ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Οι ευθύνες στην κυβέρνηση

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

«Δεν πρόκειται για κάποια μαφία φαρμάκου, αλλά για μια κατάσταση που δημιουργήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης και είναι γνωστή στην κυβέρνηση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), με αφορμή τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα για τα φάρμακα που τιτλοφορούνται «Η μαφία των Φαρμάκων».

Η πηγή αυτής της κατάστασης βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση (το καπιταλιστικό σύστημα γενικότερα) θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό, συνεχίζει η ΟΕΦΣΕΕ και υπογραμμίζει: «Ετσι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο χρησιμοποιούν όποιον τρόπο κρίνουν πρόσφορο, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Μέσα σ' αυτά είναι και ο χρηματισμός των γιατρών. Ο χρηματισμός δεν είναι μόνο πληρωμή εξόδων για παρακολούθηση συνεδρίων στο εξωτερικό ή το εσωτερικό ή άλλα δώρα, είναι και ποσοστιαία αμοιβή, με βάση την αξία των φαρμάκων που συνταγογραφεί ο γιατρός - πελάτης της εταιρίας».

«Η κυβερνητική αδιαφορία για την επιμόρφωση και ενημέρωση των γιατρών φέρνει σε μεγάλη δυσκολία τους γιατρούς που δε θέλουν να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο, με αποτέλεσμα ή να πληρώνουν από την τσέπη τους ή, αν δεν μπορούν, να μένουν έξω από όλα αυτά», επισημαίνει η ΟΕΦΣΕΕ σε άλλο σημείο και υπογραμμίζει ότι η «κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες, γιατί αντί να αναλάβει την ευθύνη της ενημέρωσης των γιατρών δημόσιος φορέας αναθέτει αυτή την ευθύνη στις πολυεθνικές».

Η ΟΕΦΣΕΕ καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην «κυβέρνηση γιατί αφήνει ουσιαστικά να διαμορφώνονται χωρίς κανέναν έλεγχο οι τιμές των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να υπάρχει άφθονο χρήμα για εκμαυλισμό συνειδήσεων, ενώ τη "νύφη" την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα».

«Με αφορμή κάποια στοιχεία που βγήκαν στην επιφάνεια και χάλασαν την εικόνα των πολυεθνικών, ανέλαβαν κάποιοι εργολαβικά να μας πείσουν πόσο χρήσιμες είναι οι πολυεθνικές και ότι χωρίς αυτές δε θα παράγονταν σωστά φάρμακα στην Ελλάδα», σημειώνει η Ομοσπονδία και αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. «Υστερα, τονίζει, από τις πιέσεις των πολυεθνικών και με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν προχώρησε η υπόθεση Κρατική Φαρμακοβιομηχανία και γενικά δεν υλοποιήθηκε ο νόμος 1316/83 που θα έδινε στον ελληνικό λαό σωστό φάρμακο στην πραγματική του τιμή, τόσο στο επίπεδο μηχανισμών ελέγχου όσο και στην ουσιαστική παρέμβαση σ' όλη τη διαδικασίαα: έρευνα, παραγωγή, διακίνηση, τιμές».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με δέσμη προτάσεων τόσο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά και για να υπάρξει σωστό και φθηνό φάρμακο για όλο το λαό. Ειδικότερα αναφέρεται στην κοστολόγηση των εισαγόμενων και παραγόμενων φαρμάκων, το κόστος των πρώτων υλών και τα φάρμακα όμοιας χημικής σύνθεσης.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συνεχίζουν αγωνιστικά

Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η απεργία - αποχή των γεωτεχνικών δημόσιων υπαλλήλων, με στόχο να γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση τα χρόνια θεσμικά και οικονομικά αιτήματά τους. Το υπουργείο Γεωργίας συνεχίζει την τακτική της απαξίωσης και απόρριψης των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, προσπαθώντας ταυτόχρονα με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο να σταματήσει την απεργία. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται η δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών, που όμως αντιμετωπίζονται άμεσα και δυναμικά από τους γεωτεχνικούς. Οι γεωτεχνικοί μεταξύ άλλων διεκδικούν: Την καταβολή «γεωτεχνικού επιδόματος», την αύξηση του επιδόματος «ειδικών λογαριασμών του υπουργείου Γεωργίας», την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων σε γνωμοδοτικές επιτροπές, αξιολογητές κ.ά., την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων για τα οδοιπορικά, κ.ά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών, από την αρχή κιόλας των κινητοποιήσεών της, είχε επισημαίνει ότι «τα προβλήματα που θα προκύψουν στις εισαγωγικές και εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας, στις επιδοτήσεις του αγροτικού πληθυσμού και στην προστασία της υγείας του καταναλωτή, θα βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας».

Με υπόμνημά τους προς τον υπουργό Γεωργίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών ζητά «εδώ και τώρα» να δοθεί λύση στα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των γεωτεχνικών και δηλώνουν ότι «είμαστε στο πλευρό τους στον δίκαιο αγώνα τους».

«ΜΑΝΠΑΟΥΕΡ»
Θέλει μόνο σκλάβους

Τρομοκρατική απόλυση 20 εργατών

Στην απόλυση και των 20 περίπου εργαζομένων που «νοίκιαζε» στη θυγατρική εταιρία Ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ, προχώρησε η «δουλεμπορική» επιχείρηση «MANPOWER» με τη λήξη της σύμβασής τους. Αυτή ήταν η απάντηση της εργοδοσίας στην προσπάθεια των εργαζομένων να συνδικαλιστούν διεκδικώντας να αντιμετωπίζονται ως εργάτες με δικαιώματα και όχι σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Να υπενθυμιστεί ότι πριν καιρό είχε απολυθεί από την «MANPOWER» η εργαζόμενη Μαρία Ασικίδη που εργαζόταν στις Ταχυμεταφορές γιατί τόλμησε να απαιτήσει τη μετατροπή της σύμβασής της σε αορίστου χρόνου μετά από 12 μήνες εργασία. Τότε, με την παρέμβαση του ΠΑΜΕ έγινε ανάκληση της απόλυσής της, ωστόσο μετά από αυτό είχε επιβληθεί ένα πολύ έντονο καθεστώς τρομοκρατίας στο συγκεκριμένο χώρο. Συνδικαλιστές και σωματεία του ΠΑΜΕ βρίσκονταν συνεχώς στο πλευρό των εργαζομένων. Σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει το σύνολο των σύγχρονων σκλάβων που εκμεταλλεύεται, η εργοδοσία απέλυσε όσους είχαν τολμήσει να σηκώσουν κεφάλι. Χτες αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στην «MANPOWER», από οποίο η απάντηση που πήρε από τους υπεύθυνους ήταν ότι «δεν υπήρχε αντικείμενο εργασίας πλέον για αυτούς τους εργαζόμενους».

Απεργία σε Νομαρχίες

Απεργούν σήμερα οι υπάλληλοι σε μια σειρά νομαρχίες, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα, διεκδικώντας την ικανοποίηση μιας σειράς θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Για το θέμα παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Νομαρχίας Αθήνας, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, η οποία ενέκρινε και στηρίζει την απεργία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων στις μετακινήσεις. Καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης, των υπερωριών του 2002 και του τρέχοντος έτους, καθώς και του ενιαίου επιδόματος, που θα εξισώνει τους μισθούς των υπαλλήλων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Επίσης διεκδικούν: εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και εφαρμογή του πλαισίου υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

  • Απεργία θα γίνει σήμερα και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν έξω από τη Νομαρχία στις 8.30 το πρωί.
  • Την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη, για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα στο Νομό Ηρακλείου, αποφάσισε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων του νομού. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με αφορμή τη διακοπή συνεργασίας των γιατρών του νομού με τα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στάσεις εργασίας των γιατρών

Σε στάση εργασίας με «διακριτότητα των στόχων» προχωρά την Παρασκευή (12 το μεσημέρι μέχρι τις 3μμ) η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ετσι με τον υπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί την Παρασκευή, θα συζητήσει τα μισθολογικά θέματα, ενώ τα άλλα «θεσμικά αιτήματα» θα τα συζητήσει με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή, την προσεχή Τετάρτη, 1.10.2003.

Οπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, η ΟΕΝΓΕ ζητά το διπλασιασμό των καθαρών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών. Τη Δευτέρα 29.6.2003 η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κάνει στάση εργασίας (11πμ-2μμ) και γενική συνέλευση του κλάδου στο Δώμα του «Ευαγγελισμού». Τη Δευτέρα, επίσης, θα γίνει Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» πρότεινε στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ να διεκδικήσει αυξήσεις που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες και στη βάση αυτή πρότεινε οι κατώτερες καθαρές αποδοχές του ειδικευόμενου γιατρού να διαμορφωθούν στα 1.500 ευρώ με τις ανάλογες αυξήσεις στις άλλες βαθμίδες.

Η διαφορετικότητα όμως της πρότασης της «Πανεπιστημονικής» βρίσκεται στο ότι αντιμετωπίζει ενιαία την πολιτική της κυβέρνησης, απ' την οποία απορρέει η αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας. Η κεντρική ιδέα των προτάσεων είναι ότι η υγεία είναι αγαθό και δεν αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Γι' αυτό και ζητά - μεταξύ των άλλων - την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας, τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, την κατάργηση των εισφορών για την υγεία και των νοσηλίων των ασφαλιστικών ταμείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ