ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Ευρωσύνταγμα για τραπεζίτες, πολυεθνικές, επεμβάσεις, καταστολή

Στην οικογενειακή φωτό όλοι χαμογελάνε...

Associated Press

Στην οικογενειακή φωτό όλοι χαμογελάνε...
Με συγκρατημένη αισιοδοξία εμφανίστηκαν οι ηγέτες των είκοσι πέντε κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την τετράωρη διάσκεψή τους, το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη, κατά την έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωσύνταγμα.

Από τις ομιλίες των ηγετών προκύπτει ότι έχει επέλθει συμφωνία επί του σχεδίου που διαμόρφωσε η Συντακτική Συνέλευση υπό την προεδρία του Ζισκάρ Ντ' Εστέν και το οποίο είχε παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά την προσέγγιση του γαλλογερμανικού άξονα με τον άξονα Λονδίνου-Ρώμης.

Οι μόνες κυβερνήσεις που φαίνεται να προβάλλουν κάποιες αντιρρήσεις είναι της Ισπανίας και της Πολωνίας, εξαιτίας κυρίως της κατανομής των ψήφων στα κοινοτικά όργανα και της υποβάθμισής τους σε σχέση με τις άλλες «μεγάλες» χώρες-μέλη. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, οι δύο κυβερνήσεις είναι έτοιμες να αποδεχτούν το σχέδιο αν υπάρξει μια μικρή αλλαγή στις επίμαχες διατάξεις.

Χαρακτηριστικό των δηλώσεων που έγιναν στη Ρώμη ήταν η έκκληση των περισσοτέρων ηγετών προς τη Διακυβερνητική Διάσκεψη να μην ανοίξει τη διαδικασία των τροπολογιών στο σχέδιο Ντ' Εστέν γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν οι εργασίες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος δήλωσε την πλήρη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στις θέσεις των «μεγάλων».

Οι συζητήσεις στη Διακυβερνητική θα περιστραφούν γύρω από ορισμένα επιμέρους ζητήματα, όπως η θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο αριθμός των κοινοτικών επιτρόπων, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στα συμβούλια των υπουργών, η στάθμιση των ψήφων των κρατών-μελών στα συμβούλια ανάλογα με το πληθυσμιακό τους μέγεθος, κ.ά.

Ωστόσο, πέρα από τα συγκεκριμένα ζητήματα το Ευρωσύνταγμα είναι μια σύνοψη των Συνθηκών του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ και της Νίκαιας με την προσθήκη ορισμένων άρθρων που αφορούν στην προσαρμογή της ΕΕ στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την παγκόσμια «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και τις συνεχείς πολεμικές επιδρομές της «νέας τάξης».

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα πρέπει να καταλήξει σε Ευρωσύνταγμα έως το τέλος του 2003. Ομως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις πολλών ηγετών, η προθεσμία μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2004. Στόχος είναι να έχει εγκριθεί το Ευρωσύνταγμα πριν την 1η του Μάη, μέρα επίσημης ένταξης των δέκα νέων κρατών-μελών στην ΕΕ.

Αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της ΕΕ

Από τη διαδήλωση ενάντια στη Διακυβερνητική και το Ευρωσύνταγμα

Associated Press

Από τη διαδήλωση ενάντια στη Διακυβερνητική και το Ευρωσύνταγμα
ΡΩΜΗ.--

Το σύνηθες βίαιο πρόσωπό τους επέδειξαν οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις στη διάρκεια των εκδηλώσεων κατά της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το «Σύνταγμα της Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Ρώμη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το μεσημέρι του Σαββάτου όταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νότιο προάστιο της Ρώμης EUR, προκειμένου να βαδίσουν μέχρι το συνεδριακό κέντρο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών. Κατά την πορεία τους, οι διαδηλωτές πέρασαν έξω και από το πρωθυπουργικό γραφείο όπου πέταξαν ρολά με χαρτί τουαλέτας, φωνάζοντας συνθήματα. Τελικά, και ενώ ο κύριος όγκος της διαδήλωσης βρισκόταν έξω από το συνεδριακό κέντρο, οι αστυνομικές δυνάμεις (από τους χιλιάδες που «επιτηρούσαν» την πορεία και είχαν παραταχθεί μπροστά στο συνεδριακό κτίριο) επιτέθηκαν σε ομάδες διαδηλωτών που θέλησαν να σπάσουν το κλοιό και να εισέλθουν στο κτίριο. Οι συγκρούσεις κράτησαν περίπου 15 λεπτά και φυσικά η ιταλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και ωμής βίας. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αλλά σίγουρα υπήρξαν πολλοί περισσότεροι από τη μανία των αστυνομικών. Τέλος, έγιναν και αρκετές προσαγωγές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αστυνομικές αρχές εκτός από κάμερες είχαν τοποθετήσει και ελεύθερους σκοπευτές (!) στα γειτονικά κτίρια για «παν ενδεχόμενο», ενώ υποστήριξαν ότι εντόπισαν φορτηγό γεμάτο με σιδερολοστούς που μοιράστηκαν στους διαδηλωτές! Τελικά, στο φορτηγό βρέθηκε μόνο μεγαφωνική εγκατάσταση που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την πορεία...

Διαδήλωση πραγματοποίησαν στο κέντρο της Ρώμης και τα εργατικά συνδικάτα με στόχο τις ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στο συλλαλητήριο των συνδικάτων.

BOYΛH
Αρχισε η Ολομέλεια

Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισαν χτες οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, η σύνοδος της οποίας είναι η τελευταία της παρούσας Βουλής αφού το αργότερο την Ανοιξη του 2004 θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.

Για τις 22 Οκτώβρη έχει προγραμματιστεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στα πλαίσια της ΕΕ. Εκκρεμεί ο ορισμός ημερομηνίας για ανάλογη συζήτηση που θα αφορά το Ευρωσύνταγμα.

Με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων σήμερα, Τρίτη 7/10, στις 13:30. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

ΚΚΕ
Θωρακίζουν τη δικτατορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για το Ευρωσύνταγμα

Στην παραπέρα θωράκιση της δικτατορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, με δήθεν δημοκρατικό μανδύα, στοχεύει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που το σχέδιό του συζήτησε σήμερα στη Ρώμη η Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ. Τίποτα καλό δεν προμηνύει αυτή η εξέλιξη για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνέπραξε σε αυτή την εντεινόμενη αποκρουστική επίθεση κατά των λαών.

Με το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος ενοποιούνται σε ένα νομικό κείμενο όλες οι μέχρι τώρα αντιλαϊκές, κατασταλτικές Συνθήκες (Μάαστριχτ, Αμστερνταμ, Νίκαια), που τόσα βάσανα και αδιέξοδα έχουν δημιουργήσει στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα.

Το σχέδιο Συντάγματος που επεξεργάστηκε η Διακυβερνητική, ως βάση συζήτησης, θεσμοθετεί τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, την κούρσα εξοπλισμών, τη νομιμοποίηση της προληπτικής στρατιωτικής επέμβασης σε μια χώρα με το πρόσχημα της τρομοκρατικής απειλής.

Οι επιμέρους αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών-μελών, για τον αριθμό των επιτρόπων και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, είναι αντιθέσεις που δεν αφορούν στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και συμφερόντων.

Στην υποστήριξη του Ευρωσυντάγματος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνη της. Εχει τη στήριξη της ΝΔ και την ουσιαστική ανοχή του ΣΥΝ, που επίσης είχαν ψηφίσει υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ, του Ευρωστρατού, της ΟΝΕ, του ευρώ. Υπέρ, και σε άλλα κρίσιμα θέματα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν με κάθε τρόπο το μέλλον που τους ετοιμάζουν. Να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των χιλιάδων διαδηλωτών στις άλλες χώρες. Να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση του κάθε κόμματος στην Ελλάδα, τόσο στο θέμα του Ευρωσυντάγματος όσο και συνολικά της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ