ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Αν δεν ... «ξαναστραβώσει ο γιαλός», γίνονται σήμερα!

Eurokinissi

Τελικά, φαίνεται πως η κυβέρνηση έλυσε ένα ακόμη πολύπλοκο πρόβλημα, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ...«δεν είναι στραβός ο γιαλός»! Προκειμένου να μειώσει τις δυσμενείς γι' αυτήν εντυπώσεις και αφού αποδείχτηκε ότι δε θέλει και δεν μπορεί να γκρεμίσει τις βίλες, αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε κατεδαφίσεις κάποιων μαντρότοιχων βιλών επωνύμων, που βρίσκονται «πάνω στο κύμα». Κάτι που τις προηγούμενες μέρες είχε καταλήξει σε μεγαλοπρεπές φιάσκο.

Σήμερα, λοιπόν, τα συνεργεία της Περιφέρειας - αν δε βρουν στο δρόμο τους κάποιο νέο ...«εμπόδιο» - θα βρεθούν στο 37ο χιλιόμετρο Αθηνών - Σουνίου στη βίλα του εφοπλιστή Πατέρα, προκειμένου να κατεδαφίσουν αυθαίρετες παρεμβάσεις στον αιγιαλό. Κατεδαφίσεις που σταμάτησαν προχτές με εισαγγελική εντολή.

Η απόφαση - σύμφωνα με πληροφορίες - ελήφθη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, καθώς θεωρήθηκε ότι έχει ήδη στοιχίσει πολιτικά το γεγονός ότι δεν τολμά να κατεδαφίσει ούτε τις μάντρες πολυτελών κτισμάτων που βρίσκονται στον αιγιαλό και παρά το ότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ενώ δε συμπεριφέρεται ανάλογα όταν πρόκειται για παράγκες φτωχών εργαζομένων.

Την είδηση συνέχισης των κατεδαφίσεων έδωσε χτες το μεσημέρι εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η οποία μίλησε για ...«ασυναρτησία της Δημόσιας Διοίκησης στο θέμα του αιγιαλού», τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια ψήφισε νόμο, ο οποίος εντείνει την ασυναρτησία αυτή προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι «η θέληση της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει την πολιτική της που είναι να κατεδαφιστούν τα παράνομα κτίσματα σε αιγιαλό, σε δάση και σε προστατευόμενες περιοχές», παραλείποντας να πει βέβαια ότι όλα αυτά ανεγέρθηκαν χάρη στη δική της ανοχή και συνενοχή.

Και σύσκεψη για το φιάσκο

Για το θέμα είχε προηγηθεί χτες σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Περιφέρειας, Μ. Κυριακίδη, της προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου (ΚΥΔ) Ανατολικής Αττικής, Ρ. Σταθέα - η οποία, με έγγραφό της, είχε ανακαλέσει αποφάσεις κατεδάφισης - και υπηρεσιακών παραγόντων. Με νέο έγγραφο της προϊσταμένης της ΚΥΔ ανακαλούνται οι δικές της αποφάσεις για ανάκληση των κατεδαφίσεων και ως εκ τούτου η Περιφέρεια Αττικής από σήμερα συνεχίζει τις κατεδαφίσεις. Η απόφαση αυτή ισχύει για όλα τα αυθαίρετα της παραλίας, εκτός από την περίπτωση της βίλας του Εμμ. Δαμίρη, για την οποία υπάρχει δικαστική απόφαση του 1976 που φέρνει τη γραμμή του αιγιαλού στα... μέτρα του!

Χτες, πάντως, άλλοι δύο ιδιοκτήτες πολυτελέστατων βιλών στο Λαγονήσι κατέθεσαν προσφυγές στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που αφορούν τις μάντρες τους. Πρόκειται για το Στ. Πατέρα, ιδιοκτήτη βίλας σε οικόπεδο 5.252 τ.μ. και τη λιβεριανή εταιρία «Saroman Limited», η οποία έχει στην κατοχή της βίλα σε οικόπεδο 8.138 τ.μ.

Εισαγγελική έρευνα

Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση για το αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις σχετικά με την ανάκληση της κατεδάφισης των μαντρών στο Λαγονήσι διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Τη σχετική έρευνα θα διενεργήσει η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου. Παρέμβαση στην υπόθεση έκανε και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Κ. Δαφέρμος.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Καταργούν δημοκρατικά δικαιώματα των ναυτεργατών

Στο όνομα της... «πάταξης της τρομοκρατίας», τα καράβια θα αποτελούν από τον Ιούλη του 2004 σύγχρονα γκέτο με ναυτεργάτες χωρίς στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, όπως ακριβώς αξιώνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός μεγάλου «πακέτου» μέτρων που αφορά καράβια και λιμάνια, τα οποία κωδικοποιούνται στην κοινοτική οδηγία ISPS code (International Ships & Port Facility Security). Αυτή ακριβώς η οδηγία και οι τρόποι εφαρμογής της είναι και το κύριο θέμα του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Ναυτιλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, από τον Ιούλη του 2004 θα πρέπει σε πλοία και λιμάνια να εφαρμοστούν ιδιαιτέρως πολύπλοκα συστήματα ασφαλείας για την... «ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων από έκνομες ενέργειες». Μπορεί ακόμα να μην έχει καταληχτεί ακριβώς η εφαρμογή τους, όμως από τις μέχρι τώρα συζητήσεις και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι τα πλοία και λιμάνια θα μετατραπούν σε φρούρια, ενώ εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο της οπλοφορίας αξιωματικών των πλοίων! Επίσης έχει αναφερθεί ότι στα πλοία που καταπλέουν ή αποπλέουν σε λιμάνια των χωρών - κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα γίνεται καταγραφή με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου, στο οποίο θα αναφέρεται κάθε στοιχείο που αφορά τόσο το πλοίο όσο και το πλήρωμα.

Ιδιαίτερα... κατατοπιστικά είναι τα όσα σημειώνονται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών τον περασμένο Αύγουστο, όπου κάνει αναφορά για καταγραφή μέχρι «των προσωπικών ειδών του πληρώματος»! Αναφέρει ακριβώς: «Βάσει των ρυθμίσεων της σχετικής Οδηγίας θα πρέπει για όλα τα πλοία ανεξαρτήτως σημαίας, που καταπλέουν σε λιμένες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υποβάλλονται τα έντυπα, τα οποία έχουν προβλεφτεί από τη Διεθνή Σύμβαση του ΙΜΟ». Δηλαδή: «δηλώσεις γενικών στοιχείων, προσωπικών ειδών πληρώματος, εφοδίων πλοίου καθώς και καταστάσεις πληρώματος και επιβατών»! Σκοπός της οδηγίας είναι, κατά την εφοπλιστική Ενωση, εκτός των άλλων ...«η διευκόλυνση των θαλάσσιων μεταφορών μέσω της τυποποίησης των συγκεκριμένων διατυπώσεων και κατά συνέπεια, των πληροφοριών που πρέπει να χορηγούνται για διοικητικούς και διαδικαστικούς σκοπούς κατά τον κατάπλου ή απόπλου ενός πλοίου από λιμένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης»...

ΔΗΜΟΣ ΛΑΧΑΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεταλλείο σε οικολογικά προστατευόμενη περιοχή!

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν για το θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης

Σε περιοχή του Δήμου Λαχανά Θεσσαλονίκης, που ανήκει στο ενιαίο οικοσύστημα των λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα 143/6-5-2003 παραχώρησε δικαίωμα ίδρυσης μεταλλείου σε ιδιωτική επιχείρηση.

Πρόκειται για μια έκταση 9.735 τετραγωνικών χιλιομέτρων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μαυροράχης και Νικοπόλεως του Δήμου Λαχανά, την οποία η κυβέρνηση παραχώρησε για μεταλλείο αστρίου στην εταιρία «Μεταλλευτικά και Βιομηχανικά Ορυκτά - ΜΕΒΙΟΡ ΑΕ», που εδρεύει στο Δήμο Ασσήρου του Νομού Θεσσαλονίκης. Η παραχώρηση ισχύει για 50 χρόνια, που μπορεί όμως, με ορισμένες προϋποθέσεις, να ανανεωθεί για άλλα 50 χρόνια.

Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης, που φαίνεται να αγνοεί παντελώς τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος μιας προστατευμένης από διεθνή συνθήκη περιοχής, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών ανάμεσα στους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής, που ήδη έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του προαναφερόμενου Προεδρικού Διατάγματος.

Η προσφυγή έγινε από 6 δημοτικούς και 2 τοπικούς συμβούλους του Δήμου Λαχανά, 4 ακόμα κατοίκους του Δήμου και 6 σωματεία της περιοχής, που όλα προσδιορίζουν στα καταστατικά τους σαν έναν από τους βασικούς σκοπούς τους την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και της ιδιαίτερης πανίδας και χλωρίδας της περιοχής.

Η αίτηση στο ΣτΕ για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα, γιατί εκδόθηκε ενάντια στη συνταγματική επιταγή της προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχής της αειφορίας και της Συνθήκης Ραμσάρ. Συγκεκριμένα, η επίμαχη περιοχή του Δήμου Λαχανά έχει ενταχθεί στη Γ` Ζώνη Προστασίας της Συνθήκης Ραμσάρ.

Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης κατέθεσαν χτες Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ρωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, «αν θα ακυρωθεί το σχετικό ΠΔ, με το οποίο παραχωρήθηκε η περιοχή στη μεταλλευτική εταιρία και αν θα υπάρξει αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ