ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση έπρεπε να δικάζεται

Ομως και πάλι χτες δικάστηκαν οι απεργοί

Η βιομηχανία διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια σε εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα αιτήματά τους συνεχίστηκε και χτες. Για δεύτερη φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου τους γεωτεχνικούς δημοσίους υπαλλήλους, για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους. Το υπουργείο Γεωργίας όμως δεν αρκέστηκε σε μια αγωγή αλλά κατέθεσε ...δύο. Μία για την απεργία των πέντε πρωτοβάθμιων σωματείων τους αλλά και μία για την απεργία που ανακοινώθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα από την ΠΟΓΕΔΥ. Το αιτιολογικό της δεύτερης αγωγής κατά της ΠΟΓΕΔΥ ήταν ότι τα αιτήματα που προβάλλει η Ομοσπονδία είναι παρεμφερή με τα αιτήματα της απεργίας που ήδη κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική την περασμένη βδομάδα.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Οι γεωτεχνικοί από την πλευρά τους δηλώνουν ότι όποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, αυτοί δεν κάμπτονται αλλά θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στην ακροαματική διαδικασία για την αγωγή ενάντια στα πέντε πρωτοβάθμια σωματεία των γεωτεχνικών, οι πρόεδροί τους αποχώρησαν, μετά την απόρριψη αιτήματος της υπεράσπισης για αναβολή της δίκης. Η δίκη όμως συνεχίστηκε και ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε για άλλη μια φορά ο γενικός διευθυντής κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας, Β. Στύλας. Οπως και την προηγούμενη φορά απαρίθμησε προβλήματα και έδωσε άλλοθι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που θέλει να βγει η απεργία των γεωτεχνικών παράνομη και καταχρηστική. Εσπευσε βέβαια να δηλώσει ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και ότι ...συμφωνεί με αυτά.

Δήλωση ...συμπαράστασης στα αιτήματα των γεωτεχνικών έσπευσε να κάνει και ο Β. Αρβανιτάκης, γενικός διευθυντής φυτικής παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας, που κατέθεσε όμως και πάλι ως μάρτυρας κατηγορίας, λέγοντας ξανά αυτά που ήθελαν οι πολιτικοί προϊστάμενοί του. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δίκη ο εν λόγω κύριος απέφυγε σαν τον διάβολο το λιβάνι να τοποθετηθεί υπέρ της κινητοποίησης των γεωτεχνικών, και είχε αποδοκιμαστεί μέσα στο δικαστήριο από τους απεργούς γεωτεχνικούς.

Μάρτυρας υπεράσπισης για τους γεωτεχνικούς ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, ο οποίος επισήμανε ότι είναι συνταγματικά αναφαίρετο δικαίωμα η απεργία για τους εργαζόμενους. Υπογράμμισε ότι τα αιτήματα των γεωτεχνικών είναι δεκαετιών, που ακόμα δεν έχουν λυθεί, τονίζοντας ότι θα έπρεπε στο δικαστήριο να βρίσκεται η κυβέρνηση που αρνείται να δώσει λύση και όχι οι εργαζόμενοι. Σε ερώτηση μάλιστα της προέδρου αν με την απεργία των γεωτεχνικών δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία απάντησε: «Δεν έχουμε Κατοχή. Κανείς δεν πείνασε λόγω της απεργίας, κανείς δεν έπαθε τίποτε, ούτε ασθένειες εκδηλώθηκαν».

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ κατέθεσε ο Γ. Αντωνάκος, ως πρόσθετη υπεράσπιση της ΠΟΓΕΔΥ.

Σε απεργία και οι διοικητικοί

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων καθώς και αυτή των Τοπογράφων του υπουργείου Γεωργίας. Η επόμενη 48ωρη απεργία που έχουν προγραμματίσει είναι για τις 13 και 14 του Οκτώβρη, ενώ νέα τριήμερη απεργία θα πραγματοποιήσουν στις 15, 16 και 17 του Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση επίλυση των θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων. Από την έναρξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι υπάλληλοι θα πραγματοποιούν καθημερινά κλείσιμο της εισόδου του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Γεωργίας.

Καταγγέλλουν την ποινικοποίηση

Η μία μετά την άλλη, συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα καταγγέλλουν με αποφάσεις και ανακοινώσεις τους τη συνδικαλιστική δίωξη και καταδίκη των εφτά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε πέντε μήνες φυλακή κατ' εντολή της κυβέρνησης και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους.

Φαίνεται ότι οι ηγεμόνες αυτού του τόπου αποφάσισαν πλέον, ότι η ταξική πάλη ή θα διεξάγεται διά μέσου του κοινωνικού διαλόγου ή διά των δικαστηρίων. Και στις δύο περιπτώσεις, το ζητούμενο πρέπει να είναι η «κοινωνική ειρήνη». Ετσι, θα «έχωμεν κέρδη διά το κεφάλαιον». Τα παραπάνω επισημαίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για να συμπληρώσει όμως, ότι η ταξική πάλη είναι αποτέλεσμα των ίδιων των αντιθέσεων του συστήματος και σαν τέτοια καμιά καταδικαστική απόφαση δεν πρόκειται να τη σταματήσει, όσοι αγώνες και μορφές πάλης κι να κριθούν «παράνομα».

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους συνδικαλιστές αγωνιστές του ΠΑΜΕ εκφράζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και σημειώνει ότι η ποινική δίωξη που άσκησε η κυβέρνηση και η καταδίκη, από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στους αγωνιστές του εργατικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, έχει σαν στόχο να τρομοκρατήσει γενικότερα τους εργαζόμενους.

Τη συμπαράστασή της στους συνδικαλιστές εκφράζει η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά και καταδικάζει την ποινικοποίηση των αγώνων.

Οι εργαζόμενοι στην «Τρικολάν», που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου, εξέδωσαν μέσα από τη γενική συνέλευσή τους ψήφισμα συμπαράστασης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο οποίο σημειώνουν: «Θεωρούμε ότι οδηγούμαστε σε επικίνδυνους δρόμους, όταν η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται. Είμαστε αλληλέγγυοι στους επτά συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που με τη στάση τους συνέβαλαν να αναπτυχθούν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους».

Τη διαμαρτυρία των συνδικάτων και όλων των εργαζομένων της πόλης εκφράζει και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει ότι, η δίωξη αυτή αποτελεί προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, όπου κρούσματα το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά.

Προσπάθεια να αποκρουστεί, να τρομοκρατηθεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, χαρακτηρίζει την καταδίκη 7 στελεχών του ΠΑΜΕ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Την ταξική αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που καταδικάστηκαν, γιατί αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, εκφράζει με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ της Ενωσης Τεχνικών Οικοδόμων Χαλκίδας.

Τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, που εκφράστηκε με τη δίωξη επτά στελεχών του ΠΑΜΕ, καταδικάζει η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

Οι συνδικαλιστικοί αγώνες δε δικάζονται, δεν ποινικοποιούνται, δε φυλακίζονται, σημειώνει η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη δίωξη και καταδίκη των συνδικαλιστών.

Και οι «κρίνοντες κρίνονται»!..

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 8.10.03 καταδίκασε ομόφωνα την απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη των επτά συνδικαλιστών, στελεχών του ΠΑΜΕ στις 6.10.03. Η απόφαση αυτή είναι, όχι μόνον καταφανώς άδικη αλλά και κατάφωρα προκλητική. Οι αντιστασιακοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη που έφτασε στο σημείο να στείλει στελέχη του ΠΑΜΕ στο εδώλιο και να υπαγορεύσει την καταδίκη τους.

Οι αντιστασιακοί έχουν πικρή πείρα από καταδίκες αυτού του είδους και στιγματίζουν με αγανάκτηση και οργή την κυβερνητική τακτική. Εκφράζουν τη συμπάθεια και την αμέριστη συμπαράστασή τους στα στελέχη του ΠΑΜΕ, που και μέσα στο δικαστήριο θαρραλέα ξεσκέπασαν το στημένο κατηγορητήριο, κατάγγειλαν την πολιτική των κυβερνώντων και υπερασπίστηκαν τα δίκαια της εργατικής τάξης και του αγωνιζόμενου λαού μας.

Η ΠΟΑΟ συμμετείχε ολόψυχα και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους δοκιμαζόμενους τη Δευτέρα στη μαζική συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Δηλώνει ότι θα συμμετάσχει με όλες τις Οργανώσεις της στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 23.10.2003. Ας καταλάβουν αυτοί που «έχουν και νέμονται» την εξουσία ότι και οι «κρίνοντες κρίνονται». Οτι η πολιτική τους έχει ήδη κριθεί από τις πιο πλατιές λαϊκές δυνάμεις. Εχει κριθεί στους αγώνες του μαζικού κινήματος που συνεχίζονται με ένταση. Και θα κριθεί και στις εκλογές που έρχονται.

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, οι ανάπηρο, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και οι Απόγονοι των αντιστασιακών συμμετέχουν στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις. Και με όλες τους τις δυνάμεις θα δώσουν και τη μάχη των εκλογών. Η ψήφος τους, τούτη τη φορά, θα 'ναι πιο μαχητική. και θα πιάσει τόπο! Οι κάθε λογής όψιμοι «φιλοαντιστασιακοί» (λαοπλάνοι υποκριτές) θα απογοητευτούν.


Γ.Μ.

Διώξεις συνδικαλιστών της ΕΑΣ Αμφισσας

Το δρόμο της τρομοκράτησης των εργαζομένων, μέσω των απολύσεων (ήδη έχει κάνει 5 απολύσεις) και της δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης επέλεξε η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμφισσας, προκειμένου να επιτύχει τα σχέδιά της για ξεπούλημα στους ιδιώτες της συνεταιριστικής περιουσίας.

Σ' αυτήν την προοπτική που αντιστέκονται οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους, η διοίκηση της ΕΑΣ Αμφισσας παραπέμπει, με ανυπόστατες κατηγορίες, τον συνδικαλιστή Παν. Τζαβαλή, αντιπρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, στην Επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/82 για άρση της συνδικαλιστικής ιδιότητας για να τον απολύσει. Η προσφυγή της διοίκησης της ΕΑΣΑ συζητιέται σήμερα. Το σωματείο έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας και καλεί τα μέλη του, όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Αμφισσας.

Την αντισυνδικαλιστική - αντεργατική αυτή ενέργεια καταγγέλλει η ταξική διοίκηση του ΕΚ Φωκίδας, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή της στο διωκόμενο συνδικαλιστή και στις διεκδικήσεις του Σωματείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ