ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΝΤΕΝΤ-ΠΑΟ 5-0
Ποδαρικό... .εφιάλτης

Σε «εφιάλτη» εξελίχθηκαν τα όνειρα του Παναθηναϊκού για ενα καλό ξεκίνημα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «πράσινοι» υπέστησαν βαριά ήττα με 5-0 στο Ολντ Τράφορντ απο την Μάντεστερ Γιουνάιντεντ δείχνοντας φανερά ανέτοιμοι και κατώτεροι των περιστάστεων που απαιτεί ενα τέτοιου είδους παιχνίδι. Η ελλειψη οργάνωσης στο παιχνίδι η τραγική άμυνα και μηδαμινές επιθετικές προσπάθειες συνθεσαν μια απο τις πιο ασχημες βραδιές το «τριφυλλιού» στην Ευρώπη. Πολυ γρήγορα βρέθηκε πισω στο σκορ με 2-0 (Σιλβεστ 13`, Φόρτσιουμ 15`) ενω ήδη στο ημίχρονο είχε δεχθεί αλλα δυο γκολ (33` Σολσκιερ Μπάτ 40`). Στην επανάληψη ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αλλα και παλι οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να ανεβάσουν ρυθμό. Το σκορ για τους γηπεδούχους έκλεισε στο στο 84` ο Τζεμπά-Τζεμπά.

Μάντσεστερ: Χάουαρντ, Γκάρι Νέβιλ, Φιλ Νέβιλ, Φέρντιναντ, Μπατ (57' Φλέτσερ), Φαν Νίστελροϊ, Γκιγκς, Σόλσκιρ (45' Μπέλιον), Ο’Σέι (57' Τζεμπά-Τζεμπά) , Φόρτσουν, Σιλβέστρ. Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης (46' Χαλκιάς), Χένρικσεν, Κυργιάκος, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Γκούμας (46' Επαλέ), Ζουτάουτας, Μάριτς, Σανμαρτεάν, Παπαδόπουλος (65' Ολισαντέμπε), Κωνσταντίνου.

ΑΕΚ
Ξεκίνημα με προβλήματα

Απών σήμερα ο Γεωργάτος από το ματς με τη Λα Κορούνια

Sportidea

Απών σήμερα ο Γεωργάτος από το ματς με τη Λα Κορούνια
Κόντρα σε... όλους για τη νίκη. Η ΑΕΚ υποδέχεται σήμερα τη Λα Κορούνια (21.45, MEGA EXTRA στη NOVA και 11.55 MEGA μαγν.) στην αυλαία των υποχρεώσεών της στον 3ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και ευελπιστεί να ξεπεράσει ένα... βουνό εμπόδια και να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στο θεσμό.

Εκτός από τα «κλασικά» άγχος, πρεμιέρα κλπ., πρέπει βασικά να υπερκεράσει τα αγωνιστικά προβλήματά της. Σίγουρα απόντες οι Λάκης, Κασάπης, Αμπονσά, Γεωργάτος. Η παρουσία του Μαλαδένη θα κριθεί τελευταία στιγμή, ενώ οι Καψής, Μπορμπόκης, τελικά θα παίξουν. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός αναγνωρίζει: «βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Οι απουσίες μπορεί να επηρεάσουν την τακτική» αλλά δε μοιρολατρεί: «Πιστεύω ότι οι υπόλοιποι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Σε αυτά τα παιχνίδια πρέπει να προκαλείς την τύχη σου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην φτάσουμε σε σημείο να κυνηγάμε το αποτέλεσμα. Θέλει υπομονή. Πιστεύω στους παίκτες μου και στον κόσμο. Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δε φοβάμαι τον αυριανό αγώνα και ούτε οι παίκτες πρέπει να φοβούνται και ούτε να έχουν άγχος. Στόχος είναι να πάρουμε το παιχνίδι».

Ετερο σημαντικότατο εμπόδιο, στην υλοποίηση του ποθητού, το φαβορί του γκρουπ και πρωτοπόρος του ισπανικού πρωταθλήματος. Μια ομάδα, που όπως είπε ο Μπάγεβιτς, «έχει πολύ καλούς παίκτες, είναι πολλά χρόνια μαζί, γνωρίζουν το παιχνίδι τους. Εχει γρήγορους παίκτες μπροστά, παίζει δυνατά, πιέζει, είναι επικίνδυνη στις στημένες φάσεις και στην κόντρα επίθεση. Δεν παίζει μόνο με δυο - τρεις παίκτες, παίζει όλη η ομάδα και κυρίως από τα άκρα». Από την πλευρά του ο Οκκάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Και εμείς πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Σημαντικό ρόλο παίζει η συνολική προσπάθεια».

Οι Ισπανοί, που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι αισιόδοξοι. Ο προπονητής τους, Χαβιέ Ιρουρέτα, μάλιστα, επικαλείται την παράδοση για να τεκμηριώσει την πίστη του στο θετικό αποτέλεσμα: «Δεν έχω χάσει ποτέ στην Αθήνα. Ισως αυτό να είναι και ένα μήνυμα της τύχης που σημαίνει ότι ίσως να μας ταιριάζει η Αθήνα». Αυτό βέβαια δε σημαίνει υποτίμηση της ΑΕΚ αφού, τουλάχιστον στις δηλώσεις του, κάνει λόγο «για ένα πολύ δύσκολο ματς. Θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να πάρουμε αυτό που θέλουμε. Η ΑΕΚ είναι μαχητική ομάδα που παίζει δυνατά και ορισμένες φορές σκληρά. Γνωρίζω καλά τον Τσιάρτα, που είναι τεχνίτης, αλλά υπάρχουν κι άλλοι δυνατοί ποδοσφαιριστές που πρέπει να προσέξουμε». Ο επιθετικός των Ιβήρων, Αλμπερτ Λούκε, επισήμανε: «Ηρθαμε για τη νίκη, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο ματς είναι "κλειδί" όσον αφορά την πορεία μας στον όμιλο. Αν κερδίσουμε, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ψάχνει θετικό αποτέλεσμα

Με στόχο το μικρό «θαύμα» και την κατάκτηση του θετικού αποτελέσματος, στον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ, ρίχνεται σήμερα ο Ολυμπιακός κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας (21.45 ΜΕΓΚΑ). Μετά την ήττα από την Προοδευτική, αλλά και τον τραυματισμό του Παρασκευά Αντζα, που τον άφησε στην Αθήνα, το κλίμα δεν είναι και τόσο καλό στις τάξεις των πρωταθλητών. Ο Ολεγκ Προτάσοφ ήταν συγκρατημένος στις δηλώσεις του. «Εχουμε μια δύσκολη αποστολή. Παίζουμε με μια δύσκολη ομάδα. Πάμε στην Ισπανία να κάνουμε τη δουλιά μας. Εχουμε προβλήματα με κάποιους παίκτες, αλλά πάμε να παίξουμε το ποδόσφαιρό μας. Αυτό το ματς είναι διαφορετικό από αυτά του πρωταθλήματος. Είναι διαφορετικοί αγώνες, σημαντικοί στην καριέρα ενός παίκτη. Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να παίξουν την μπάλα τους. Να κάνουν τη δουλιά τους». Στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν 24 παίκτες, ενώ στην Αθήνα έμειναν εκτός από τον Παρασκευά Αντζα που ήταν το τελευταίο θύμα των τραυματισμών, οι χειρουργημένοι Ελευθερόπουλος, Κούζμπα και Πατσατζόγλου. Οσον αφορά στο σχήμα που θα παρατάξει ο Ουκρανός τεχνικός, αυτό θα εξαρτηθεί την τελευταία στιγμή, καθώς ούτε και ο Λάμπρος Χούτος στον οποίο μπορεί να υπολογίζει, είναι στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Η αποστολή απαρτίζεται από τους εξής: Μπούτσεκ, Κατεργιαννάκης, Γιάννου, Μαυρογενίδης, Βενετίδης, Πάντος, Ανατολάκης, Ντόβας, Βάλλας, Κωστούλας, Κουλοχέρης, Καστίγιο, Τζόρτζεβιτς, Νινιάδης, Καρεμπέ, Μενδρινός, Στολτίδης, Γκώνιας, Καφές, Γεωργιάδης, Χούτος, Τάτσης, Ζιοβάνι και Δεμιρτσόγλι.

Από τη μεριά της ομάδας των Βάσκων, το μεγάλο αστέρι της, ο Σέρβος Ντάρκο Κοβάσεβιτς, αναφερόμενος στο σημερινό ματς τόνισε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι εύκολα ή δύσκολα θα πάρουμε τη νίκη. Ο Ολυμπιακός είναι έμπειρος στο Τσάμπιονς Λιγκ και αυτό αποτελεί γι' αυτόν πλεονέκτημα. Εμείς όμως αν θέλουμε μια καλή πορεία, δεν πρέπει να χάσουμε ματς στην έδρα μας».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Υποκρισίας συνέχεια

Οχι μόνο εμμένει στις απόψεις του ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θ. Κανελλόπουλος, αλλά «βγαίνει και από πάνω», «ξαναδειάζοντας» την κυβέρνηση, τα στελέχη και τα όργανά της. Επίσης, εμμέσως πλην σαφέστατα, επισείει το χιλιοχρησιμοποιημένο «μπαμπούλα» της ΦΙΦΑ, ώστε να νουθετήσει την κυβέρνηση, αφού στο πρόσφατο παρελθόν το κόλπο είχε επιτυχία...

Απάντησε στις θέσεις των πολιτικών υπευθύνων (Βενιζέλος, Λιάνης) και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), με σαφέστατες αιχμές μέσω συσχετισμών: «Τα πράγματα είναι όπως με τον ΠΑΟΚ πέρσι. Ρωτήσαμε τη ΦΙΦΑ για το θέμα της Παναχαϊκής και μας απάντησε ότι "καλά κάνατε", αφού η ΠΑΕ έχει πληρώσει τα χρέη της» (σσ για την ακρίβεια η ΕΠΑΕ τα πλήρωσε)... Υπεραμύνθηκε του δικαιοδοτικού οργάνου (ΔΟ) και θύμισε ότι είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΦΙΦΑ, ΕΠΟ, ΓΓΑ «προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και η ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου, ειδικά στο αγωνιστικό του μέρος». Τέλος «ενημέρωσε» ότι «η οποιαδήποτε διαφορά στην ερμηνεία και τις αποφάσεις δύο ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων όπως η ΕΕΑ και το ΔΟ δεν μπορεί να συνιστά παρανομία ή ανυπακοή έναντι των όποιων κελευσμάτων»!..

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, αντέταξε ότι «τα όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Η απόφαση για αθώωση της Παναχαϊκής είναι αθλητικά λάθος» και προανήγγειλε νέα νομοθετική πρωτοβουλία «αν δεν παρέμβει η ΕΠΟ». Χτες πάντως υπήρξε συνάντηση Βενιζέλου - Γκαγκάτση.

Από την πλευρά της η ΕΕΑ, δείχνει να μη νιώθει καλυμμένη. Γι' αυτό εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αφού περιγράφει την πραγματικότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, επισημαίνει τα αυτονόητα (γιατί άραγε;). Οτι δηλαδή της ανατέθηκε «η "δικαιοδοτική κάθαρση" των χρονιζουσών εκκρεμοτήτων» και πως στόχος της είναι η σύννομη λειτουργία του αθλητισμού. Η καταγραφή του έργου της γίνεται σε απολογητικό ύφος και με φανερή προσπάθεια να εξευμενιστούν κάποιοι από τους θιγόμενους. Η ουσία και μάλλον ο βασικός αποδέκτης της ανακοίνωσης πάντως φαίνεται στο τέλος, με δύο φράσεις της ΕΕΑ: «Δε μένει παρά να συνεχίσει η πολιτεία τη σταθερή πορεία κάθαρσης... Αλλιώς τα πράγματα θα αλλάζουν μένοντας πάντα τα ίδια».

Τα βλέμματα στο «Χάιμπουρι»

Στο «Χάιμπουρι» του Λονδίνου στρέφονται τα περισσότερα βλέμματα στη σημερινή δεύτερη μέρα της πρώτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα πλαίσια του Β΄ ομίλου η Αρσεναλ θα υποδεχτεί την Ιντερ ίσως στο πιο σημαντικό παιχνίδι της μέρας. Στους γηπεδούχους θεωρούν το παιχνίδι κριτήριο για τη συνέχεια, σύμφωνα και με τα όσα αποδεικνύονται από τις δηλώσεις του τεχνικού των «κανονιέρηδων», Αρσεν Βεγκέρ: «Το ματς εναντίον της Ιντερ είναι ένα παιχνίδι αποφασιστικής σημασίας για μας. Είναι πολύ βασικό να ξεκινήσουμε στη διοργάνωση με νίκη, γιατί μετά έχουμε δύο εκτός έδρας παιχνίδια σε Μόσχα και Κίεβο». Στην αντίπερα όχθη οι Ιταλοί ταξίδεψαν στο Λονδίνο έχοντας πίστη για θετικό αποτέλεσμα αλλά και σημαντικές απουσίες. Στην αποστολή δε μετέχουν οι Βιέρι, Ρεκόμπα και Καραγκούνης. Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Ντιναμό Κιέβου θα φιλοξενήσει τη Λοκομοτίβ Μόσχας. Τα άλλα σημερινά παιχνίδια: Λιόν-Αντερλεχτ, Μπάγερν Μονάχου-Σέλτικ, Αϊντχόβεν-Μονακό, Γιουβέντους-Τορίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ