ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικά «κειμήλια» του Δ. Φάμπα

Ενα πολύ σημαντικό έργο, που πλουτίζει το ρεπερτόριο της κιθάρας - μαρτυρία προσφοράς, γνώσης, έμπνευσης του αξέχαστου καλλιτέχνη και δασκάλου Δημήτρη Φάμπα - θα παρουσιαστεί την Παρασκευή (8μ.μ.), στη Στοά του Βιβλίου. Πρόκειται για την έκδοση έργων του Δ. Φάμπα, υπό τον τίτλο «Μελωδίες για νέους κιθαρίστες» (εκδ. οίκος «Μ. Νικολαΐδης - Orpheus Editions»). Μια συλλογή 36 μικρών έργων του, που συμβάλλουν στο πλάσιμο νέων κιθαριστών. Ανάμεσά τους, υπάρχουν πολλές σπουδές, πρελούδια, έργα γραμμένα με αριστοτεχνικό τρόπο μουσικά και τεχνικά, με έντονο λυρισμό, μελωδικότητα και στοιχεία από την ελληνική παράδοση. Η βαθιά γνώση και αγάπη του Δ. Φάμπα για την κιθάρα, καθώς και το μεγάλο του ταλέντο ως συνθέτη και δασκάλου είναι εμφανή στα έργα αυτά, που προσφέρουν ευχαρίστηση και απόλαυση σε μικρούς και μεγάλους νέους κιθαρίστες. Εντάσσονται στην ύλη των τάξεων κατωτέρας - μέσης, ενώ διεκδικούν να έχουν θέση σε συναυλίες και ρεσιτάλ.

Οπως αναφέρει η κόρη του μεγάλου κιθαρίστα Εύα Φάμπα, σολίστ και καθηγήτρια κιθάρας, η έκδοση ολοκληρώνει τη συλλογή έργων του με τίτλο «Μελωδίες». «Τα περισσότερα από τα έργα αυτά», σημειώνει, «βρέθηκαν ημιτελή και τα συμπλήρωσα ή τα έγραψα από την αρχή... Χρειάστηκαν πολλά χρόνια προσπάθειας, όχι μόνο συλλογής του υλικού και διαμόρφωσής του, μα ακόμα και ευρέσεως (!) εκδότη για την εκδοτική ολοκλήρωση αυτού του συνθετικού, εκπαιδευτικού έργου. Εργο, που είναι ήδη καταξιωμένο, αφού με αυτό πλάστηκαν τόσοι και τόσοι κιθαρίστες και καθηγητές και που ταυτόχρονα είναι φρέσκο, πρωτότυπο, με ελληνικότητα και πλούτο γνώσεων και μουσικής έμπνευσης».

Στη βραδιά, μελωδίες του Δ. Φάμπα θα παρουσιάσουν οι κιθαρίστες Γ. Μαυροειδής, Κ. Τσερεγκώφ και Ε. Φάμπα.

Εκδηλώσεις για τον Κ. Παλαμά

Εκατοντάδες κόσμου παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά. Τις εκδηλώσεις οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με το δήμο.

Εκτός από τις ομιλίες για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή, ιδιαίτερη ήταν η αίσθηση που άφησε η εκδήλωση στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, την Τουρλίδα. Εκεί ακούστηκαν αποσπάσματα από ηχογραφημένες απαγγελίες του ποιητή και συγκεκριμένα ένα απόσπασμα από το ποίημα «Ο τάφος». Ακολούθησαν απαγγελίες από λογοτέχνες, αλλά και πανεπιστημιακούς.

Είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια της έκθεσης με φωτογραφίες και χειρόγραφα του ποιητή, καθώς και η παρουσίαση του λευκώματος «Κωστής Παλαμάς 2003, 60 χρόνια από το θάνατό του».

Οι εκδηλώσεις, όμως, για τον ποιητή συνεχίζονται. Ο επόμενος κύκλος «ανοίγει» στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, όπου, από τις 3 Νοέμβρη και κάθε Δευτέρα έως την 1η Δεκέμβρη, θα διοργανώνονται συζητήσεις για τη ζωή και το έργο του Παλαμά με τη συμμετοχή ειδικών μελετητών. Πάντως, η πολιτεία οφείλει να καταστήσει τον Παλαμά και όλους τους σπουδαίους ποιητές μας, ένα από τα κυρίαρχα γνωσιολογικά στοιχεία της εκπαίδευσης, έτσι ώστε να γίνουν ουσιαστικό κτήμα της νέας γενιάς. Καλές οι εκδηλώσεις, αλλά αν δε συνοδεύονται από ουσιαστική πολιτική πράξη, τότε αυτοϋπονομεύονται και γίνονται άλλοθι της απουσίας μιας τέτοιας πολιτικής.

Μουσικές «Χοηφόροι»

Συναυλία - παράσταση σε δύο μέρη θα δοθεί, αύριο, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αισχύλεια», στην Ελευσίνα, στις 8.30μμ. Στο πρώτο μέρος θα δοθεί συναυλία της ορχήστρας Αρχαιοελληνικής Μουσικής «Λύραυλος», υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Στέφου, που είχε και την ιδέα. Ενώ, στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τη σοφόκλεια τραγωδία «Χοηφόροι». Η μετάφραση είναι του Τάσου Ρούσσου, η σκηνοθεσία και χορογραφία της Ρεγγίνας Καπετανάκη και η μουσική του Παναγιώτη Στέφου. Παίζουν: Ράσμη Τσόπελα, Γιάννης Κρανάς, Αλέξανδρος Μπαλαμιώτης. Χορός: Χριστίνα Φίλου, Ρηνιώ Κυριαζή, Ιωάννα Μυλωνά, Εύα Βάρσου, Βασιλική Διαλυνά, Ιωάννα Αγγελίδη και Αρετή Πασχάλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μαθήματα παραδοσιακής μουσικής

Μαθήματα παραδοσιακής μουσικής διοργανώνει και φέτος, για δέκατη χρονιά, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη. Διδάσκονται: Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι με τους Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αντώνη Εξαρχο (συγκρότημα «Χαονία»), Τουμπελέκι με την Μαρία Νούσια, Κρητικό λαγούτο - κρητική λύρα με τον Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη), Κλαρίνο με τον Δημήτρη Κώτσικα, Κανονάκι με τον Μανώλη Καρπάθιο, Σαντούρι με τον Δημήτρη Κοφτερό, Ούτι με τον Θωμά Κωνσταντίνου, Ταμπουράς με τον Πέτρο Μουστάκα, Φλογέρα με τον Χαράλαμπο Γιαννόπουλο, Πολίτικη λύρα - πολίτικο λαούτο, Δημοτικό τραγούδι με τον Σάββα Σιάτρα (Ηπειρώτικο), Μαντολίνο με την Ρένα Σούλη. Εναρξη μαθημάτων: 4 Οκτωβρίου. Εγγραφές: Δευτέρα - Παρασκευή (10-2μ.μ.) και Τετάρτη (12-6μ.μ.). Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-3250198, 210-3254119, 210-3254129.

Εκδήλωση μνήμης του Κώστα Καρυωτάκη

Εκδήλωση μνήμης του Κώστα Καρυωτάκη, με την ευκαιρία των 75 χρόνων από το θάνατό του, οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, την 1η Οκτώβρη, στις 7.30μμ. Για τον ποιητή θα μιλήσει η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Χριστίνα Ντουνιά, με θέμα «Ο ερωτικός Καρυωτάκης». Ποιήματά του θα απαγγείλει η ηθοποιός Ειρήνη Ιγγλέση. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, στην είσοδο του μουσείου θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά κειμήλια της σύντομης ζωής και μεγάλης δημιουργικής προσφοράς του «ιδανικού αυτόχειρα».

«Μονολόγων» συνέχεια...

Μια συρραφή κειμένων για τη Φαίδρα επέλεξε να παρουσιάσει η Αννέζα Παπαδοπούλου στο έργο «Με αφορμή τη Φαίδρα, μια απόπειρα», στο πλαίσιο των Θεατρικών Μονολόγων 2003. Η παράσταση θα δοθεί στο θέατρο «Αττις», σήμερα και αύριο, σε κοινή σκηνοθεσία της Αννέζας Παπαδοπούλου και της Βίκης Γεωργιάδη. Σκηνικά - Κοστούμια: Αννέζα Παπαδοπούλου - Μαρία Γιαννοπούλου. Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Χριστιανάκης.

Επίσης, σήμερα και αύριο, στο «Θέατρο της Ανοιξης», η Λυδία Φωτοπούλου, ενσαρκώνει την ηρωίδα του πέμπτου θεατρικού έργου του Ανδρέα Φλουράκη «Φύλλα της», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Δραματουργική Συνεργασία: Γιάννης Χουβαρδάς. Σκηνικά - Κοστούμια: Ειρήνη Σαριμούτσου. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιούρατας. Μουσική Επεξεργασία: Θοδωρής Ζιούτος.

Με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο ουρανός κατακόκκινος», η Βέρα Ζαβιτσιάνου παίρνει τη σκυτάλη αύριο και την Πέμπτη, στο Θέατρο Μεταξουργείο. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Παναγιωτοπούλου. Μουσική Επιμέλεια: Χάρης Γεωργιάδης.

H «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ ανεβαίνει στο «Από Μηχανής Θέατρο», στο πλαίσιο των Μονολόγων 2003, αύριο και την Πέμπτη, με ερμηνεύτρια τη Φιλαρέτη Κομνηνού. Η σκηνοθεσία είναι του Ανδρέα Βουτσινά και η μετάφραση της Μαρλένας Γεωργιάδη. Σκηνικά: Γιώργος Ασημακόπουλος. Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής.

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων για την ελληνική βιβλιογραφία. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει αύριο (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου», με παρουσίαση του έργου του Θωμά Παπαδόπουλου, μέσα από καταλόγους που εξέδωσαν υπουργεία και φορείς (Ακαδημία Αθηνών, ΕΛΙΑ, Ιδρυμα Λεβέντη, κ.ά.).

Ολοκληρώνεται το αφιέρωμα της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στον Γιάννη Ρίτσο, με τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί αύριο (8.30 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων «Μ. Μερκούρη», στο Βύρωνα. Με την ορχήστρα συμπράττουν οι: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος. Ποίηση του Ρίτσου διαβάζουν οι: Γιάννης Φέρτης, Κάκια Ιγερινού, Θοδωρής Αντωνιάδης.

«Ως την άκρη του ουρανού σου» τιτλοφορείται ο νέος, πολυσυλλεκτικός δίσκος της Χαρούλας Αλεξίου, που παρουσιάστηκε προχτές. Περιλαμβάνει 13 τραγούδια διαφόρων μουσικοσυνθετών και στιχουργών, όπως οι Αντώνης Βαρδής, Γιώργος Θεοφάνους, Μανώλης Φάμελλος, «Εκείνος+Εκείνος», Τάσος Βουγιατζής, Σόλωνας Αποστολάκης, Μάκης Σεβίλογλου κ.ά. Σε δύο τραγούδια τη συνοδεύουν οι Φίλιππος Πλιάτσικας και Γιάννης Κότσιρας.

Το cd, που κυκλοφορεί από την εταιρία «Estia» της ίδιας της Χ. Αλεξίου (η «Minos-Emi» έχει αναλάβει τη διανομή), πωλείται (σε κάποια τουλάχιστον δισκοπωλεία) σε χαμηλότερη από τη συνήθη τιμή (στα 15,90 ευρώ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ