ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ TVX
Στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης

Από την πορεία των μεταλλωρύχων στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ

Motion Team

Από την πορεία των μεταλλωρύχων στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ
Στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης βρίσκονται οι 500 μεταλλωρύχοι της TVX που εδώ και 8 μήνες παραμένουν χωρίς δουλιά και εισόδημα. Στο πλευρό τους, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος, βρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το απόγευμα της Πέμπτης συναντήθηκε με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Μεταλλωρύχων στα γραφεία τους στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και στη συνέχεια μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού.

Ενημερώθηκε και από τους ίδιους για τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν με κυριότερο τον κίνδυνο να μείνουν τελικά άνεργοι. Εχουν να κάνουν μεροκάματο από το Γενάρη, όταν σταμάτησε η λειτουργία των μεταλλείων. Και από τότε η κυβέρνηση τους εμπαίζει. Αντί να πάρει απόφαση να λειτουργήσει τα μεταλλεία κάτω από δημόσιο έλεγχο και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για τους μεταλλωρύχους, ροκανίζει το χρόνο «αναζητώντας» να χαρίσει τον ορυκτό πλούτο της περιοχής σε νέο επενδυτικό πολυεθνικό σχήμα.

«Θέλουν να σβήσουν την αξιοπρέπειά μας. Τον Αύγουστο μάς έδωσαν 800 ευρώ στον καθένα οικονομική ενίσχυση. Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία κι εμείς δεν έχουμε να πάρουμε τετράδια και τσάντα στα παιδιά μας. Δεν είμαστε ούτε εργαζόμενοι, ούτε άνεργοι, ούτε απολυμένοι. Να μας πουν αν μπορεί να λειτουργήσει το μεταλλείο και τι θα κάνουν με εμάς», λέει ο Ε. Ατζιαμής, πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων.

«Μας ρώτησε κανείς πώς ζούμε 8 μήνες; Μετά από 30 χρόνια δουλιάς μας ταΐζουν οι πατεράδες μας. Περιμένουμε τη σύνταξη του ΟΓΑ ή του ΙΚΑ. Εκεί φτάσαμε», λέει ο Μ. Δεμίρης.

Η κυβέρνηση αρνείται εδώ και μήνες να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει προκειμένου να απαλύνουν λίγο τις επιπτώσεις σε βάρος τους. Ζητούν να βγουν στην πρόωρη σύνταξη όσοι έχουν συμπληρώσει τα 4.500 ένσημα και δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Πρόκειται για 35 μεταλλωρύχους. Επίσης ζητούν άμεσα να τους πληρώσουν 2 μισθούς και δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.

Οι μεταλλωρύχοι μίλησαν για τις απάνθρωπες συνθήκες δουλιάς τους. Υπάρχουν άνθρωποι που πρόλαβαν να κάνουν μόλις 100 μεροκάματα στα υπόγεια και χτυπήθηκαν από την ασθένεια του κλάδου, την πνευμονοκονίαση. Το ΕΛΙΝΥΑΕ σύμφωνα με έρευνες που έκανε πέρσι στους χώρους δουλιάς, και με επιπρόσθετες επιστημονικές μελέτες που αξιοποίησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μέσος όρος ζωής των μεταλλωρύχων είναι τα 62 χρόνια. Και οι έρευνες έγιναν Σαββατοκύριακο σε μέρες που στις στοές δουλεύουν τα μισά μηχανήματα.

«Πότε θα βγούμε στη σύνταξη; Φιάλες οξυγόνου είναι το μέλλον που μας περιμένει. Από μια ο καθένας και στο σπίτι να περιμένουμε τα στερνά μας», λέει ο Γ. Ατζιαμής, 43 χρονών με 6.000 μεροκάματα στην πλάτη του.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση τα αιτήματά τους που αφορούν στην επιβίωσή τους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θα αργήσει η έναρξη νέων συνομιλιών

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές για συνομιλίες επί του Κυπριακού πριν από το Δεκέμβρη. Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο σχέδιο του Ραούφ Ντενκτάς ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ιδέες του Ντενκτάς είναι μόνο ιδέες, αλλά καταφέρνει μέσα από τη σημασία που δίνεται στις ενέργειές του, στις ελεύθερες περιοχές, να κερδίζει πόντους.

Ωστόσο, σημείωσε κατηγορηματικά, παραμένει ο ίδιος αδιάλλακτος Ντενκτάς, ο οποίος δεν προβαίνει σε καμιά παραχώρηση ή θετική ενέργεια. Αναφερόμενος στο θέμα των παρατηρητών στις ψευδοεκλογές ο Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ενισχυτικές πράξεις μιας αποσχιστικής ενέργειας.

Σημείωσε ακόμα ότι η αποστολή παρατηρητών δε συνάδει με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται να στείλει παρατηρητές στις εκλογές των Κατεχομένων.

Και άλλος Ελληνας υπουργός στην Κύπρο

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο ως υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει ο Γιάννος Παπαντωνίου το τριήμερο μεταξύ 29ης Σεπτέμβρη και 1ης Οκτώβρη.

Ο Γ. Παπαντωνίου θα έχει τρεις επίσημες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον ομόλογό του Κυριάκο Μαυρονικόλα.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 1ης Οκτώβρη, πριν από τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα διαρκέσει μισή ώρα.

Ακολούθως, ο Γ. Παπαντωνίου θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση μαζί με όλους τους Κύπριους επίσημους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απανθρωπιά για τους πρόσφυγες

Ξεπέρασε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε επίδειξη απανθρωπιάς η κυβέρνηση Σημίτη, όσον αφορά στην υποδοχή προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το «τείχος» ντροπής, που έχει υψώσει δεν εξαιρεί ούτε τους καταδιωκόμενους και κατατρεγμένους από τους άδικους και παράνομους πολέμους, όπως στο Ιράκ.

Τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα είναι συντριπτικά: Στην Ελλάδα το 2002 χορηγήθηκε προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς μόνο στο 1,1% των αιτούντων, ενώ ο μέσος όρος σε 12 άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ (εκτός Ελλάδας) ήταν 21,1%.

Αναφερόμενος στη μελέτη, ο Μπαρτ Λέερσχολ, αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, είπε: «Τα πιο χαρακτηριστικά συμπεράσματα προκύπτουν από τους πίνακες που αναφέρονται στους υπηκόους από το Ιράκ, μια χώρα που έχει για χρόνια πλήξει ο πόλεμος, η στυγνή δικτατορία και σήμερα η μεγάλη έλλειψη ασφάλειας». Ενώ, συνέχισε, ο μέσος όρος των αιτούντων ασύλου ιρακινής καταγωγής, στους οποίους χορηγήθηκε είτε προσφυγικό είτε ανθρωπιστικό καθεστώς στην ΕΕ το 2002 ήταν 47,7%, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 1%».

Κατά τα λοιπά, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει την Υπατη Αρμοστεία ότι κανένας υπήκοος από τη χώρα αυτή, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων ασύλου, δε θα απελαθεί από την Ελλάδα, συμμορφούμενη με την έκκληση της Υπατης Αρμοστείας για αναστολή των ακούσιων επιστροφών στο Ιράκ σε όλο τον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ