Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΧΑΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεταλλείο σε οικολογικά προστατευόμενη περιοχή!

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν για το θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης

Σε περιοχή του Δήμου Λαχανά Θεσσαλονίκης, που ανήκει στο ενιαίο οικοσύστημα των λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα 143/6-5-2003 παραχώρησε δικαίωμα ίδρυσης μεταλλείου σε ιδιωτική επιχείρηση.

Πρόκειται για μια έκταση 9.735 τετραγωνικών χιλιομέτρων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μαυροράχης και Νικοπόλεως του Δήμου Λαχανά, την οποία η κυβέρνηση παραχώρησε για μεταλλείο αστρίου στην εταιρία «Μεταλλευτικά και Βιομηχανικά Ορυκτά - ΜΕΒΙΟΡ ΑΕ», που εδρεύει στο Δήμο Ασσήρου του Νομού Θεσσαλονίκης. Η παραχώρηση ισχύει για 50 χρόνια, που μπορεί όμως, με ορισμένες προϋποθέσεις, να ανανεωθεί για άλλα 50 χρόνια.

Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης, που φαίνεται να αγνοεί παντελώς τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος μιας προστατευμένης από διεθνή συνθήκη περιοχής, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών ανάμεσα στους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής, που ήδη έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του προαναφερόμενου Προεδρικού Διατάγματος.

Η προσφυγή έγινε από 6 δημοτικούς και 2 τοπικούς συμβούλους του Δήμου Λαχανά, 4 ακόμα κατοίκους του Δήμου και 6 σωματεία της περιοχής, που όλα προσδιορίζουν στα καταστατικά τους σαν έναν από τους βασικούς σκοπούς τους την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και της ιδιαίτερης πανίδας και χλωρίδας της περιοχής.

Η αίτηση στο ΣτΕ για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα, γιατί εκδόθηκε ενάντια στη συνταγματική επιταγή της προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχής της αειφορίας και της Συνθήκης Ραμσάρ. Συγκεκριμένα, η επίμαχη περιοχή του Δήμου Λαχανά έχει ενταχθεί στη Γ` Ζώνη Προστασίας της Συνθήκης Ραμσάρ.

Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης κατέθεσαν χτες Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ρωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, «αν θα ακυρωθεί το σχετικό ΠΔ, με το οποίο παραχωρήθηκε η περιοχή στη μεταλλευτική εταιρία και αν θα υπάρξει αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ