ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
Οικονομική ασφυξία στο ΤΕΙ Λάρισας

Επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Ελένη Κοτούπα, Θ. Βασιλείου, Ρίτσα Παπανικολάου και Γιώργο Λιατίφη, επισκέφτηκε το ΤΕΙ της Λάρισας, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ΔΣ των συλλόγων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, καθώς και με τον πρόεδρο του Ιδρύματος.

Τη συζήτηση που αναπτύχθηκε απασχόλησε, κυρίως, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ και το οποίο το οδηγεί σε «ασφυξία». Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, για να καλυφτούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΤΕΙ της Λάρισας χρειάζονται πάνω από 1 δισ. δρχ. Την προσπάθεια της διοίκησης του ΤΕΙ να γίνει διαχείριση της ανέχειας και της φτώχειας - στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος «υπόσχεται» να περικοπούν κατά 15% ο αριθμός των σπουδαστών του ΤΕΙ που σιτίζονται και να περιοριστούν οι προσλήψεις αναγκαίου έκτακτου προσωπικού - εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, για να προωθήσει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και της «πολιτικής ομηρίας», ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία υποβάθμισης του ΤΕΙ.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι 1.200 και πλέον εργαζόμενοι-έκτακτο προσωπικό του ΤΕΙ της Λάρισας, καθώς έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Μάρτη. Η κατάσταση αυτή, εκτός των άλλων, δημιουργεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους έκτακτους και στους μόνιμους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν και οι όποιες αγωνιστικές προσπάθειες γίνονται να περικλείονται και να «ασφυκτιούν» μέσα σε «στενά συντεχνιακά πλαίσια». Και, βεβαίως, αυτοί που πληρώνουν «το μάρμαρο» είναι οι σπουδαστές, που δεν μπορούν να σπουδάσουν κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, αφού δήλωσαν τη συμφωνία τους με τα δίκαια οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στο ΤΕΙ και εξέφρασαν την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα τους, στάθηκαν στην ανάγκη ιδιαίτερης προβολής των αιτημάτων για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανάγκες, αλλά και για να προωθηθεί η ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Και τόνισαν πως χρειάζεται να διευρυνθεί το περιεχόμενο των αιτημάτων για ν' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και να συσπειρώνει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και τα λαϊκά στρώματα, που είναι οι άμεσοι αποδέκτες της εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της υποβάθμισης των σπουδών και του κατακερματισμού των εργασιακών σχέσεων. Σημείωσαν, ακόμα, την ανάγκη οι μορφές πάλης να έχουν πολυμορφία και να εναλλάσσονται, ώστε να εντάσσονται στον αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι - μόνιμοι και έκτακτοι - και ν' ανοίγουν το δρόμο για κοινή δράση με τους σπουδαστές, αλλά και με τους μαζικούς φορείς της Λάρισας κι όλης της Θεσσαλίας.

Οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και στα γενικότερα προβλήματα της Παιδείας, δίνοντας την ευκαιρία στους εκπροσώπους του ΚΚΕ ν' αναφερθούν στα αίτια του εκπαιδευτικού προβλήματος, που βρίσκονται στην πολιτική της ΕΕ - βλέπε αποφάσεις της Μπολόνια, της Πράγας κ.ά. - η οποία θέλει να παραδώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα χέρια των μεγάλων αφεντικών του κεφαλαίου. Καθώς και να υπογραμμίσουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αγωνιστικού μετώπου Παιδείας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής πολιτικής. Προς τούτο - τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ - χρειάζεται να ενισχυθεί το ΚΚΕ, στο λαό και στη Βουλή, ώστε να δίνει από καλύτερες θέσεις τις μάχες του για την επίτευξη αυτών των στόχων.

ΚΕΡΚΥΡΑ
«Βουνό» τα προβλήματα στα ΕΛΤΑ

Περιοδεία του Θ. Γουλή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αυξάνει την εντατικοποίηση της δουλιάς, την εκμετάλλευση των ΕΛΤΑ από τις μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες και την απαράδεκτη διάκριση που γίνεται σε βάρος των υπαλλήλων στην καταβολή του εφάπαξ (περικόπτεται το 55% του ποσού που είχε καταχωρηθεί στο εφάπαξ, αποζημίωση ίση με τις αποδοχές των τελευταίων 24 μηνών εργασίας τους), κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ Κέρκυρας στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Γουλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε στο χώρο και συζήτησε μαζί τους.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την αδιαφορία του Δήμου να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, αλλά και οι πολίτες, από την έλλειψη ονοματοδοσίας σε πολλές συνοικίες της πόλης, καθώς και τις πολλές συνωνυμίες, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ακριβής διαλογή. Επισήμαναν, επίσης, τις ευθύνες που φέρει η περιφερειακή διεύθυνση Ιωαννίνων των ΕΛΤΑ, γιατί νοίκιασε κτίριο μακριά από την πόλη, αναγκάζοντας τους παραλήπτες των δεμάτων να ταλαιπωρούνται τρέχοντας από το ένα κτίριο στο άλλο και διανύοντας μεγάλη απόσταση.

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ ζήτησαν από την αντιπροσωπεία το ΚΚΕ να προβάλει και να παλέψει ενάντια στην απαράδεκτη διάκριση που γίνεται σε βάρος τους για το εφάπαξ. Το μέλος της ΚΕ δεσμεύτηκε να προωθήσει το ΚΚΕ τα αιτήματά τους στο μέτρο των δυνατοτήτων του, τονίζοντας παράλληλα ότι προέχει ο αγώνας των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ κι η αποδοκιμασία της πολιτικής που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Ο Θ. Γουλής υπογράμμισε ότι και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα ΕΛΤΑ οι υπάλληλοι είναι αποτέλεσμα γενικότερης αντεργατικής πολιτικής. Αυτή η πολιτική, ωστόσο, μπορεί να δεχτεί ισχυρό ράπισμα με την καταψήφιση των βασικών φορέων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν.

Ο Θ. Γουλής κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να προβληματιστούν με το παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων ΕΛΤΑ όπως και των άλλων ΔΕΚΟ όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ομοφωνούν, και να καταδικάσουν τα κόμματα αυτά, υπερψηφίζοντας στις εκλογές το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Αντιδημοκρατικές πρακτικές της νέας δημοτικής αρχής

Απαγόρευσαν συζήτηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με δημότες στο ΚΑΠΗ

Η κυβερνητική κατεύθυνση για το σφοδρό χτύπημα των δημοκρατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών βρίσκει πλήρη εφαρμογή στο Δήμο Περάματος, καθώς ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της νέας δημοτικής αρχής και του εκλεκτού της ΝΔ δημάρχου Γιάννη Λαγουδάκου δεν έχει τέλος. Προχτές, άνθρωποι του δημάρχου επιχείρησαν να πετάξουν έξω από το κτίριο του ΚΑΠΗ 2 Περάματος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, την οποία αποτελούσαν μεταξύ άλλων η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Γιάννης Πατσιλινάκος, η Μαρία Ζύμαρη, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Περάματος και άλλοι.

Ακριβώς την ώρα που η συζήτηση μεταξύ των δημοτών - μελών του ΚΑΠΗ και των κομμουνιστών είχε «φουντώσει», εμφανίστηκε ο κ. Σαμπατάκος, μέλος της διοίκησης ΚΑΠΗ, φανερά ενοχλημένος, για να πει ότι «απαγορεύονται εδώ οι πολιτικές συζητήσεις»! Στη συνέχεια, κατέφτασε ο αντιδήμαρχος κ. Παντελεάκος, για να συνεχίσει την ...«κατήχηση», λέγοντας: «Εδώ απαγορεύεται να γίνονται πολιτικές συζητήσεις και να έρχονται οι κομμουνιστές με τα σφυροδρέπανα»! Βέβαια, η στάση των δύο συνάντησε την αντίδραση τόσο της αντιπροσωπείας του Κόμματος, όσο και των δημοτών που βρίσκονταν στο ΚΑΠΗ.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο ΚΑΠΗ έγινε στα πλαίσια προγραμματισμένης περιοδείας και, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν τέτοια επίσκεψη. Οσο για την αντιδημοκρατική στάση της νέας δημοτικής αρχής, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Περαματιώτες την έχουν γευτεί αρκετές φορές. Η προχτεσινή προκλητική ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων παρόμοιων γεγονότων, με τελευταίο αυτό της παρουσίας αστυνομικού στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος μάλιστα, με εντολή του προέδρου του Συμβουλίου, ανέλαβε και δράση, προπηλακίζοντας δημότη που δε συμφωνούσε με την πλειοψηφία!

Μάλιστα, η Ελπίδα Παντελάκη, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν, επισήμανε: «Αυτός είναι ο... καινούριος αέρας δημοκρατίας και ελευθερίας της νέας δημοτικής αρχής. Τη στιγμή που αντιπροσωπείες του ΚΚΕ μπαίνουν παντού και σε κάθε χώρο δουλιάς, έρχονται οι εκπρόσωποι του νέου δημάρχου στο Πέραμα να μας απαγορεύσουν την είσοδο, να φιμώσουν τη φωνή του ΚΚΕ. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή, γιατί τους ανησυχούν τα μηνύματα του Κόμματος. Βέβαια, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Αυτές οι πρακτικές δε θα περάσουν, θα τις τσακίσει ο ίδιος ο κόσμος του Περάματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ