ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Φακελώνουν και την ίριδα

Eurokinissi

Στο αεροδρόμιο των Σπάτων, πρώτο από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ευρώπης, ξεκινά η σάρωση της κόρης του οφθαλμού των Ευρωπαίων επιβατών αεροπορικών εταιριών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ. Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο «ταυτοποίησης» που θα προστεθεί στο φάκελο των προσωπικών δεδομένων και που συγκεντρώνουν οι αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο της «καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας». Ο «μεγάλος αδελφός» ολοένα και εξοπλίζεται και μάλιστα με ελληνικές τις τζίφρες έγκρισης.

Μόλις χτες ο «Ρ» έγραφε για τα τελευταία σχέδια ΕΕ και ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη λεγόμενη βιομετρική τεχνολογία - με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» των ταξιδιωτικών εγγράφων - για να φακελώνουν ευκολότερα τους διακινούμενους. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει πλέον και συγκεκριμένες οδηγίες προς τα κράτη-μέλη για το πώς σε ένα τσιπ (επικολλημένο στις βίζες, στις άδειες παραμονής και στα νέα διαβατήρια των υπηκόων ΕΕ) να εμπεριέχονται τα χαρακτηριστικά της ίριδας του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA του κατόχου. Η σχετική απόφαση περιλήφθηκε στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου της Χαλκιδικής. Το τσιπ θα δίνει τη δυνατότητα στις «αρχές» να εντοπίζουν ανά πάσα στιγμή όποιον θέλουν και να έχουν όλα τα απαραίτητα γι' αυτόν δεδομένα. Οι ΗΠΑ πίεζαν εδώ και καιρό να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, την επόμενη βδομάδα ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα αποτύπωσης της ίριδας του ματιού των επιβατών, ως στοιχείο του διαβατηρίου. Το πρόγραμμα επιδοτείται από την Ενωση Αεροπορικών Εταιριών Ευρώπης. Τα Σπάτα επιλέχτηκαν από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για την εφαρμογή του, ενώ από τις αεροπορικές εταιρίες «εκλεκτή» είναι η «Αλιτάλια».

Το καινούριο αυτό μέτρο ταυτοποίησης του ταξιδιώτη προς τις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στα 39 στοιχεία που ζητούν οι αμερικανικές αρχές (τελωνειακές υπηρεσίες και υπηρεσίες μετανάστευσης) από το σύστημα κρατήσεων και τις αεροπορικές εταιρίες για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ, μετά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, που υπέγραψε η Ελληνική Προεδρία.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΠΛΩΝ
Τεράστια υπερκέρδη για το πολυεθνικό κεφάλαιο

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα σε σχετική, προ ημερήσιας διάταξης, συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκθεσης σχετικά με «τον κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων», κατήγγειλε συγκεκριμένα τα εξής:

Κύριε πρόεδρε,

Η υπό συζήτηση έκθεση αναφέρεται σε ένα ζήτημα τεράστιας στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής σημασίας. Πράγματι η παραγωγή και εμπορία όπλων εξασφαλίζει τεράστια υπερκέρδη στο πολυεθνικό κεφάλαιο που, με τις ιδιωτικοποιήσεις, ελέγχει πλέον τους τομείς αυτούς. Πέρα όμως από τα κέρδη, οι χώρες-παραγωγοί εξασφαλίζουν μέσω της προμήθειας όπλων και τον πολιτικό έλεγχο των χωρών αγοραστών τόσο με τις «μίζες», που πληρώνουν οι πολεμικές βιομηχανίες στους κυβερνώντες των χωρών αυτών, όσο και με τον εξοπλιστικό έλεγχό τους.

Μεθοδεύεται έτσι με κάθε μέσο η δημιουργία των συνθηκών «ζήτησης» και κατανάλωσης όπλων, με υποδαύλιση εντάσεων, πολεμικών συγκρούσεων, αλληλοσφαγής ή σφαγής και λεηλασίας των λαών. Η ζήτηση και κατανάλωση αυτών των «προϊόντων» αφορά και στις χώρες παραγωγούς. Πράγματι, ως γνωστόν, οι κυβερνώντες μας ενισχύουν συνεχώς τόσο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, ενάντια στις αναπτυσσόμενες κινητοποιήσεις των λαών μας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής τους, όσο και για την «πρόληψη των συγκρούσεων» και τη «διαχείριση των κρίσεων» ή την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Δηλαδή για στρατιωτικές επεμβάσεις όπου Γης. Ολα αυτά, που εκφράζονται με τη συνεχή στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, σε διαρκώς στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, απαιτούν τεράστιες ποσότητες όπλων. Να γιατί ο Χ. Σολάνα προτείνει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Αυτές οι εξελίξεις βέβαια εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της ΕΕ και την ανθρωπότητα ολόκληρη στα πλαίσια και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ικανοποιούν όμως τις κερδοσκοπικές ορέξεις του πολιτικο-στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, που ελέγχει απόλυτα πλέον, ιδιαίτερα μετά τις 11 του Σεπτέμβρη του 2001, την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και ενισχύει την επιρροή του στις χώρες της ΕΕ.

Η συζητούμενη έκθεση, όποιες και αν είναι οι προθέσεις του εισηγητή, δεν αναφέρεται στα ζητήματα αυτά, αντίθετα τα αποσιωπά. Οπως και όλες οι προηγούμενες ανάλογες εκθέσεις, διατυπώνει ευχές και προτάσεις που δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Προτείνει την ανεξέλεγκτη διακίνηση όπλων μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, ζητά εξαιρέσεις για τη συνοχή της εξωτερικής πολιτικής της Κοινότητας, ζητά άλλη μια φορά τη «δυνατότητα σύστασης συστήματος παρακολούθησης στην ΕΕ».

Τέλος, οι μαζικές εξαγωγές στο Ισραήλ, στην Τουρκία και σε άλλα επιθετικά και καταπιεστικά καθεστώτα δείχνουν την υποκρισία όλων αυτών που κόπτονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ενώ δίνουν προτεραιότητα στα κέρδη και στον έλεγχο αγορών και χωρών.

Συνεπώς, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι «Κώδικες Συμπεριφοράς», των οποίων η τήρηση εξαρτάται από τη θέση των κρατών-μελών και των πολεμικών βιομηχανιών, αλλά θέσπιση υποχρεωτικών κανόνων για έλεγχο και σταδιακό περιορισμό της παραγωγής, διακίνησης και χρήσης των όπλων, μέχρι την οριστική απαγόρευσή τους. Ζητούμε τη μετατροπή των πολεμικών βιομηχανιών σε ειρηνικές βιομηχανίες. Αυτά είναι τα αιτήματα του ειρηνικού κινήματος. Τα στηρίζουμε και γι' αυτό δε θα ψηφίσουμε την έκθεση.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα της ΟΚΤΑ

Σε νέα εμπλοκή οδηγούνται οι σχέσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) με την ΠΓΔΜ, για την εξαγορά του κρατικού διυλιστήριου της γειτονικής χώρας (ΟΚΤΑ) από τα ΕΛΠΕ, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής κατά της Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, με τη συμφωνία εξαγοράς της ΟΚΤΑ από τα ΕΛΠΕ:

  • παραβιάζονται οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς.
  • λειτουργεί (η ΟΚΤΑ) μονοπωλιακά προκαλώντας πολύπλευρες ζημιές σε άλλα νομικά πρόσωπα.
  • το Δημόσιο της ΠΓΔΜ υπέστη σημαντικές ζημιές και γι' αυτό καλεί το γενικό εισαγγελέα να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον όσων εμπλέκονται στην υπογραφή της συμφωνίας με τα ΕΛΠΕ!

Το πόρισμα αυτό, έρχεται να δυναμιτίσει τις προσπάθειες για τη φιλική επίλυση των διαφορών των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της μερικής επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, την οποία είχε προαναγγείλει στα τέλη της Ανοιξης από τα Σκόπια ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος. Μάλιστα προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Αθ. Καραχάλιος, έχει δηλώσει ότι το «θέμα βρίσκεται στη φάση του φιλικού διαγωνισμού». Παράγοντες των ΕΛΠΕ εκφράζουν τη δυσφορία τους για την εκ νέου αναμόχλευση του θέματος, σημειώνοντας ότι στις προθέσεις τους είναι η «διατήρηση χαμηλών τόνων» ευελπιστώντας τελικώς σε μία φιλική διευθέτηση του ζητήματος.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΛΑΣ
Ζητά αποζημίωση από τον ΟΤΕ

Αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να διεκδικήσει δικαστικά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, από τον όμιλο ΟΤΕ, τον οποίο θα μηνύσει για πρόκληση βαρύτατης ηθικής βλάβης, με αφορμή την έκδοση του «Χρυσού Οδηγού», όπου ο νομός Πέλλας εμφανιζόταν ως τμήμα της ΠΓΔΜ.

Ο «χρυσός οδηγός» εκδόθηκε από την Infote, θυγατρική εταιρία του ΟΤΕ, και κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο σε 190.000 αντίτυπα. Μόλις έγινε αντιληπτό το συμβάν, η Infote απέσυρε από την κυκλοφορία τα 130.000 αντίτυπα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί ο νέος και διορθωμένος «Χρυσός Οδηγός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ