ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αύριο συνεδριάζει η Πανελλαδική Συντονιστική

Συνεδριάζει αύριο Σάββατο 4 Οκτώβρη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ προκειμένου να συζητήσει και να καθορίσει το πρόγραμμα δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο εξάμηνο. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 10.30 το πρωί και θα γίνει στην αίθουσα της Αγροτικής Τράπεζας (Αμερικής 10, 3ος όροφος).

Αναφερόμενος στη σημασία της συνεδρίασης, ο Πολύβιος Τσίρκας, γραμματέας της ΔΗΣΕΚ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε: Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ και των Τοπικών Γραμματειών από όλη την Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα καταρτιστεί πρόγραμμα και πλάνο δράσης για την επόμενη περίοδο. Θα συζητηθούν οι τρόποι δράσης και αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του δικομματισμού και ο συντονισμός των αγωνιστικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αποκαλυφθεί και να αντιμετωπιστεί η απάτη των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Εξαγγελίες με τις οποίες το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση τάζει «λαγούς με πετραχήλια», προκειμένου να αντιστρέψει τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και να υφαρπάξει την ψήφο στις επερχόμενες εκλογές. Είναι εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα και στοχεύουν στη διαμόρφωση κλίματος εικονικής πραγματικότητας και στην εξαπάτηση των εργαζομένων. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική αντιστέκονται οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ σε αντίθεση με τις ηγετικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που στηρίζουν τα αντεργατικά μέτρα και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΣΕΕ
Με το κεφάλαιο ενάντια στους εργάτες

Την παραμονή της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της ΠΑΣΚΕ ο Πολυζωγόπουλος προανήγγειλε την «επιθετική υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής»

«Ισχυρή Ελλάδα θα ήταν αν ο άνεργος είχε δουλιά. Ισχυρή Ελλάδα για εμάς σημαίνει ο εργάτης να έχει μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του, Ταμεία που δίνουν αξιοπρεπείς συντάξεις, εργαζόμενους που να δουλεύουν 7ωρο και 5ήμερο, που δικαιούνται και απολαμβάνουν δημόσια Υγεία και Παιδεία. Μια Ελλάδα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή την Ελλάδα οραματιζόμαστε, γι' αυτή παλεύουμε».

Με αυτά τα λόγια απάντησε χτες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, από το βήμα του Γενικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Απάντησε σε όλους αυτούς, που και στη χτεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκαν ακραιφνείς απολογητές και στυλοβάτες της ισχυρής καπιταλιστικής Ελλάδας. Της Ελλάδας που - όπως είπε ο συνδικαλιστής - είναι ισχυρή μόνο για τον Σημίτη, τον Καραμανλή και τα αφεντικά τους στην πλουτοκρατία. Η δική τους «ισχυρή Ελλάδα» είναι αυτή η πραγματική Ελλάδα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, με αυξημένη την ανεργία, διευρυμένη τη φτώχεια αλλά ενισχυμένα τα καπιταλιστικά υπερκέρδη. Αυτή όμως δεν είναι η ισχυρή Ελλάδα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.

Στην αντιπαράθεση αυτή μέσα στο Γενικό Συμβούλιο, όπως αναδύθηκε από τις κεντρικές τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, συμπυκνώνεται και η συνολική αντιπαράθεση των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Γι' αυτό - υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος - εμείς παλεύουμε να ενισχυθεί η γραμμή των αγώνων, η γραμμή της αντίστασης ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου. Και ταυτόχρονα επιδιώκουμε να αποδυναμωθεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Γιατί αυτή η γραμμή εκφυλίζει το κίνημα, το κάνει ανυπόληπτο, το αδυνατίζει για να περνάει «αβρόχοις ποσί» η κυβερνητική πολιτική.

Σε ρόλο «Γκαργκάνα» ο Πολυζωγόπουλος

Σε απόλυτη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική, τα κυβερνητικά «μέτρα» και τις «Χάρτες» ήταν η ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου. Με σημαία τη Σύγκλιση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε κάποια ψίχουλα για τους «εκτός των τειχών», την ίδια ώρα που νομιμοποιούσε και στήριζε τις τεράστιες ανατροπές που φέρνει η «Χάρτα Σύγκλισης». Κουβέντα για τις επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, λέξη για τα νέα σχέδια ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση. Εφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση με «ένα πλέγμα παρεμβάσεων έχει - όπως είπε - δημιουργήσει μια θετική τροχιά στον περιορισμό της ανεργίας». Αυτά τη στιγμή που οι άνεργοι οδηγούνται σαν σύγχρονοι σκλάβοι να δουλεύουν τζάμπα στα κάτεργα των εργοδοτών.

Μπροστά στη νέα επερχόμενη λαίλαπα κατά των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ το μόνο που βρήκε να πει ήταν για την «αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος» και ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να είναι ο «κεντρικός κοινωνικός διαπραγματευτής»! Αλλά για αγώνες, για διεκδίκηση; Σιγή ιχθύος.

Στην ίδια ρότα οι συνεταίροι του

Προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τον «συνεταίρο του» στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας έκανε ο Γ. Μανώλης, γγ της ΓΣΕΕ. Δεν τον εγκάλεσε βέβαια για τη στρατηγική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα - δε θα μπορούσε άλλωστε, αφού σε αυτήν συμφωνούν - αλλά ζήτησε να αναγνωριστεί ότι η κατάσταση είναι άσχημη, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα. Στο «διά ταύτα». Στο τι πρέπει να κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα, η ηγεσία της ΔΑΚΕ δεν απαντά. Προφανώς γιατί αναμένει τις εκλογές.

Μια εναλλακτική εκδοχή της ίδιας όμως στρατηγικής υποστήριξε στο Γενικό Συμβούλιο ο τρίτος κατά σειρά «συν-εταίρος» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Α. Καλύβης, τάχθηκε υπέρ ενός «μακροπρόθεσμου σχεδίου πραγματικής σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής». Γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «ο νεοφιλελεύθερος δρόμος ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ ήταν αυτός που ενίσχυσε τα διαρθρωτικά προβλήματα και οδήγησε στην έξαρση των κοινωνικών προβλημάτων». Κατά την άποψη λοιπόν της «Αυτόνομης Παρέμβασης», δε φταίει η ΟΝΕ και οι πολιτικές των μονοπωλίων, που είναι και ο πυρήνας της, αλλά ο τρόπος εφαρμογής της. Γι' αυτό προφανώς προσβλέπει στην εφαρμογή της ΟΝΕ, με κάποιους άλλους!

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί

Στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος κατέθεσε στο Γενικό Συμβούλιο τη διεκδικητική πλατφόρμα του ΠΑΜΕ. Υπογράμμισε ότι στο εισοδηματικό οι εργαζόμενοι δεν μπορεί παρά να απαιτούν κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ και κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες τους για πλήρη σταθερή δουλιά με 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. Πρότεινε την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας μέσα στον Οκτώβρη. Σχολιάζοντας τα «περί αυτονομίας» του συνδικαλιστικού κινήματος είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δε διεκδικούμε δάφνες αυτονομίας. Είμαστε εξαρτημένοι και δεσμευμένοι. Είμαστε δεσμευμένοι από τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Είμαστε δεσμευμένοι από την ιστορική πορεία και τους αγώνες του κινήματος. Γι' αυτό και είμαστε ταξικοί αντίπαλοι του κεφαλαίου».

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αυτές είναι οι θέσεις των εργατών

Τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα μετέφεραν στη συνεδρίαση τα στελέχη του ΠΑΜΕ.

Ο Θ. Κούτρας υπογράμμισε ότι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα τις οποίες έχει κάνει σημαία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο βοηθούν στην αύξηση των κερδών της εργοδοσίας, αλλά αντικειμενικά εμπεριέχουν μέσα τους την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Κουβαλάνε μαζί τους τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, τη μείωση των μισθών και των μεροκάματων.

Τη φωνή των συνταξιούχων μετέφερε στο Γενικό Συμβούλιο ο Δ. Μαυροδόγλου. Παρουσίασε την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλιάς και υπογράμμισε ότι οι θέσεις του ΠΑΜΕ εκφράζουν τα πραγματικά τους συμφέροντα για τις συντάξεις και συνολικά την κοινωνική ασφάλιση.

Με πρόσχημα την ανεργία, ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε ίδρυμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόνισε ο Χ. Κατσώτης, ενώ κατήγγειλε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, γιατί έχει κάνει κανόνα την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, αλλά και κλαδικών συμβάσεων με διαρκή τη λιτότητα.

Για την ανύπαρκτη υγεία και την υποβαθμισμένη περίθαλψη των εργαζομένων στην επαρχία, αλλά και τα προβλήματα σχολικής στέγης, μίλησε ο Γ. Δημητρίου, πρόεδρος του ΕΚ Θεσπρωτίας. Η φτώχεια - είπε ο συνδικαλιστής - και η ανεργία, εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν 12ωρα και 14ωρα με αμοιβές κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.

Τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων ανέδειξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ Φωκίδας Γ. Κελαούζος, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το έγκλημα στα μεταλλεία του προέδρου του ΣΕΒ. Η αύξηση της παραγωγικότητας και ο στόχος για μεγαλύτερη ανταγωνιστικά, είπε, εντατικοποιούν την εργασία, που σε συνθήκες παντελούς έλλειψης μέτρων ασφάλειας έχουν μετατρέψει τα μεταλλεία και τους χώρους δουλιάς σε θυσιαστήρια εργατών.

Τις σημαντικές επιπτώσεις που είχε ο σεισμός περιέγραψε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ Λευκάδας Γ. Λιβιτσάνος. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε την άκρατη υποσχεσιολογία και «παροχολογία» της κυβέρνησης, αφού δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ενώ την ίδια στιγμή ο σεισμός όξυνε την ανεργία στο νησί.

Στον υπονομευτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στους αγώνες των εργαζόμενων αναφέρθηκε ο Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ. Ο συνδικαλιστής μίλησε για τους αγώνες των εργατών της «Τρικολάν», που παλεύουν να μη γίνει καμία απόλυση και να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Στα προγράμματα «κατάρτισης» που δεν εξασφαλίζουν ούτε μία θέση εργασίας αναφέρθηκε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας και κατήγγειλε τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, χρήματος από τις εισφορές των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ