, παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα επιλογή ταινιών που χρησιμοποιούν ως υλικό την κάμερα, την κίνηση και τα νέα μέσα ή απλά και αυτοσχέδια μέσα, για να διαμορφώσουν ένα εντελώς πρωτότυπο οπτικό αποτέλεσμα.

Το σύνολο σχεδόν της ελληνικής παραγωγής της περιόδου 2002-2003 θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ στις 14 και 18 του Σεπτέμβρη στην Αθήνα και στις 21 και 25 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Βραδιά Κάλλας

Αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από το θάνατό της, είναι η συναυλία, που διοργανώνει το «Ατενέουμ», στις 16 του Σεπτέμβρη, όπως κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου της μεγάλης καλλιτέχνιδας, στο Ηρώδειο (8.30μμ). Πρόκειται για μία βραδιά λίντερ - αφιέρωμα στην ντίβα, που ο θρύλος της όχι μόνο μένει αναλλοίωτος στο χρόνο, αλλά μεγαλώνει, αποτελώντας για πολλούς λυρικούς τραγουδιστές το μέτρο της τέχνης τους. Στη συναυλία η σοπράνο Cheryl Studer μαζί με τον πιανίστα Charles Spencer θα ερμηνεύσουν έργα Βέρντι, Βάγκνερ, Στράους κ.ά.

Στο Ωνάσειο ο Μίκης

Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο νοσηλεύεται από το πρωί της Πέμπτης ο Μίκης Θεοδωράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπισε ήπιο πόνο στην περιοχή της καρδιάς και γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε να υποβληθεί σε λεπτομερή καρδιολογικό έλεγχο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επικεφαλής της ομάδας που τον παρακολουθεί είναι ο καρδιολόγος Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ευχόμαστε στο συνθέτη ολόψυχα να είναι πολύ καλά τα αποτελέσματα των εξετάσεών του και γρήγορα να επιστρέψει στο σπίτι του.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ζήτρος: Πλούταρχος «Ισις και Οσιρις» (μετάφραση, περίληψη, σχόλια, ερμηνεία Γιώργος Α. Ράπτης). Πρόκειται για ένα από τα συναρπαστικότερα έργα του αρχαίου ιστορικού, το οποίο αποδίδει ελληνική καταγωγή στις δύο αιγυπτιακές θεότητες, αφού η Ισις είναι η θεά Αθηνά και ο Οσιρις είναι ο Σείριος). Ηρόδοτος «Βιβλίο Θ` - Καλλιόπη» (εισαγωγή Ιωάννης Ταϊφάκος, μετάφραση, σχόλια Γαβριήλ Συντομόρου. Η «Καλλιόπη» - το τελευταίο έργο του Ηροδότου - ολοκληρώνει την εξιστόρηση των Πελοποννησιακών Πολέμων, με τις μάχες στις Πλαταιές, στη Μυκάλη και στη Σηστό). Δημοσθένης «Περί της ειρήνης - Κατά Φιλίππου Β` - Περί Αλοννήσου - Περί των εν Χερρονήσω» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Α. Ι. Γιαγκόπουλος - Μ. Αραποπούλου. Οι παραπάνω τίτλοι του τόμου αφορούν σε τέσσερις δημόσιους λόγους του μεγάλου ρήτορα Δημοσθένη. Βέβαια, ο «Περί Αλοννήσου» λόγος ανήκει μάλλον στον πολιτικό του φίλο Ηγήσιππο, ο οποίος επηρεάστηκε από τον ρήτορα). Μάρκου Διακόνου «Βίος Αγίου Πορφυρίου, Επισκόπου Γάζης» (πρόλογος αρχιμανδρίτη Ελισαίου, προλογικό σημείωμα Βασίλη Κατσαρού, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας).

- «Ολκός»: Πολ Μοράν «Βενετίες» (μετάφραση Βάσω Μέντζου. Αυτοβιογραφικό, αφηγηματικό έργου του Γάλλου διπλωμάτη, από την εξηντάχρονη σχέση του με τη Βενετία). Νάτσουκι Ικεζάουα «Από ένα μικρό γεφύρι στο Ιράκ» (μετάφραση Μαρία Αργυράκη, φωτογραφίες Σεϊίτσι Μοτοχάσι, επίμετρο Παντελής Μπουκάλας. Αντιπολεμικό έργο του βραβευμένου Ιάπωνα συγγραφέα, μεταφραστή του Καβάφη και παρουσιαστή του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου).

- Νίκος Π. Σαλπιστής «Κατερίνη 1941-1945 (Μέρες Κατοχής, δημιουργίας)». Ιστορική έρευνα για τα χρόνια της Αντίστασης στην Κατερίνη και την Πιερία. Κατερίνη 2003. Εκδοση του συγγραφέα, τηλ. 23510-32343).

- Παπαδήμας: Αντουάν Μπασμπούς «Ισλαμισμός. Μια αποτυχημένη επανάσταση;» (Μετάφραση Σταύρου Βλοντάκη. Ιστορική, θρησκειολογική και κοινωνιολογική μελέτη). Μαρία Γ. Βενέτη «"Θεωρητική επιστήμη"» και μεταφυσική» (μελέτη) Π. Σερενές «Τέμνειν το φως» (ποιητική συλλογή).

- «Εκδόσεις των Φίλων»: (Πανεπιστημίου 10, Στοά, τηλ. 210-3618.705), Μπάρμπο Νόελ - Μπέικερ «Μια νήσος στην Ελλάδα (Οι Noel - Baker στην Εύβοια)» (μετάφραση Αλέξη Ταμπουρά - Ευγενίας Μίγδου. Το βιβλίο της συγγραφέως, η οποία ζει με τον Αγγλο σύζυγό της Φράνσις Νόελ - Μπέικερ, στην Εύβοια, αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Νόελ που έφτασε στην Εύβοια το 1832, με αφορμή την περιπέτεια του συγγενή της λόρδου Μπάιρον και με σκοπό να ιδρύσει αγροτική σχολή στην Ελλάδα. Το εικονογραφημένο βιβλίο περιγράφει τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες της Ελλάδας επί Οθωνα, αλλά και τα μετέπειτα χρόνια.

- «Εστία»: Ελένη Λαδιά «Φρειδερίκος και Ιωάννης» (αφήγημα - προσέγγιση του Φρειδερίκου Νίτσε και του ασκητή Ιωάννη, ως μυστών της ανθρώπινης εσωτερικότητας). Σοφία Αυγερινού «Το χρονικό μιας διαβολούπολης» (μυθιστόρημα).

- Γαβριηλίδης: Ανρί Μισό «Με το αγκίστρι στην καρδιά» (επιλογή από το έργο του Βέλγου ποιητή και ζωγράφου. Μετάφραση, εισαγωγή Αργύρης Χιόνης). Ανώνυμος «Ερωτικοί διάλογοι (Μετάφραση Εζρα Πάουντ)» (απόδοση από τον Εζρα Πάουντ ποιητικών ερωτικών διαλόγων ενός ανωνύμου ποιητή στην Αίγυπτο στα χρόνια 1200-1169 π.Χ. Μετάφραση - προλόγισμα Βαγγέλης Κάσσος). Βασίλης Μαζωμένος «Αγιοι της κόλασης» (η πρώτη ποιητική συλλογή του βραβευμένου στην Ελλάδα και το εξωτερικό σκηνοθέτη φανταστικού κινηματογράφου). Θεοφάνης Μελάς «Οσο» (ποιητικά πεζά). Πέτρος Στεφανέας «Σημείων στιγμιότυπα» (ποίηση). Ντέμης Κυριακού «Η μωβ πυξίδα» (ποίηση). Τζορζ Οπεν «Περί πληθείναι» (μετάφραση - επίμετρο Ιωνάθαν Μπεργή, ποίηση).

- Α. Α. Λιβάνη: Προκόπης Παυλόπουλος «Πολιτική, κοινωνία, θεσμοί» (αρθρογραφία του βουλευτή της ΝΔ στα χρόνια 1987 - 2003). Γιάννης Λούλης «Η επικίνδυνη υπερδύναμη (Η Αμερική του Bush και ο πόλεμος στο Ιράκ)» (πολιτική μελέτη). Δημήτρης Γερμίδης «Μια ανθοδέσμη για τον Μίδα» (αλληγορικό μυθιστόρημα για το σήμερα, που διαδραματίζεται στην αρχαιότητα, στα Μεταλλεία Χρυσού Παγγαίου, σα να λέμε στα σημερινά μεταλλεία Κασσάνδρας).

- Τάκης Δ. Ψαράκης «Το Β το καλό, το Β του βιβλίου (Συλλογή ληθαργούντων δημοσιευμάτων)» (έκδοση της «Βιβλίο φιλίας», που κυκλοφόρησε μαζί με το 100ό τεύχος της).

- «Ερευνα: (περιοδικό ποικίλης ύλης. Τεύχη 38, 39, 40, 41).

- «Δίαυλος»: (περιοδικό ποικίλης ύλης. Τεύχος 259, 260).

Ζωντανά τα οράματά του

Ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε ταλαντούχος, πηγαίος δημιουργός, που με τις μελωδίες πήγε έναν πήχη παραπέρα τον «ορίζοντα». Ο πρόωρος θάνατος του μεγάλου μελωδικού του ελληνικού τραγουδιού άφησε δυσαναπλήρωτο κενό. Αγωνιστής της Τέχνης, καλλιτέχνης του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, πίστευε ακράδαντα πως ο λαός διαθέτει εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να τον οδηγήσουν σε μια καλύτερη μοίρα. Στο πρόσωπο του κομμουνιστή συνθέτη Μάνου Λοΐζου υπήρχε ενότητα ζωής και δημιουργίας, που σπάνια πετυχαίνεται. Αυτό το στοιχείο, που παλιότερα ενοχλούσε τους κρατούντες, φαίνεται ότι συνεχίζει να ενοχλεί και σήμερα. Τους εκσυγχρονιστές - διαχειριστές της σημερινής εξουσίας, που με διάφορους τρόπους επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πολιτική προσωπικότητα του συνθέτη. Δείγμα «γραφής» αυτής της διαστρέβλωσης η ρήση του Κ. Λαλιώτη σε αφιέρωμα της ΝΕΤ: «... τα οράματά του προδόθηκαν...». Οράματα και ιδανικά όπως αυτά που υπερασπίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του ο Μ. Λοΐζος παραμένουν αξίες αναλλοίωτες και παντοτινά αιτούμενα για τους λαούς του κόσμου. Οράματα και ιδανικά που οι διαχειριστές της εξουσίας σφετερίστηκαν και πρόδωσαν, αναζητώντας ακόμα και σήμερα «συνενόχους». Ο Μάνος Λοΐζος και η ιστορία του δεν τους το επιτρέπουν.


Ρ. Σ.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, Ηλίας Φραγκάκης, θα πραγματοποιήσει ακρόαση για τις ανάγκες των παραγωγών του ΔΗΠΕΘΕ για την περίοδο 2003 - 2004. Ζητούνται άντρες και γυναίκες ηθοποιοί μέχρι 35 χρονών. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6945 242152, για δήλωση συμμετοχής. Η ακρόαση θα γίνει την Πέμπτη από τις 11π.μ. έως τις 3μ.μ. στη Δραματική Σχολή του Γ. Κιμούλη. (Ευμολπιδών 41, Γκάζι). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Βιογραφικό και φωτογραφία απαραίτητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ