ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ατέρμονη αλληλοσφαγή

Ενώ οργιάζουν οι φήμες περί «μυστικής διαπραγμάτευσης» ΗΠΑ - Ταλιμπάν

ΜΑΖΑΡ Ι ΣΑΡΙΦ - ΠΑΛΜ ΣΠΡΙΝΓΚΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-«Δεκάδες θύματα» κόστισαν οι μάχες της Τετάρτης ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες για την εξουσία φράξιες στο βόρειο Αφγανιστάν, την ώρα που υπογραφόταν στην πρωτεύουσα ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας σχέδιο, το οποίο στηρίζει ο ΟΗΕ για «αφοπλισμό» των πολεμάρχων.

Οι μάχες δυτικά της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, ανάμεσα στις ομάδες «Τζαμιάτ» και «Τζούνμπις», είχαν «τουλάχιστον» 50 απώλειες, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αμυνας του Μοχάμεντ Φαχίμ, ο ΟΗΕ και η Ιαπωνία συνυπέγραφαν ένα «φιλόδοξο» σχέδιο αφοπλισμού και απόσυρσης 100.000 ενόπλων από την κυκλοφορία. Ποιος θα αναλάβει την εφαρμογή του σχεδίου, είναι ένα μεγάλο ερώτημα - και αυτό το ερώτημα αναμένεται να τεθεί και στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Κολοράντο Σπρινγκς των ΗΠΑ, όπου θα συζητηθεί η «επέκταση της αποστολής» των δυνάμεων κατοχής από την Καμπούλ και σε άλλα τμήματα της χώρας. «Κύρια προτεραιότητά μου είναι να καταφέρουμε να επιτελέσουμε την αποστολή μας», δήλωσε σχετικά ο γγ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, υπογραμμίζοντας πως «παραμένουν πολλά προβλήματα», που πρέπει να λυθούν, πριν το ΝΑΤΟ λάβει οριστική απόφαση.

Την ίδια ώρα, υπήρχε μια εντεινόμενη φιλολογία στο Αφγανιστάν περί απελευθέρωσης του ΥπΕξ του έκπτωτου καθεστώτος των Ταλιμπάνμουλά Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, με στόχο να «διαπραγματευτεί μυστικά» με τα «απομεινάρια» της οργάνωσης κάποιου είδους εκεχειρία. Ο Πρόεδρος - ανδρείκελο των ΗΠΑ Χαμίντ Καρζάι, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ στο πλάι του, το διέψευσε: «Είναι αναληθές, είναι απολύτως αναληθές, δεν απελευθερώθηκε», είπε. Ωστόσο, ένας Ταλίμπ πολέμαρχος, ο μουλάς Αμπντούλ Σαμάντ, είπε στο Ρόιτερς ότι ο πρώην ΥπΕξ έχει έρθει σε επαφή μαζί του ήδη από τον Αύγουστο, και μάλιστα έκανε την επαφή «εκ μέρους των Αμερικανών»...

Ο εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ, συν/χης Ρόντνι Ντέιβις, απάντησε με δύο λέξεις στα δημοσιεύματα αυτά - «ουδέν σχόλιον» - ωστόσο το σενάριο μοιάζει να ανταποκρίνεται και στις αμερικανικές προθέσεις «μετακίνησης πόρων», από το Αφγανιστάν στο Ιράκ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ
«Βάρβαρος» επί σκηνής

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.--

Τελικά, ο «Κόναν ο βάρβαρος» κατόρθωσε αυτό που επιθυμούσε διακαώς. Να «εξολοθρεύσει» τους αντιπάλους του και να αναδυθεί πανηγυρικά ως το νέο «υπέρλαμπρο άστρο» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Και το κατόρθωσε σε αυτές τις διπλές εκλογές για την ανάκληση του πρώην πια κυβερνήτη Γκρέι Ντέιβις και την εκλογή νέου, στην πολυπληθέστερη και μέχρι πρότινος πλουσιότερης πολιτείας των ΗΠΑ. Χρεοκοπημένης όμως πια...

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι και η προσέλευση ήταν κατά 30% αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη. Κατ' αρχήν, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, υπέρ της ανάκλησης του Γκρέι Ντέιβις τάχθηκε το 54,2% των εκλογέων, έναντι 45,8% που ψήφισε υπέρ της παραμονής του. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την αντικατάσταση του κυβερνήτη είναι μία σπάνια διαδικασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκε μόνο μία φορά, το 1921, στην πολιτεία της Βορείου Ντακότα.

Οσο για την ανάδειξη νέου κυβερνήτη, ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ απέσπασε το 48,2% των ψήφων, αφήνοντας δεύτερο και καταϊδρωμένο τον αναπληρωτή κυβερνήτη και υποψήφιο των Δημοκρατικών Κρουζ Μπουσταμάντε, που απέσπασε μόλις το 32,1% και οι υπόλοιποι έπονται. «Ευχαριστώ το λαό της Καλιφόρνιας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Θα είμαι κυβερνήτης του λαού και θα ανταποκριθώ στην αποστολή μου», δήλωσε ο Αυστριακός ηθοποιός αμέσως μετά τη νίκη, ενώ σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ήδη εκπονεί τα σχέδιά του για την ανάληψη των καθηκόντων και ήδη είχε συνάντηση με τον κυβερνήτη Ντέιβις για τις λεπτομέρειες της μεταβατικής περιόδου.

Τελικά, ο «άνθρωπος που δεν μπορούσε να χάσει», αφού είχε στο πλευρό του όλες τις πολυεθνικές, το πολιτικό κατεστημένο και τα ΜΜΕ, δεν έχασε, εκτός από τις 9 επαρχίες της ευρύτερης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο, όπου μόνο ένας στους πέντε ψήφισε υπέρ του... Για πολιτικό σεισμό μιλά η πλειονότητα των αρθρογράφων και των πολιτικών παρατηρητών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Είναι ένα μνημειώδες γεγονός» σημείωσε ο Φιλ Μπροστάιν, εκδότης της εφημερίδας «San Francisco Chronicle», η οποία κυκλοφόρησε χτες έχοντας στην πρώτη της σελίδα ολοσέλιδη φωτογραφία του «Εξολοθρευτή» και μόλις δύο λέξεις «Κυβερνήτης Σβαρτσενέγκερ», ενώ στις εσωτερικές σελίδες μπορεί κανείς να δει μία πληθώρα άρθρων αναφορικά με τις εκλογές και όχι κολακευτικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υποψήφιοι σπαταλούσαν περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ημερησίως (82,5 εκατ. συνολικά), ποσό που φυσικά δεν προορίζεται για τη χρεοκοπημένη πια πολιτεία.

ASEAN - KINA
Υπογραφή συμφωνίας εμπορικής συνεργασίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

«Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας» υπέγραψε χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Ζιαοπίνγκ με τους ομόλογούς του από τις 10 χώρες μέλη του Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Στη συμφωνία που υπογράφηκε στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας όπου ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες διάσκεψης του ASEAN, αποκηρύσσεται η χρήση βίας και γίνεται επίκληση στην ανάπτυξη προσπαθειών για «μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική συνεργασία».

Στο πλαίσιο διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και ASEAN υπογράφηκε χτες και μία ακόμη συμφωνία περί «επίσπευσης των συνομιλιών στις ζώνες ελευθέρου εμπορίου», που Κίνα και ASEAN προσδιορίζουν χρονικά έως το 2020.

Ο τζίρος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και ASEAN υπερέβη το 2001 τα 55,4 δισ. δολάρια, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών κυμάνθηκε ετησίως γύρω στο 25,7% κατά την περίοδο 1993 έως 2001.

Η προεδρεύουσα της διάσκεψης του ASEAN στο Μπαλί, Ινδονήσια πρόεδρος Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, λίγο πριν κηρύξει το τέλος των εργασιών της συνάντησης, εξέφρασε την πεποίθηση - πρόβλεψη πως έως το 2005 ο τζίρος των ετήσιων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ASEAN και Κίνας θα ξεπεράσει το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων...

Ανάλογη συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας με το ASEAN επρόκειτο χτες αργά βράδυ να υπογράψει και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών. Αξιωματούχοι της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν πως θα υπογράψουν «σύντομα» ανάλογη συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας με τις δέκα χώρες μέλη του ASEAN (Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μπρουνέι, Μαλαισία, Βιρμανία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ).

ΛΕΤΟΝΙΑ
Συνέλαβαν μαθητές!

Οπως μεταδίδει το «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ», έξι μαθητές από τα ρωσικά σχολεία της Ρίγας, πρωτεύουσας της Λετονίας, συλλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα γιατί νωρίτερα συναντήθηκαν με τον Αλβάρο Χιλ - Ρόμπλερ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης κι υπεύθυνο για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την τετραήμερη περιοδεία του στη Λετονία ο κύριος «αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα» του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν είχε προγραμματίσει καμία συνάντηση με τη ρωσόφωνη μειονότητα, που αποτελεί το 40% του πληθυσμού της χώρας και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διακρίσεων σε φυλετική και γλωσσική βάση. Την ώρα όμως που ο παραπάνω εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκεπτόταν την Εθνική Βιβλιοθήκη, περικυκλώθηκε από 60 μαθητές ρωσικών σχολείων, που φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας!» και κρατούσαν συνθήματα του είδους: «Η Λετονία - η ντροπή της Ευρώπης!», για να διαμαρτυρηθούν για τις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος της ρωσόφωνης μειονότητας, όπως και για την απόφαση να επιβληθεί η υποχρεωτική διδασκαλία στα λετονικά του 40% των μαθημάτων. Ο Αλβάρο Χιλ - Ρόμπλες αναγκάστηκε να πάρει έντυπα υλικά που του έδωσαν οι μαθητές και υποσχέθηκε «να τα λάβει υπόψη του». Η αστυνομία που κατέφθασε στον τόπο, κατάσχεσε (!) τα πλακάτ και συνέλαβε 6 μαθητές που τους οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και τους ανέκρινε μερικές ώρες.


Ι.Π.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΝΑΤΟική «τρομο-άσκηση»...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Διεθνής ΝΑΤΟική άσκηση «ετοιμότητας ενάντια σε τρομοκρατικές επιθέσεις» ξεκίνησε χτες στην πόλη Πίτεστι, 120 χμ. βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, υπό την επίβλεψη της ρουμανικής κυβέρνησης. Η Ρουμανία αναμένεται να γίνει μέλος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας το 2004.

Στην άσκηση, που θα διαρκέσει 4 μέρες, παίρνουν μέρος περίπου 300 στρατιώτες από 32 διαφορετικές χώρες, καθώς και 1.300 Ρουμάνοι στρατιώτες. Σκοπός, σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, είναι «να βελτιωθεί ο διεθνής συντονισμός σε περίπτωση μαζικής καταστροφής από τρομοκρατική επίθεση»... Στις ασκήσεις περιλαμβάνονται σενάρια «τρομοκρατικών επιθέσεων» ενάντια σε βασικές υποδομές (κυβερνητικά κτίρια ή μόλυνση νερού) και έκλυση ραδιενέργειας.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Μόνο σε ισότιμη βάση θέλει την «Ενωση» ο Λουκασένκο

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε στην πόλη Μπρεστ πως η Λευκορωσία θέλει να οικοδομηθεί το Ενωσιακό Κράτος, αλλά μόνο στη βάση της ισοτιμίας. «Δε θέλουμε από κανέναν δώρα και χρήματα. Είμαστε ικανοί να τα βγάλουμε πέρα και μόνοι μας και σε κανέναν τίποτα δε χρωστάμε», είπε ο Λουκασένκο. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι τα ζητήματα της κυριαρχίας δεν είναι αντικείμενο παζαριού ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία, ούτε με τα δυτικά κράτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ