ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Πολιτική για δασοκτόνες μπίζνες
  • Οι γενικόλογες δηλώσεις του Γ. Δρυ δεν κατάφεραν να κρύψουν τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης
  • Η... οικονομία της αγοράς, μοναδική πυξίδα των επιλογών της κυβέρνησης, που ετοιμάζεται ν' αλλάξει ακόμα και τον... ορισμό του δάσους

Με ένα ρεσιτάλ φτηνής κυβερνητικής προπαγάνδας επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας να δημοσιοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης για τα δάση. Με εμφανή σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, για το επερχόμενο την επόμενη βδομάδα νομοσχέδιο για τα δάση, ο Γ. Δρυς περιορίστηκε σε ανώδυνες γενικολογίες και αόριστες δεσμεύσεις. Ο υπουργός μπορεί να επιχείρησε «να θολώσει... τα δάση», αλλά το σίγουρο είναι πως το νέο νομοσχέδιο -όποτε και όταν ανακοινωθεί- θα αποσκοπεί στην παράδοση των δασών στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, στη νομιμοποίηση των καταπατήσεων και παρανομιών διαφόρων επιτηδείων. Από τους κυβερνώντες όμως επιχειρήθηκε να δοθεί διάσταση προστασίας των δασών για συνολική λαϊκή κατανάλωση, καθώς και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων, που αγγίζουν ένα σημαντικό μέρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για εμφανείς λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας.

Ο Γ. Δρυς μετά το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, διάβασε ένα γενικόλογο, αλλά εμφανώς σε αντιδασική ρότα, κείμενο κατευθύνσεων. Στις κρίσιμες ερωτήσεις, βέβαια, δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις και, επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις δεν απάντησε καθόλου, μπας και αποφύγει νέα επικοινωνιακά προβλήματα κι άλλα μπερδέματα... Ο Γ. Δρυς ξεκίνησε τη χτεσινή παρουσίασή του λέγοντας: Δεν παραχωρούνται για άλλες χρήσεις τα δάση, δε νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα, δεν αντιμετωπίζεται το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών. Ομως από τα όσα είπε στη συνέχεια, τα παραπάνω δεν πρέπει να λαμβάνονται και πολύ σοβαρά υπόψη...

Από τον Γ. Δρυ επαναλήφθηκε, η κυβερνητική «προσήλωση» στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που, επί της ουσίας, ορίζει πως τα δάση και οι δασικές εκτάσεις εντάσσονται ολοκληρωτικά στην...οικονομία της αγοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει... Ομως το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε χτες από τα ανακοινωθέντα του Δρυ, είναι ότι με το νέο δασικό νομοσχέδιο επιδιώκεται η τροποποίηση της έννοιας του ορισμού του δάσους, όπως αυτή ορίζεται στο νόμο 998/79. Για παράδειγμα ο Γ. Δρυς ανέφερε χτες πως για να χαρακτηριστεί μια έκταση δάσος ή δασική, θα πρέπει: «Να φέρει δασοπονικά είδη, αποκλειομένων των φρυγάνων. Να έχει έκταση τουλάχιστον τριών στρεμμάτων. Τα δασοπονικά είδη να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% της έκτασης».

Πώς και πώς περιμένουν οι επιτήδειοι μεγαλοεπιχειρηματί-ες τις κυβερνητικές αποφάσεις
Πώς και πώς περιμένουν οι επιτήδειοι μεγαλοεπιχειρηματί-ες τις κυβερνητικές αποφάσεις
Από τα παραπάνω και μόνο δημιουργείται μέγα θέμα αποχαρακτηρισμού δασών ή δασικών εκτάσεων. Γιατί μέχρι τώρα μέρος των φρυγάνων θεωρούνταν δασικές εκτάσεις. Δεν υπήρχε μέχρι τώρα περιορισμός για δασοκαλυμμένες εκτάσεις κάτω των τριών στρεμμάτων ώστε να μην θεωρούνται δάση. Επιπλέον αυξάνεται το όριο δασοκάλυψης από 15% σε 25% τουλάχιστον για να θεωρείται μια έκταση δασική. Τούτα η κυβέρνηση τα θεωρεί ως τον ορισμό της προστασίας των δασών; Παράλληλα το θέμα των τριών στρεμμάτων και κάτω δείχνει ότι καταρρίπτεται και το όριο των τεσσάρων στρεμμάτων για να μπορεί να χτίσει κανείς εκτός σχεδίου.

Εκτός αυτών από τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Δρυ φάνηκε, πως το δημόσιο απεμπολεί τα δικαιώματά του στα διακατεχόμενα δάση και δασικές εκτάσεις και ταυτόχρονα πάει στον βρόντο ό,τι είχε γίνει μέχρι τώρα στις ιδιοκτησιακού χαρακτήρα αμφισβητήσεις. Ακόμα φαίνεται πως η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, θέλουν να θεωρούνται δάση μόνο τα πυκνά ψηλά δέντρα και τα υπόλοιπα όχι. Εκτιμάται ότι από τις σχεδιαζόμενες μεθοδεύσεις κινδυνεύουν περίπου 35 εκατ. στρέμματα που μέχρι τώρα θεωρούνται δασικές εκτάσεις, ενώ θα χαθεί και ένα μέρος από τα δάση, που υπολογίζεται σε 33 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Οσον αφορά το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις, ο Γ. Δρυς μπορεί να ανέφερε αρχικά ότι δε θα αντιμετωπιστεί το θέμα τους, αλλά στη συνέχεια... επανόρθωσε. Είπε σχετικά, πως προβλέπεται δυνατότητα ανταλλαγής των κατεχομένων από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων με διαθέσιμες ή κοινόχρηστες εποικιστικές εκτάσεις καθώς και με δημόσιες μη δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν τελικά διαθέσιμες εποικιστικές εκτάσεις για οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή η κυβέρνηση έχει κάτι υπόψη της μετά την ψήφιση του νόμου 3147/2003 την περασμένη άνοιξη;

Από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τα χτεσινά λεγόμενα του Γ. Δρυ γίνεται ολοφάνερο πως επιχειρείται να ανοίξει μια μεγάλη «φάμπρικα», αποχαρακτηρισμού των δασών, νομιμοποίησης των καταπατήσεων και ασύδοτης οικοπεδοποίησης, ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος δημόσιων δασικών εκτάσεων, ακόμα κι αν έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες, καθώς και νομιμοποίησης της ασύδοτης δράσης διαφόρων οικοδομικών συνεταιρισμών. Από κοντά έρχεται, σαν κερασάκι, η διευθέτηση χρόνιων ιδιοκτησιακών προβλημάτων, που - σκοπίμως - ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες. Για το τελευταίο μάλιστα, θα γίνονται και οικονομικές ευκολίες... και κάποιοι χρονίως ταλαιπωρημένοι ταλαίπωροι, ενδέχεται να αποδεχτούν με ανακούφιση τα όποια νέα «χαράτσια» θα τους επιβληθούν.

Ο,τι όμως και να κάνει τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορέσει να κρύψει την πολιτική ξεπουλήματος του «πρασίνου» στα κερδοσκοπικά συμφέροντα, με βάση και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Ούτε πρόκειται να πείσει κανέναν πως ό,τι γίνεται δεν έχει ως σκοπό να «ενισχυθεί» η ρουσφετολογία και να επιτευχθούν ψηφοθηρικά οφέλη, μια και πλησιάζουν εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της ΝΔ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

«Εγκλημα κατά του λαού και του φυσικού πλούτου» χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τις ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα δάση. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τη συνέχεια των αντιδασικών νόμων της ΝΔ και εισάγουν μια νέα φάση στην καταστροφή των δασών, ενώ καλεί τις εργατικές και άλλες λαϊκές οργανώσεις να αντιδράσουν αποφασιστικά. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας την πρόσφατη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που είναι συμβατό με τη γενική γραμμή της ΕΕ, προχωρεί σε ένα έγκλημα κατά του λαού και του φυσικού πλούτου.

Με όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, όπως γίνεται σαφές και από τις δηλώσεις Δρυ, συμπληρώνει το αντιλαϊκό πλαίσιο της πολιτικής γης που άρχισε με τις πρόσφατες ρυθμίσεις για το εθνικό κτηματολόγιο και τα αυθαίρετα κτίσματα.

Με τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα η κυβέρνηση εμπορευματοποιεί τη γη εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο και βάζοντας σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες βιοπαλαιστές, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και υποχρεώθηκαν να κτίσουν ένα κεραμίδι.

Τώρα, με τις ρυθμίσεις για τα δάση, με στόχο και πάλι την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, νομιμοποιεί τους μεγαλοκαταπατητές και μεγαλοτσιφλικάδες, αναγνωρίζει ανύπαρκτες ιδιοκτησίες ιδιωτών και δίνει κυριότητα σε δημόσια δασική περιουσία. Αποχαρακτηρίζει εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, νομιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες παράνομες αλλαγές χρήσης και αγοραπωλησίες σε μεγάλες δασικές εκτάσεις, που κατατμήθηκαν με υπουργικές αποφάσεις του παρελθόντος. Νομιμοποιεί τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Δηλαδή, με τις νέες ρυθμίσεις ευνοείται το μεγάλο κεφάλαιο, όπου κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιών, οι μεγαλοκαταπατητές και το κεφάλαιο του κλάδου των κατασκευών. Ταυτόχρονα, οδήγησε στο ξεπούλημα μεγάλες δημόσιες εκτάσεις γης και στη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών του κεφαλαίου, όπως με το Μέγαρο Μουσικής, τον Πανελλήνιο κλπ.

Είναι ψεύτικες οι υποσχέσεις για δήθεν ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών, αφού αυτές αποτελούν ένα μόνον ελάχιστο κομμάτι που μένει μετά την ικανοποίηση των αναγκών των στηριγμάτων του συστήματος.

Οι ρυθμίσεις αποτελούν εξειδίκευση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα δάση και στις δασικές εκτάσεις. Είναι ο συνεχιστής των αντιδασικών νόμων 998/79 της κυβέρνησης της ΝΔ και του 1734/87 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Εισάγει ουσιαστικά μια νέα φάση στην καταστροφή τους.

Αναδεικνύεται η ανάγκη μιας άλλης λαϊκής δασικής πολιτικής, που θα εξασφαλίσει τη δασική προστασία, διαχείριση, ανόρθωση και τη συνολική επίλυση των προβλημάτων. Αυτή προϋποθέτει μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με κοινωνικά κριτήρια.

Προϋποθέτει κοινωνική ιδιοκτησία στα δασικά οικοσυστήματα.

Η προστασία, η οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων είναι και πάλη για την απόσυρση του δασοκτόνου νομοσχεδίου. Εντάσσεται στη γενικότερη πάλη της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου πάλης. Επιβάλλει την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στα πλαίσια της πάλης ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Οι εργατικές και οι άλλες λαϊκές οργανώσεις πρέπει να αντιδράσουν αποφασιστικά. Ο λαός με τον αγώνα και την ψήφο του να καταδικάσει τους ευρωσυνεταίρους καταστροφείς των δασών».

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Αφόρητος προεκλογικός κυνισμός»

Ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ σχετικά με το νέο δασικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση

Τον ορατό κίνδυνο για περαιτέρω επιχειρηματική εκμετάλλευση των δασών και των δασικών εκτάσεων, μέσω του νέου δασικού νομοσχεδίου, που προωθεί η κυβέρνηση για εισπρακτικά και ψηφοθηρικά κίνητρα, υπογραμμίζει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε σχετική ανακοίνωσή του, στην οποία επίσης τονίζει:

«Η αλόγιστη και ληστρική εκμετάλλευση των δασών, η εγκατάλειψη παραδοσιακών μορφών οικονομίας, σε συνδυασμό με την αχαλίνωτη αστικοποίηση και την ασυνείδητη ανάπτυξη, έθεσαν σε κίνδυνο την υψηλή ή οικολογική αξία βιοποικιλότητας της χώρας μας. Ηδη βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τα δάση. Είναι το τρίτο κατά σειρά και είναι ορατός ο κίνδυνος να αλλοιωθεί η εύνοια, επομένως και η νομοθετική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, να αποχαρακτηριστούν τεράστιες δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθούν αναδρομικά καταπατήσεις και οικοδομικές αυθαιρεσίες, ν' ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω οικιστική τους "αξιοποίηση" και επιχειρηματική εκμετάλλευση. Ψηφοθηρικά, εισπρακτικά δυστυχώς ή και τα δύο είναι συγκυριακά κίνητρα για τέτοιες "νομοθετικές ρυθμίσεις" για κάθε κυβέρνηση».

Τέλος, το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει ότι «όλα αυτά τα χρόνια, η αυστηρή νομοθεσία δε στάθηκε ικανή να αποτρέψει την περιβαλλοντοκτόνο δράση οργανωμένων συμφερόντων, κυρίως λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς και των ελλείψεων στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Από πολιτικής και ηθικής απόψεως, όμως, είναι πολύ χειρότερο οι οικολογικές καταστροφές να προκύψουν ως αποτέλεσμα αποφάσεων της Πολιτείας. Αποφάσεων, μάλιστα, που δεν οφείλονται σε λανθασμένη θεώρηση του ζητήματος, αλλά σε αφόρητο προεκλογικό κυνισμό».

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αρον άρον... «φύτεψαν» το νομοσχέδιο

Με επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις θα ολοκληρωθεί η σύνταξη του αντιδασικού νομοσχεδίου

Το κυβερνητικό έγκλημα προβλέπει την... οικονομική αξιοποίηση των δασών, ή αλλιώς τη μελλοντική οικοπεδοποίηση του δάσους...
Το κυβερνητικό έγκλημα προβλέπει την... οικονομική αξιοποίηση των δασών, ή αλλιώς τη μελλοντική οικοπεδοποίηση του δάσους...
Η χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (κράτησε μόλις μια ώρα) καταγράφηκε ως μια από τις πιο σύντομες σε διάρκεια που έχουν γίνει ποτέ. Και τούτο όχι άνευ λόγου, αφού όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στα εξής: Ενώ αρχικά οι προθέσεις των Σημίτη - Δρυ ήταν να εμφανίσουν ένα νομοσχέδιο που θα κινούνταν απροκάλυπτα στη λογική του μαζικού «αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων», στη συνέχεια προχώρησαν σε... επικοινωνιακό ελιγμό, με στόχο να «περάσουν» πιο εύκολα οι σχετικές αντιδασικές ρυθμίσεις. Πληροφορίες φέρουν υπουργούς (π.χ. Βενιζέλος) να σημειώνουν ότι το εγχείρημα του μαζικού αποχαρακτηρισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων θα μπορούσε να αποδειχτεί θνησιγενές, δεδομένου ότι τέτοιου είδους απροσχημάτιστες διατάξεις δε θα είχαν τύχη να περάσουν από το ΣτΕ. Την ίδια στιγμή αρκετοί υπουργοί συμφώνησαν ότι η λογική της... άγριας «άγρας ψήφων» παίρνει τέτοιες διαστάσεις που ενδέχεται να έχει και τα αντίστροφα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο να τελειώσει άρον - άρον, με την ελπίδα αναζήτησης προσφορότερου τρόπου «επικοινωνιακής διαχείρισης» του θέματος. Ταυτόχρονα, δόθηκε η εντολή στον Δρυ να φτιάξει... άλλο νομοσχέδιο, με το οποίο θα δίνεται η εντύπωση ότι όντως η κυβέρνηση θέλει να βάλει «τάξη» στο θέμα. Η εντολή δε, ήταν σαφής: «Ο,τι είναι να κάνουμε να το περάσουμε στα μουλωχτά» και χωρίς τις προηγούμενες τυμπανοκρουσίες και διαρροές προς τον Τύπο.

Στόχος τους λοιπόν από δω και πέρα είναι να μην τους πάρει χαμπάρι ο κόσμος, συντάσσοντας ένα νομοσχέδιο όπου δε θα διαλαλούν τις δασοκτόνες προθέσεις τους. Αλλωστε, όπως διαπιστώθηκε, αυτοί που είναι να αντιληφθούν πόσο τους ωφελεί το έγκλημα κατά των δασών (καταπατητές, οικοπεδοφάγοι κλπ.) έτσι κι αλλιώς θα το καταλάβουν...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εγκλημα του αιώνα!

Κατά την περιοδεία της στην επιχείρηση «ALTEC AEBEE» χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά στο έγκλημα του αιώνα. Το έγκλημα του αιώνα, κυριολεκτικά, διότι όλα αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε μια πλήρη τσιμεντοποίηση των πάντων. Κυριολεκτικά, δηλαδή, θα λείπει από την επόμενη γενιά χώμα και νερό. Βεβαίως, ο στόχος είναι τα κέρδη, δεν είναι η άγνοια. Ομως αυτό το έγκλημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει».

ΔΗΚΚΙ
Καταστρέφουν ό,τι απέμεινε

«Η κυβέρνηση των λογιστών, μπροστά στον εκλογικό πανικό και τη σύγχυσή της, αποκαλύπτει τον πραγματικό, αναχρονιστικό και αντιλαϊκό της εαυτό, καταστρέφοντας και τα ελάχιστα δάση που απέμειναν από τους εμπρηστές και τους καταπατητές». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΚΙ, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας κ. Δρυ για το δασικό νομοσχέδιο, όπου επισημαίνει ακόμη: «Με τέτοιες προεκλογικές πολιτικές επιδεινώνει το πολιτικό κλίμα, εξοργίζοντας τους πολίτες, οι οποίοι δεν πρέπει να ανεχθούν άλλο τον εμπαιγμό και την υποτίμηση της νοημοσύνη τους».

  • Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου χτες, αναφερόμενος στο θέμα του δασικού νομοσχεδίου είπε ανάμεσα σε άλλα πως: «Είναι σαφώς αντισυνταγματική η πολιτική σύλληψη να παίξουμε παιχνίδια αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων ή μεταβολής του ορισμού των δασών, για να ανοίξουμε ένα χρηματιστήριο γης».
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεκδικεί την πατρότητα

Να διεκδικήσει την πατρότητα του δασικού νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να ξεφουρνίσει η κυβέρνηση έσπευσε χτες η ΝΔ, φοβούμενη μη χάσει τη δόξα από τον επερχόμενο «εξανδραποδισμό» των δασών και ψήφους από τους έχοντες μικρά και μεγάλα συμφέροντα και μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Η βασική χτεσινή αντίδραση της ΝΔ εστιάστηκε σε μια δήλωση του υπευθύνου του Τομέα Γεωργίας βουλευτή Ευαγγ. Μπασιάκου, ο οποίος τόνισε πως η ΝΔ είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο από το 1993 -το οποίο είχε μείνει τότε στα συρτάρια, αλλά επί της ουσίας έλεγε τα ίδια με αυτά που λέει το υπάρχον προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης - και επίσης κατηγόρησε ως είθισται την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε και για χρόνια δεν έκανε τίποτα... Η κριτική του περιορίστηκε σε επιμέρους πλευρές και θέματα τακτικής, με πλειοδοσίες εντυπωσιασμού, που όμως δεν αποκρύπτουν και την αντιδασική φιλοσοφία της πολιτικής της ΝΔ. Αλλωστε και η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημα των δασών στα κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα και το οποίο άλλωστε επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το δεδομένο αντιδασικό περιεχόμενο το επικείμενου νομοσχεδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ