ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Διαλέξτε διαχειριστή»

Στο δίλημμα της επιλογής καλύτερου διαχειριστή επικεντρώνει την προεκλογική τακτική της η ηγεσία της ΝΔ, ομολογώντας έτσι την απόλυτη ταύτισή της με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη.

Ο Κ. Καραμανλής επιδιώκει επίσης να περιορίζει την προεκλογική αντιπαράθεση στα μέτρα του διλήμματος «Σημίτης ή Καραμανλής», φροντίζοντας ταυτόχρονα να καταδεικνύει μέσα από έναν «κατάλογο» ανεκπλήρωτων υποσχέσεων του πρωθυπουργού ότι είναι αναξιόπιστος και αναποτελεσματικός.

«Εκεί ακριβώς είναι η διαφορά μας: Αυτοί αγωνιούν επειδή χάνουν την εξουσία και τη διαχείριση. Εμείς έχουμε πάγιες αρχές και υψηλούς στόχους. Εχουμε όραμα για τη χώρα. Είμαστε απαιτητικοί», τόνισε μιλώντας χτες το βράδυ σε κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη. Επισείοντας τα «ψεύδη του πρωθυπουργού», όπως αυτά προκύπτουν μέσα από παλαιότερες δηλώσεις του - «ζούμε όπως οι Ευρωπαίοι», «μειώσαμε τη φορολογία», «οι κοινωνικές δαπάνες είναι ίσες με τις ευρωπαϊκές», «δεν υπάρχει φτώχεια και κοινωνικές ανισότητες» - ο Κ. Καραμανλής τον κατηγόρησε ότι «έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα» και «δεν πείθει κανέναν πια». Προειδοποίησε τα στελέχη του κόμματός του ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα πέσει σαν ώριμο φρούτο», επισημαίνοντας την «απεγνωσμένη προσπάθεια» που καταβάλλουν τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «για να δείξουν ότι τάχα ανακάμπτουν»: «Είναι έτοιμοι να υποσχεθούν και να χρησιμοποιήσουν τα πάντα για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους. Τάζουν τα πάντα στους πάντες. Πνίγονται και προσπαθούν να πιαστούν από κάτι, αλλά το μόνο που καταφέρνουν από την υπερβολή, είναι να φέρνουν στο φως την ανεπάρκεια και την αναξιοπιστία τους». Βαφτίζουν, συνέχισε, «παροχές» τις δεδομένες υποχρεώσεις τους προς τον ελληνικό λαό. Αναφερόμενος στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ είπε ότι ο Κ. Σημίτης «υπόσχεται τα ίδια πράγματα, το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι η ετεροχρονισμένη ημερομηνία υλοποίησης των υποσχέσεών του».

Δίνοντας μια πρόγευση για την αποψινή του ομιλία στη ΔΕΘ και το όραμά του ...μέχρι το 2010, είπε χαρακτηριστικά: «Ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει με τη δημοκρατία μας να έχει εμπεδωθεί και τη χώρα μας ισότιμο μέλος της ΕΕ. Οι δύο αυτές κατακτήσεις φέρουν τη σφραγίδα της παράταξης, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι. Τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος, που έχει ως βασικό του πρόταγμα την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα. Και είναι και πάλι η δική μας παράταξη, που, με το έργο της, θα σφραγίσει τη νέα προοπτική για την Ελλάδα του 2010».

Καθυστερημένα απάντησε στα περί «τετραετίας υψηλού ρίσκου», λέγοντας ότι ο Κ. Σημίτης διέπραξε ένα ακόμα ατόπημα και «κινδυνολογεί κατά τρόπο που δεν ταιριάζει στην ποιότητα της δημοκρατίας μας». Τον επέκρινε ακόμα γιατί «βάζει στην παλάντζα των προεκλογικών του σκοπιμοτήτων» τόσο τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και τα εθνικά θέματα (Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά). Επιχειρώντας να δείξει ένα διαφορετικό «ύφος εξουσίας», λόγω εξόφθαλμης αδυναμίας να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας, δήλωσε: «Οι Ελληνες να είναι ήσυχοι. Η ΝΔ δεν παίζει εκλογικά παιχνίδια με το μέλλον τους».

Τη Δευτέρα η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Τη Δευτέρα θα σταλεί στα κόμματα η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, με τα σενάρια για διπλή κάλπη και λίστα πιθανότατα να εγκαταλείπονται, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα είχαν συνεργασία χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος ανακοίνωσε πως τη μεθεπόμενη βδομάδα θα συγκαλέσει τη διακομματική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συζητηθεί η κυβερνητική πρόταση.

Θυμίζουμε πως στην πρόταση θα περιλαμβάνεται η αύξηση της αναλογικότητας της ψήφου περίπου στο 80%, η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης με μόλις το 40 - 42% των ψήφων και η διατήρηση του πλαφόν του 3%, ώστε να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νόμο επίσης καλπονοθευτικό, σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, αλλά και του δεύτερου σε ψήφους, που αλλοιώνει την προτίμηση των ψηφοφόρων.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνάντηση οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες», το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Σεπτέμβρη. Στο όνομα της δήθεν διαφάνειας, προβλέπεται η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου του σχετικού νόμου. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η απαγόρευση εκτέλεσης χρηματιστηριακών συναλλαγών και συμμετοχής σε υπεράκτιες εταιρίες σε όλους τους βουλευτές, στους δημάρχους και στους νομάρχες, εκτός από τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς που ίσχυε μέχρι τώρα. Ο δε έλεγχος των δηλώσεων θα είναι υποχρεωτικός.

Τέλος, ο Κ. Σημίτης ανέθεσε στον υπουργό την επεξεργασία της τελικής εισήγησης, που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας. Η «ισχυρή» Περιφέρεια, δηλαδή η συγκρότηση ενός οργάνου που θα εγγυάται την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στους νομούς της χώρας από τα κατώτερα επίπεδα διοίκησης είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον επιπρόσθετο λόγο ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης μια σειρά σημαντικών αποφάσεων θα λαμβάνονται από την Επιτροπή των Περιφερειών.

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Εκδηλώσεις διεκδίκησης παντού

Πληθαίνουν οι φορείς που διεκδικούν την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για όλες τις αναμετρήσεις. Συσκέψεις και εκδηλώσεις - για την προώθηση του αιτήματος - γίνονται σε όλη τη χώρα, ως απάντηση στις κυβερνητικές προθέσεις να φέρει νέο εκλογικό νόμο, πάντα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής και των πλαστών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Παληοκάστρου Τρικάλων συγκαλεί σύσκεψη εκπροσώπων των δήμων και των δευτεροβάθμιων μαζικών φορέων του νομού, όπου και θα συζητηθεί το θέμα. Η σύσκεψη πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη 16 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο δημαρχείο.

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου τονίζεται ότι «το θέμα του εκλογικού νόμου έρχεται, για μια ακόμη φορά, στην επικαιρότητα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, από την κυβέρνηση. Δεκαετίες ολόκληρες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στηρίχτηκαν σε διάφορα καλπονοθευτικά συστήματα για να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού και να εφαρμόσουν πολιτικές που ήταν αντίθετες με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Σημειώνεται πως «το επιχείρημα ότι η χώρα μας χρειάζεται σταθερές, άρα αυτοδύναμες κυβερνήσεις - γι' αυτό δεν εφαρμόζουμε την απλή αναλογική - έχει πλέον καταρρεύσει στη συνείδηση των εργαζομένων».

Εξάλλου, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρτας καλεί σε πλατιά σύσκεψη των μαζικών, κοινωνικών, επιστημονικών και πολιτικών φορέων, ΟΤΑ και κινήσεων που θέλουν την απλή αναλογική. Ορίστηκε για την Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ. Σε σχετική απόφαση της διοίκησης τονίζεται ότι: «Το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι γενικότερα είχαν και έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τα ισχύοντα - κατά καιρούς - καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα που μετατρέπουν τις μειοψηφίες, στο λαό και τους εργαζόμενους, σε κυβερνητικές πλειοψηφίες. Ενώ στη συνέχεια καλούνται οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώσουν το βαρύ τίμημα των αντεργατικών και αντιλαϊκών επιλογών αυτών των κυβερνητικών πλειοψηφιών».

Η διοίκηση του ΕΚ συμπληρώνει πως «τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής χωρίς όρια και προϋποθέσεις ως πάγιου εκλογικού συστήματος, έτσι που - όσο αυτό είναι δυνατόν σήμερα - να εκφράζεται και να αποτυπώνεται η βούληση των εργαζομένων και του λαού χωρίς παραχαράξεις και άλλες σκοπιμότητες, περισσότερο αντικειμενικά».

Σε ανάλογη σύσκεψη στις 17/9/2003 στις 6.30 μ.μ. καλεί το Σωματείο Οικοδόμων Κέρκυρας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Αρχισαν τα γκάλοπ...

Πενιχρά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην πολυπόθητη αντιστροφή του πολιτικού κλίματος φαίνεται να έχουν οι προεκλογικές παροχές στις οποίες επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ΑΛΚΟ, που αναμένεται να δει σήμερα το φως της δημοσιότητας σε απογευματινή εφημερίδα, η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί σοβαρό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα (και σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων με τη μέθοδο της κάλπης), φαίνεται η ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 6,7%, με τον Κ. Σημίτη να έχει βραχεία κεφαλή μισής μονάδας έναντι του Κ. Καραμανλή στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του «κοινωνικού πακέτου»... Σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ, στη δημοσκόπηση καταλαμβάνει ποσοστό 5,3%, ενώ ο ΣΥΝ 3,1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ