Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορεύοντας με τις εικόνες

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού VideoDance, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα προηγούμενα φεστιβάλ το ελληνικό κοινό γνώρισε το έργο σημαντικών σκηνοθετών και χορογράφων από όλο τον κόσμο, ενημερώθηκε για τις σύγχρονες τάσεις του σύγχρονου χορού, αλλά και για τους πειραματισμούς όπου συναντιούνται οι εικαστικές και οι παραστατικές τέχνες. Πάνω από 200 ταινίες από όλο τον κόσμο και το σύνολο της μέχρι σήμερα ελληνικής παραγωγής έχουν παρουσιαστεί στις τρεις προηγούμενες εκδόσεις του VideoDance.

Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί (13-20/9) στην Αθήνα, στο «Bios» (Πειραιώς 84), ένα νέο πολυχώρο, αφιερωμένο στις σύγχρονες τέχνες, που εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις του με το VideoDance 2003. Ενώ από τις 19-25/9 το VideoDance μετακομίζει στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Το φετινό φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από τους εξής άξονες. «Πολιτικό Σώμα»: O πόλεμος, η πείνα, η απώλεια, η ανηλεής εκμετάλλευση των φυσικών πηγών και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, το δυτικό βλέμμα στην Αφρική, ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός και ο ρατσισμός είναι τα θέματα που πραγματεύονται οι ταινίες που παρουσιάζονται σε αυτό το πρόγραμμα.

«Φως από το Βορρά»: Στις σκανδιναβικές χώρες κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει στο χορό, ενώ ταυτόχρονα δίνεται μια πρωτότυπη έμφαση στην κοινή δημιουργία σκηνοθετών και χορογράφων. «Από τη Δύση στην Ανατολή»: Δύο πολύ γνωστοί χορογράφοι καταθέτουν μέσα από τη δουλιά τους ένα μοναδικό κράμα πολιτισμών. O αλβανικής καταγωγής Γάλλος Angelin Preljocaj διερευνά την εικονογραφική επιρροή του δυτικού πολιτισμού στο χορό και ο ινδικής καταγωγής Βρετανός Akram Khan φέρνει μαζί του την τεχνική του ιερού χορού Kathak και την εμφυτεύει στο σύγχρονο βρετανικό χορό.

Στο γνωστό πλέον «Mixer», το διεθνές πληροφοριακό τμήμα του VideoDance, παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα επιλογή ταινιών που χρησιμοποιούν ως υλικό την κάμερα, την κίνηση και τα νέα μέσα ή απλά και αυτοσχέδια μέσα, για να διαμορφώσουν ένα εντελώς πρωτότυπο οπτικό αποτέλεσμα.

Το σύνολο σχεδόν της ελληνικής παραγωγής της περιόδου 2002-2003 θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ στις 14 και 18 του Σεπτέμβρη στην Αθήνα και στις 21 και 25 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ