Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Σπέρνουν σακατεμένα και νεκρά κορμιά εργατών

Διπλό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σε ορυχείο της εταιρίας «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», της οποίας πρόεδρος είναι ο σημερινός πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Ο. Κυριακόπουλος

Δύο νεκροί εργάτες και δύο πολύ σοβαρά τραυματίες είναι ο χτεσινός απολογισμός της συνεχούς εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Τα νέα αυτά εργατικά «ατυχήματα» έρχονται να προστεθούν στην ατέλειωτη μακάβρια λίστα που έχουν «στήσει» από κοινού κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι μεγαλοεργολάβοι, που θεωρούν κάθε εργάτη αναλώσιμο υλικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο «Ρ» (ενδεικτικά μόνο του τι συμβαίνει στους χώρους δουλιάς) από τις αρχές του 2003 οι νεκροί εργάτες έχουν φθάσει κοντά στους εξήντα.

Χτες αργά το απόγευμα η στοά «610 καμάρες» του ορυχείου που εξάγει βωξίτη και ανήκει στην επιχείρηση «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», στην περιοχή Γραβιάς στη Φωκίδα, κατέρρευσε καταπλακώνοντας δύο εργάτες, 36 και 47 ετών, με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Οπως δήλωσε, μάλιστα, στα ΜΜΕ ο τοπικός περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής, Ν. Παπαμίχος, τον πληροφόρησαν ότι λίγο πιο πέρα από το σημείο της κατάρρευσης βρίσκονταν και άλλοι εργαζόμενοι που γλίτωσαν από καθαρή τύχη. Τα υπόλοιπα στοιχεία των νεκρών εργατών, που απασχολούνταν σε εργολάβο, όπως και οι αιτίες του «ατυχήματος» δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Στο ορυχείο έσπευσαν αμέσως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, Γ. Γκελαούζος και ο πρόεδρος του Εργοταξιακού Σωματείου, Γ. Ιωσηφίδης.

Η στοά είχε ξαναπέσει!

Η προαναφερόμενη στοά είχε ξαναπέσει. Την αποκάλυψη αυτή έκανε με δηλώσεις του στο «Ρ» ο πρόεδρος του Εργοταξιακού Σωματείου Γ. Ιωσηφίδης. Συγκεκριμένα, μας είπε ότι «η στοά "610 καμάρες" είναι η στοά βάσεως του ορυχείου της οποίας η είσοδος είχε καταρρεύσει πριν λίγους μήνες ευτυχώς χωρίς θύματα. Το σωματείο κατήγγειλε το γεγονός στην Επιθεώρηση Μεταλλείων, η οποία ενώ ήταν υποχρεωμένη κώφευσε και δεν ήρθε να πάρει κανένα μέτρο μέχρι σήμερα ώστε να αποφευχθούν παρόμοια "ατυχήματα" στη συγκεκριμένη στοά. Ακόμα, οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στην ίδια την εταιρία από όπου πήραν την εξής διαβεβαίωση: ότι η είσοδος της στοάς θα σφραγιστεί - όπως και έγινε - αλλά ότι θα μπορούν να δουλεύουν στο εσωτερικό της καθώς είναι συνεκτική και δεν υπάρχει κίνδυνος!». Μετά το χτεσινό ατύχημα το σωματείο κατήγγειλε ως υπεύθυνους τον πρόεδρο της εταιρίας Οδ. Κυριακόπουλο και τα στελέχη που είχαν δώσει την παραπάνω διαβεβαίωση στο Αστυνομικό Τμήμα Γραβιάς, ζητώντας να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου.

Δύο σοβαρά τραυματίες

Μάχη με τον θάνατο δίνει στην εντατική μονάδα του Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά ο 30χρόνος οικοδόμος Γιώργος Κοσμίδης, ο οποίος χτες γύρω στις 9.30 το πρωί έκανε «βουτιά θανάτου» σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στο Πέραμα. Η έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στην οικοδομή «βγάζει μάτι». Παντού στημένες πρόχειρες σκαλωσιές, με ένα το πολύ δύο μαδέρια που για να καταφέρει να ισορροπήσει κανείς, θα πρέπει να είναι ζογκλέρ και βέβαια χωρίς το παραμικρό προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Οι εργολάβοι είναι ο Αντώνης Καντούνιας και ο Μιχάλης Δημάκης, οι οποίοι είχαν πάρει το οικόπεδο αντιπαροχή. Είναι γνωστοί στην περιοχή του Περάματος, καθώς στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο έχουν ανεγείρει και άλλη πολυώροφη πολυκατοικία. Αμέσως μετά την πτώση του οικοδόμου, τόσο αυτοί όσο και οι άνθρωποί τους που βρίσκονταν στο γιαπί, εξαφανίστηκαν, διώχνοντας ταυτόχρονα και τους 15 περίπου εργάτες, οι οποίοι, όπως μας είπε ένας από τους γείτονες (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας), πιθανόν να ήταν ανασφάλιστοι. Η αστυνομία Περάματος μέχρι και χτες αργά το απόγευμα αναζητούσε τόσο τους εργολάβους όσο και τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Πίτσιο.

Με κατάγματα σ' όλο του το κορμί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο 17χρόνος εργάτης Γιάννης Λιόρης, που δούλευε σε εργολαβία της ΜΕΣΚΑ, η οποία είχε αναλάβει τον καθαρισμό της οροφής της χαλυβουργίας. Ο εργάτης δούλευε σε ύψος 30 μέτρων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οταν υποχώρησε η σάπια λαμαρίνα της στέγης, βρέθηκε στο κενό. Σώθηκε μόνο με κατάγματα, καθώς την πτώση του ανέκοψαν κάποια καλώδια. Το ανεξέλεγκτο καθεστώς κάτω από το οποίο δουλεύουν οι εργολάβοι στη ΛΑΡΚΟ είναι η βασική αιτία και γι' αυτό το ατύχημα, εκτιμούν οι συνδικαλιστές του εργοστασιακού σωματείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ