Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σωρεία νομικών παραβιάσεων καταγγέλλει συνήγορος

Τη βασική θέση του ότι η δίκη της «17 Ν», όπως διεξήχθη, δεν ήταν μία δίκαιη δίκη, συνέχισε να αναπτύσσει και χθες στην αγόρευσή του ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, συνήγορος υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου.

Αναφορικά με τη διαδικασία που τηρήθηκε στο ακροατήριο, ο συνήγορος αναφέρθηκε σε 10 λόγους που στηρίζουν την άποψή του περί μη δίκαιης δίκης, τους οποίους συνόψισε ως εξής: Δε δικάστηκαν οι ανθρωποκτονίες από Μεικτό Ορκωτό, αλλά από Τριμελές Εφετείο (παραβίαση του Συντάγματος). Κακή σύνθεση του Δικαστηρίου. Αρκετοί κατηγορούμενοι και ιδίως ο κ. Τζωρτζάτος δεν είχαν ακριβή γνώση των κατηγοριών που τους αποδίδονται με το παραπεμπτικό βούλευμα (παραβίαση άρθρου 6 παρ. 3α της ΕΣΔΑ). Κατά τη διάρκεια της δίκης, προσκομίστηκαν νέα έγγραφα και ιδίως νέες πραγματογνωμοσύνες, αιφνιδιάζοντας τους κατηγορουμένους (παραβίαση άρθρου 6 παράγραφος 3β της ΕΣΔΑ). Η στάση της εισαγγελικής αρχής κατά τη διάρκεια της δίκης (σ.σ. προσβολές κατηγορουμένων, μαρτύρων, δικηγόρων και ιδίως με πλήρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας). Η στάση του προέδρου σε κάποια θέματα και η στάση του δικαστηρίου σε τρία επιμέρους σημεία, από τα οποία εμφαίνεται έλλειψη της απαιτούμενης αντικειμενικής αμεροληψίας (άρθρο 6, παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ). Παράνομη παράσταση της Πολιτικής Αγωγής σε αρκετές υποθέσεις. Παραβίαση του συνολικού πλέγματος των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αγνόηση του δικαίου της απόδειξης.

Ο Ι. Μυλωνάς στήριξε την τεκμηρίωση των θέσεών του σε ελληνική και διεθνή επιστημονική νομική βιβλιογραφία, επικαλούμενος και τη νομολογία των ελληνικών και του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Οσον αφορά στην εισαγγελική αρχή, σημείωσε ότι «ήταν ένας μονομερής, ένας σκέτος διάδικος που δεν αναζητούσε την ουσιαστική αλήθεια, δεν εκπροσωπούσε το δημόσιο συμφέρον, αλλά, πάση θυσία, ήθελε την καταδίκη των κατηγορουμένων». Για τον πρόεδρο του δικαστηρίου ανέφερε, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τα πρακτικά της δίκης, ότι παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικότερα το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων. Η αγόρευση του Ι. Μυλωνά συνεχίζεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ