ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Προκαλεί σταθερά το Ισραήλ

Τα παιδιά της Παλαιστίνης συνεχίζουν να αντιστέκονται

Associated Press

Τα παιδιά της Παλαιστίνης συνεχίζουν να αντιστέκονται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

«Η επίθεση σε βάρος της Συρίας είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό, και απλώς αναμενόταν η κατάλληλη πολιτική στιγμή και η αφορμή» υποστήριξε χτες ο Μεγάλος Αγιατολάχ, Σέικ Μοχάμαντ Χουσεΐν Φαντλάλαχ, θρησκευτικός ηγέτης της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο αλλά και μία από τις πλέον σεβάσμιες προσωπικότητες για τους Σιίτες όλου του κόσμου. Την ίδια στιγμή, ο Σύρος πρέσβης στην Ισπανία υποστήριζε ότι η Συρία «θα αντιμετωπίσει και στρατιωτικά το Ισραήλ αν επαναληφθούν οι επιθέσεις», δήλωση που διαψεύστηκε ως «προσωπική ερμηνεία» από τη Δαμασκό. Από την πλευρά τους, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές απέκλειαν το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης αλλά δεν απέκλειαν την πιθανότητα νέων αεροπορικών επιδρομών.

«Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν το ρόλο του αστυνομικού σε ολόκληρο τον κόσμο, και θέλουν το Ισραήλ να διαδραματίσει τον ίδιο ρόλο στην περιοχή», εκτίμησε ο Σέικ Μοχάμαντ Χουσεΐν Φαντλάλαχ, ο οποίος επισήμανε ότι η ισραηλινή πολιτική δεν απειλεί μόνο μια χώρα, π.χ. τη Συρία, ή μια περιοχή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο εφόσον έχει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Ο θρησκευτικός ηγέτης της «Χεζμπολάχ» κάλεσε όλες τις ισλαμικές και αραβικές χώρες να προχωρήσουν σε μια πρώτη αντίδραση, μποϊκοτάροντας κάθε οικονομική συναλλαγή σε οποιοδήποτε επίπεδο με το Ισραήλ.

Ισραηλινός στρατός στα σύνορα με το Λίβανο

Associated Press

Ισραηλινός στρατός στα σύνορα με το Λίβανο
Στο Λίβανο, χτες, βρέθηκε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος συναντήθηκε με τη λιβανική πολιτική ηγεσία. Ο Τερζ Ρόεντ Λάρσεν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Συρία να αποτρέψουν μια κλιμάκωση, και εξήρε τη στάση της δεύτερης που επέλεξε να αντιδράσει στην ισραηλινή επίθεση διά της διπλωματικής οδού, προσφεύγοντας στον ΟΗΕ. Ο Λάρσεν κάλεσε το Ισραήλ να πράττει το ίδιο «κάθε φορά που κρίνει ότι προκύπτει πρόβλημα». Χτες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ισραηλινά μαχητικά πετούσαν πάνω από το Λίβανο σπάζοντας, συχνά, το φράγμα του ήχου.

Σταθερή κλιμάκωση

Η ένταση, πάντως, ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως και στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Ο Σύρος πρέσβης στην Ισπανία, Μόχσεν Μπιλάλ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», υποστήριζε ότι αν οι ισραηλινές επιδρομές επαναληφθούν «η Δαμασκός θα απαντήσει και στρατιωτικά». Λίγες ώρες αργότερα, από το συριακό ΥΠΕΞ εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η θέση της Δαμασκού είναι σαφής, εκφράστηκε με επιστολές στον ΟΗΕ και πιθανώς οι απόψεις που διατύπωσε ο Μπιλάλ «είναι προσωπικές».

Εντούτοις, στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα, ανώτεροι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού δεν έχασαν την ευκαιρία να σχολιάσουν τις δηλώσεις Μπιλάλ εκτιμώντας ως «απίθανο το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης της Συρίας». Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι το πλέον πιθανό είναι η Δαμασκός «να απαντήσει διά των τρομοκρατικών της πληρεξούσιων, π.χ. διά της Χεζμπολάχ» και τόνιζαν ότι το Ισραήλ «δεν επιθυμεί κλιμάκωση, αλλά θα αναλάβει αμυντική δράση αν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Στο μεταξύ, εντός Ισραήλ, ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επέμενε ότι ο στόχος της αεροπορικής επιδρομής της Κυριακής, στο Αϊν Σαχέμπ, ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης «τρομοκρατών» και δικαιολόγησε την παντελή απουσία «μαχητών» την ώρα της επίθεσης, λέγοντας ότι «πραγματοποιούσαν ασκήσεις εκτός στρατοπέδου». Οι χωρικοί, πάντως, που κατοικούν γύρω από το στρατόπεδο υποστήριζαν μιλώντας σε ανταποκριτές ότι το στρατόπεδο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια και ότι χρησιμοποιείται, μόνο, ως κατάλυμα πολιτών.

Σύμφωνα, επίσης, με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η «Γιεντότ Αχρονότ», το 65% των Ισραηλινών θεωρεί «σωστή απάντηση στην επίθεση στη Χάιφα» την αεροπορική επιδρομή επί συριακού εδάφους, ασχέτως αν η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά ότι τέτοιες κινήσεις δε θα αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενισχύεται ο ισραηλινός στρατός στα Κατεχόμενα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ετοιμος να καλέσει εκατοντάδες ακόμη εφέδρους είναι ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, ο οποίος, παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις των συμβούλων του, έδωσε εντολή να ενισχυθεί η παρουσία του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μοφάζ διέταξε να παραταθεί επ' αόριστον ο αυστηρός αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών καθώς και η απαγόρευση μετακινήσεων από τη μία παλαιστινιακή πόλη στην άλλη, όπως επίσης έδωσε εντολή να αναπτυχθούν άλλοι 800 Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του παρασημοφορημένου πτεράρχου εν αποστρατεία, Γίφτα Σπέκτορ, ο οποίος υποστήριξε την επιστολή των 27 πιλότων που αρνούνται να εκτελέσουν αποστολές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Σπέκτορ διατάχθηκε να αποσυρθεί από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα και δεν αποκλείεται η παραπομπή του, όπως και των 27, σε στρατοδικείο.

Ισραηλινό «όχι» σε εκεχειρία, στρατιωτικών επιχειρήσεων συνέχεια

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε χτες το νέο Υπουργικό Συμβούλιο Εκτακτης Ανάγκης, υπό τον Αχμέντ Κορέι. Στο Συμβούλιο δεν παρευρέθηκε ο Νάσερ Γιουσέφ, που προορίζεται για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών άρα και υπευθύνου για τα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος αρνήθηκε, την Τρίτη, να ορκιστεί. Ο Γιουσέφ φέρεται να ζητά, αν και στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν είναι απαραίτητο, την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι «οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει έχουν την ανάλογη νομιμότητα». Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, ο Κορέι, σήμερα, θα ζητήσει, εμμέσως πλην σαφώς, την ψήφο εμπιστοσύνης του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», επαναδιατύπωσε την πρόταση εκεχειρίας προς το Ισραήλ, τονίζοντας ότι είναι «η μοναδική ευκαιρία για αποτροπή της βίας». Ο Κορέι τόνισε, επίσης, ότι η παλαιστινιακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στον «οδικό χάρτη». Η νέα πρόταση του Κορέι, που έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα καταστείλει διά της βίας τις ένοπλες οργανώσεις αλλά μέσω διαλόγου, απορρίφθηκε, πάλι, από την ισραηλινή ηγεσία. Αυτή τη φορά οι δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Εργασίας, Ζεβουλούν Ορλόφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «περιμένουμε πράξεις και όχι λόγια. Το Ισραήλ δεν έχει καμία υποχρέωση να δώσει νέα ευκαιρία».

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επιδόθηκε σε σειρά επιδρομών κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συνελήφθησαν συνολικά 30 άτομα, μέλη των οργανώσεων «Τζιχάντ» και «Χαμάς». Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην Τζενίν, όπου με βάση τις καταγγελίες, έγιναν εισβολές σε σπίτια, των οποίων οι είσοδοι ανατινάχτηκαν με δυναμίτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Νέα δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου εδάφους - εδάφους μεσαίου βεληνεκούς με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής γόμωσης Σαχίν-1, έκανε χθες «επιτυχώς» ο στρατός του Πακιστάν. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα στην αδιέξοδη κλιμάκωση του πυρηνικού εξοπλιστικού προγράμματος με την εθνικιστική κυβέρνηση της Ινδίας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- «Διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο» της κυβέρνησης της Ινδίας, με εμπλοκή σε σκάνδαλα της οικογένειας του πρωθυπουργού, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, καταγγέλλει η πολιτικός του Ουτάρ Πραντές κι έως πρότινος σύμμαχος - κλειδί της κυβέρνησης, Μαγιαουάτι. Τα αλληλομαχαιρώματα στο εσωτερικό της ινδικής κυβερνώσας συμμαχίας καλά κρατούν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Νέο κολοσσό στη βιομηχανία ειδησεογραφικής χειραγώγησης δημιουργεί η χτεσινή συμφωνία συγχώνευσης του 80% του προβληματικού γαλλο-αμερικανικού ομίλου VIVENDI UNIVERSAL με τη θυγατρική της General Electric, GE NBC. Απ' το «γάμο» δημιουργείται η NBC UNIVERSAL, που θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ΜΜΕ στην υφήλιο, με τζίρο 13 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνοντας το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, τα καλωδιακά δίκτυα CNBC, MSNBC και USA Network, τα κινηματογραφικά στούντιο Universal Pictures και την παραγωγό και διανομέα προγραμμάτων Universal Television.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Δύο πολίτες και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο στην περιοχή Σαν Αντρεσίτο, της Μπογκοτά.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Διαμαρτυρόμενος για τις φτωχές επιδόσεις της περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο βουλευτής Φερνάντου Γκαμπέιρα δήλωσε πως θα αποχωρήσει από το κυβερνών Κόμμα των Εργατών. Μικρός αριθμός μελών του Κόμματος των Εργατών επικρίνει έντονα την κυβέρνηση Λούλα, για τις πενιχρές προσπάθειές της να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της στον κοινωνικό τομέα, εγκρίνοντας ένα σφικτό προϋπολογισμό με περικοπές και υψηλά επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Η ισπανική Αστυνομία συνέλαβε χτες 28 άτομα, φερόμενα ως μέλη της ένοπλης βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ. Επίσης και η γαλλική Αστυνομία συνέλαβε πέντε ακόμη άτομα με την ίδια κατηγορία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Συνέχισαν τις στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι της «Φορντ» στο εργοστάσιο της Γάνδης, ενάντια στις 3.000 απολύσεις που εξήγγειλε η εταιρία.

ΤΟΚΙΟ.- Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ τάραξε χτες και πάλι (μετά από δυο βδομάδες) τη βόρειο ιαπωνική νήσο Χοκάιντο. Δε γνωστοποιήθηκαν άμεσα ζημιές ή τραυματισμοί.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
E:ITZ, φτώχεια και αναλφαβητισμός «αφυδατώνουν» τις νέες γενιές

Κάθε μέρα που περνά 6.000 έφηβοι και νέοι ηλικίας από 15 ετών έως 24 και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη μολύνονται από τον ιό ΗΙV που προκαλεί ΕΪΤΖ. Το 50% των νέων κρουσμάτων ΕΪΤΖ εντοπίζεται σε νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι γυναίκες που ζουν σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αυτά αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, έκθεση του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ, που καλεί τις κυβερνήσεις σε επείγουσα δράση προκειμένου να αποτραπεί, με κάποιο τρόπο, μία «παγκόσμια καταστροφή».

Η Τοράγια Αχμεντ Ομπάιντ, εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας χτες τη σχετική έκθεση με τον τίτλο «Κατάσταση του Παγκόσμιου Πληθυσμού», επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:

- Ενας στους τέσσερις κατοίκους του πλανήτη (ήτοι 238.000.000) ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας δαπανώντας για τις στοιχειώδεις ανάγκες του κάτω από ένα ευρώ τη μέρα.

- Περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 6,3 δισ. άτομα, είναι νέοι κάτω των 25 ετών δίχως στοιχειώδη εφόδια για το μέλλον. Αυτό γιατί περίπου 57.000.000 νεαροί και κάπου 96.000.000 νεαρές μεταξύ 15 και 24 είναι αναλφάβητοι.

- Πάνω από 13.000.000 παιδιά κάτω των 15 χρόνων ορφάνεψαν από τον έναν ή και απ' τους δύο γονείς εξαιτίας του ΕΪΤΖ.

- Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και οι κάκιστες (ή μάλλον ανύπαρκτες...) υπηρεσίες κοινωνικής και ιατροφαρμακευτικής αρωγής είναι παράγοντες που επιβοηθούν στην ταχύτερη μόλυνση των νεαρότερων γενεών απ' τον ιό HIV.

«Το ΕΪΤΖ έχει γίνει ασθένεια της νεολαίας και εντείνεται απ' τη φτώχεια, την ανισότητα των δύο φύλων και απ' την τρομακτική έλλειψη πληροφόρησης και δημοσίων υπηρεσιών», επισήμανε η Ομπάιντ. Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα συναγερμού κάνοντας έκκληση για ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών πληροφόρησης, υγείας, εκπαίδευσης και στήριξης των νέων ανθρώπων. «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο τα ημίμετρα για τη μάστιγα του ΕΪΤΖ. Εδώ δεν πρόκειται απλώς για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας. Πρόκειται για μία πραγματική διεθνή καταστροφή που απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση», κατέληξε...

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διήμερο συμπαράστασης για Ιράκ και Παλαιστίνη

Διήμερο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στα παιδιά και στους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτώβρη, στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, από τις 6.30 μ.μ. έως τις 10.30 μ.μ.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το Συντονιστικό μαθητών Πειραιά και ο Σύλλογος Δασκάλων Κερατσινίου - Περάματος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν εκθέσεις, πληροφοριακό υλικό, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, προβολές ταινιών και βίντεο, ομιλίες από εκπροσώπους των λαών της Παλαιστίνης και του Ιράκ.

«Προκαλεί γενική αποσταθεροποίηση η ισραηλινή κυβέρνηση»

Ανακοίνωση του ΚΚ Ισραήλ για την πρόσφατη ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε συριακό έδαφος και τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό

Την καταδίκη του για την πρόκληση της κυβέρνησης Σαρόν απέναντι στη Συρία εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι η ισραηλινή πολιτική απειλεί να παρασύρει τους λαούς της περιοχής σε ένα γενικευμένο πόλεμο. Το ΚΚ Ισραήλ καταδικάζει τα σχέδια του Σαρόν «για ολική αποσταθεροποίηση κατά μήκος των βορείων συνόρων της χώρας, τα οποία στοχεύουν στο να αποπροσανατολίσουν την προσοχή της ισραηλινής κοινής γνώμης από την πολιτική της βίας απέναντι στους Παλαιστινίους, όπως και να εξυπηρετήσουν την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης Μπους».

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ισραήλ εκτιμά ότι η πολιτική καταπίεσης της κυβέρνησης Σαρόν απέναντι στους Παλαιστινίους, την τελευταία 3ετία, έχει αποτύχει παταγωδώς και παραθέτει ως τρανταχτά παραδείγματα την επιλογή κλιμάκωσης απέναντι στη Συρία αλλά και την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, το Σάββατο, στη Χάιφα, διατυπώνοντας την καταδίκη του για τέτοιου είδους ενέργειες. «Ενώ η κυβέρνηση Σαρόν κρύβει πίσω από την επίθεση κατά της Συρίας την αποτυχία πλήρους ισοπέδωσης του παλαιστινιακού λαού, η κυβέρνηση Μπους επιδιώκει να αυξηθεί η ένταση γύρω από τη Συρία για να κρύψει το εντεινόμενο αδιέξοδο της στο Ιράκ» υπογραμμίζει το ΚΚ Ισραήλ και προειδοποιεί ότι η ισραηλινή κυβερνητική τακτική τόσο απέναντι στη Συρία όσο και απέναντι στους Παλαιστινίους «μπορεί να οδηγήσει μόνο σε στρατιωτική κλιμάκωση».

ΠΕΑΕΑ
Καταγγέλλουν την επίθεση του Ισραήλ

Την πολεμική επίθεση του Ισραήλ με βομβαρδισμούς του εδάφους της Συρίας, μιας ανεξάρτητης χώρας, καταγγέλλουν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ μέλη της ΠΕΑΕΑ. Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ, καταπατούν κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και είναι συνέχεια της προσπάθειας των ΗΠΑ να επιβάλλουν, με πρόσχημα την ονομαζόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία, έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια σε όλους τους λαούς που υπερασπίζονται την Ελευθερία, την Ειρήνη και Δημοκρατία των Λαών τους.

Η ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αγωνιστές μαζί με τις δυνάμεις της ειρήνης και τις άλλες μαζικές οργανώσεις να δυναμώσουν τον αγώνα κατά της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Να διαδηλώσουν: Οχι στον πόλεμο, όχι στις καταστροφές, ναι στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ