ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Σπέρνουν σακατεμένα και νεκρά κορμιά εργατών

Διπλό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σε ορυχείο της εταιρίας «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», της οποίας πρόεδρος είναι ο σημερινός πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Ο. Κυριακόπουλος

Δύο νεκροί εργάτες και δύο πολύ σοβαρά τραυματίες είναι ο χτεσινός απολογισμός της συνεχούς εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Τα νέα αυτά εργατικά «ατυχήματα» έρχονται να προστεθούν στην ατέλειωτη μακάβρια λίστα που έχουν «στήσει» από κοινού κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι μεγαλοεργολάβοι, που θεωρούν κάθε εργάτη αναλώσιμο υλικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο «Ρ» (ενδεικτικά μόνο του τι συμβαίνει στους χώρους δουλιάς) από τις αρχές του 2003 οι νεκροί εργάτες έχουν φθάσει κοντά στους εξήντα.

Χτες αργά το απόγευμα η στοά «610 καμάρες» του ορυχείου που εξάγει βωξίτη και ανήκει στην επιχείρηση «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», στην περιοχή Γραβιάς στη Φωκίδα, κατέρρευσε καταπλακώνοντας δύο εργάτες, 36 και 47 ετών, με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Οπως δήλωσε, μάλιστα, στα ΜΜΕ ο τοπικός περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής, Ν. Παπαμίχος, τον πληροφόρησαν ότι λίγο πιο πέρα από το σημείο της κατάρρευσης βρίσκονταν και άλλοι εργαζόμενοι που γλίτωσαν από καθαρή τύχη. Τα υπόλοιπα στοιχεία των νεκρών εργατών, που απασχολούνταν σε εργολάβο, όπως και οι αιτίες του «ατυχήματος» δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Στο ορυχείο έσπευσαν αμέσως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, Γ. Γκελαούζος και ο πρόεδρος του Εργοταξιακού Σωματείου, Γ. Ιωσηφίδης.

Η στοά είχε ξαναπέσει!

Η προαναφερόμενη στοά είχε ξαναπέσει. Την αποκάλυψη αυτή έκανε με δηλώσεις του στο «Ρ» ο πρόεδρος του Εργοταξιακού Σωματείου Γ. Ιωσηφίδης. Συγκεκριμένα, μας είπε ότι «η στοά "610 καμάρες" είναι η στοά βάσεως του ορυχείου της οποίας η είσοδος είχε καταρρεύσει πριν λίγους μήνες ευτυχώς χωρίς θύματα. Το σωματείο κατήγγειλε το γεγονός στην Επιθεώρηση Μεταλλείων, η οποία ενώ ήταν υποχρεωμένη κώφευσε και δεν ήρθε να πάρει κανένα μέτρο μέχρι σήμερα ώστε να αποφευχθούν παρόμοια "ατυχήματα" στη συγκεκριμένη στοά. Ακόμα, οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στην ίδια την εταιρία από όπου πήραν την εξής διαβεβαίωση: ότι η είσοδος της στοάς θα σφραγιστεί - όπως και έγινε - αλλά ότι θα μπορούν να δουλεύουν στο εσωτερικό της καθώς είναι συνεκτική και δεν υπάρχει κίνδυνος!». Μετά το χτεσινό ατύχημα το σωματείο κατήγγειλε ως υπεύθυνους τον πρόεδρο της εταιρίας Οδ. Κυριακόπουλο και τα στελέχη που είχαν δώσει την παραπάνω διαβεβαίωση στο Αστυνομικό Τμήμα Γραβιάς, ζητώντας να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου.

Δύο σοβαρά τραυματίες

Μάχη με τον θάνατο δίνει στην εντατική μονάδα του Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά ο 30χρόνος οικοδόμος Γιώργος Κοσμίδης, ο οποίος χτες γύρω στις 9.30 το πρωί έκανε «βουτιά θανάτου» σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στο Πέραμα. Η έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στην οικοδομή «βγάζει μάτι». Παντού στημένες πρόχειρες σκαλωσιές, με ένα το πολύ δύο μαδέρια που για να καταφέρει να ισορροπήσει κανείς, θα πρέπει να είναι ζογκλέρ και βέβαια χωρίς το παραμικρό προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Οι εργολάβοι είναι ο Αντώνης Καντούνιας και ο Μιχάλης Δημάκης, οι οποίοι είχαν πάρει το οικόπεδο αντιπαροχή. Είναι γνωστοί στην περιοχή του Περάματος, καθώς στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο έχουν ανεγείρει και άλλη πολυώροφη πολυκατοικία. Αμέσως μετά την πτώση του οικοδόμου, τόσο αυτοί όσο και οι άνθρωποί τους που βρίσκονταν στο γιαπί, εξαφανίστηκαν, διώχνοντας ταυτόχρονα και τους 15 περίπου εργάτες, οι οποίοι, όπως μας είπε ένας από τους γείτονες (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας), πιθανόν να ήταν ανασφάλιστοι. Η αστυνομία Περάματος μέχρι και χτες αργά το απόγευμα αναζητούσε τόσο τους εργολάβους όσο και τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Πίτσιο.

Με κατάγματα σ' όλο του το κορμί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο 17χρόνος εργάτης Γιάννης Λιόρης, που δούλευε σε εργολαβία της ΜΕΣΚΑ, η οποία είχε αναλάβει τον καθαρισμό της οροφής της χαλυβουργίας. Ο εργάτης δούλευε σε ύψος 30 μέτρων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οταν υποχώρησε η σάπια λαμαρίνα της στέγης, βρέθηκε στο κενό. Σώθηκε μόνο με κατάγματα, καθώς την πτώση του ανέκοψαν κάποια καλώδια. Το ανεξέλεγκτο καθεστώς κάτω από το οποίο δουλεύουν οι εργολάβοι στη ΛΑΡΚΟ είναι η βασική αιτία και γι' αυτό το ατύχημα, εκτιμούν οι συνδικαλιστές του εργοστασιακού σωματείου.

ΟΜΕ ΟΤΕ
Στυλοβάτες της κυβερνητικής πολιτικής

Το ρόλο του στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής έχουν αναλάβει εργολαβικά οι συμβιβασμένες ηγεσίες Ομοσπονδιών των εργαζομένων σε ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ, που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιήσουν κατά γράμμα κάθε τι που προβλέπει ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Χτες σε έκτακτο συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ, η πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑΣΚΕ με τη στήριξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΣΥΝ) αποφάσισε να ξεκινήσει νέο «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση για την επίσπευση της υπαγωγής του ταμείου κύριας σύνταξης ΤΑΠ - ΟΤΕ (σε αυτό ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και του ΟΣΕ) στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, με όρους που αποβαίνουν σε βάρος των εργαζομένων. Ο λόγος επίσπευσης της διαδικασίας, παρόλο που ο νόμος δίνει περιθώριο μέχρι το 2008, είναι πρώτον για να εμφανίσουν ότι και οι εργαζόμενοι συναινούν στην υπαγωγή και, δεύτερον, για να διευκολύνουν την προώθηση των επαγγελματικών ταμείων - ένα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΕ απέρριψε κατηγορηματικά τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, αλλά και την άμεση υπαγωγή του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, γιατί με τις σημερινές συνθήκες ανοίγει ο δρόμος για τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Ενώ προέβαλε αιτήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως δημόσια, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλισης για όλους, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας με 30 εργάσιμα χρόνια κ.ά.

Χαρακτηριστικό του ρόλου που παίζουν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΣΥΝ) ήταν ο τρόπος που τοποθετήθηκαν απέναντι στο ζήτημα της υπαγωγής του ταμείου. Η ΔΑΚΕ μία μόλις ημέρα πριν την είχε αποδεχτεί, αλλά στο συνέδριο την απέρριψε όχι γιατί δε συμφωνεί, αλλά γιατί ο υπουργός δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής! Ενώ η θέση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» κατέδειξε το διπρόσωπο λόγο της. Ενώ ο εκπρόσωπός της επί ένα τέταρτο επισήμανε λόγους για τους οποίους ο νόμος είναι αντιασφαλιστικός και η υπαγωγή θα έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους, κατέληξε λέγοντας: «Παρά τη θέση μας αυτή, με ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε, δηλώνουμε παρόντες σε κάθε φάση υλοποίησης του δεδομένου νομοθετικού πλαισίου»!!!

«ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Τρομοκρατία, απειλές και εκβιασμοί

Τρομοκρατία, απειλές και εκβιασμούς έχει επιστρατεύσει η εργοδοσία στην περιοχή του Πειραιά για να «σπάσει» τους δεσμούς των εμποροϋπαλλήλων με το συνδικάτο τους, για να αποτρέψει τη συμμετοχή τους στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά που αρχίζουν στις 29 Σεπτέμβρη. Είναι ενδεικτικά τα όσα συνέβησαν χτες το μεσημέρι σε σούπερ μάρκετ του Κερατσινίου που ανήκει στη γνωστή αλυσίδα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ».

Ο διευθυντής μαζί με άλλους «δικούς του» επιτέθηκαν εναντίον του Κ. Αργύρη, μέλους της διοίκησης του σωματείου και με προπηλακισμούς και απειλές τον εμπόδισαν να μοιράσει στο κατάστημα ανακοίνωση σχετική με τις εκλογές. Ο συνδικαλιστής αμέσως ειδοποίησε την πρόεδρο του σωματείου Κούλα Κυριακοπούλου και άλλους συνδικαλιστές, οι οποίοι έσπευσαν στο κατάστημα, προκειμένου να σπάσουν το τρομοκρατικό κλίμα. Ανάμεσα στους συνδικαλιστές ήταν και ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά, ενταγμένος στη δύναμη του ΠΑΜΕ, Μιχάλης Νουφαρίτσης.

Οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά εδώ και χρόνια εμπιστεύονται με την ψήφο τους ολόκληρη τη διοίκηση στις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις. Η διοίκηση καλεί τον κλάδο να συμμετέχει μαζικά στις εκλογές για να δώσει στο σωματείο «τη δύναμη που χρειάζεται για να μπορεί να διεκδικεί, να αγωνίζεται και να επιλύει τα προβλήματα».

ΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με συμβασιούχους το πρόγραμμα

Με συμβάσεις έργου δίμηνες ή τρίμηνες χωρίς να δικαιούνται άδεια, επίδομα άδειας, δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα, ούτε καν αποζημίωση με τη λήξη της σύμβασης, απασχολούνται 15 περίπου εργαζόμενοι στην ΕΡΑ στη Θεσσαλία. Μάλιστα οι έγκυες δε δικαιούνται ούτε άδεια τοκετού! Το θέμα αυτό έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αφού καταγγέλλουν το απαράδεκτο αυτό καθεστώς ρωτούν τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ «εάν θα προχωρήσει στη μετατροπή των συμβάσεων αυτών των εργαζομένων και θα τους προσλάβει ως μόνιμο προσωπικό αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΕΡΑ;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ