Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Χρειάζονται πόροι για τους παιδικούς σταθμούς

Υστερα από πρόταση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», αποφασίστηκε η συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής, που θα διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου

Την άρνησή του να εντάξει εφτά κρατικούς παιδικούς σταθμούς, που μεταφέρθηκαν με απόφαση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στο Δήμο Αθηναίων, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία προχθές το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Παράλληλα, ασκήθηκε κριτική στην κυβέρνηση, η οποία συστηματικά μεταφέρει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, με απόφασή της, μετέφερε τους παιδικούς σταθμούς που ανήκαν σε προνοιακά ιδρύματα του υπουργείου Υγείας (π.χ. ΙΒΣΑ, ΕΟΠ, ΠΙΚΠΑ), χωρίς, όμως, τους αντίστοιχους πόρους, όχι μόνο στο Δήμο Αθηναίων, αλλά σε όλους τους δήμους της χώρας.

Πρόκειται «για ένα πολύ σοβαρό θέμα», όπως είπε και ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», αφού πρόκειται για πάγια κυβερνητική τακτική. Ετσι, μετά από πρότασή του, δημιουργήθηκε Διαπαραταξιακή Επιτροπή, με στόχο τη διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων από την πλευρά της κυβέρνησης. Στη Διαπαραταξιακή, δε συμμετέχει η παράταξη του Χρ. Παπουτσή, η οποία ήταν και η μόνη που ζήτησε την - εν λευκώ - ανάληψη των παιδικών σταθμών από το δήμο.

Οι επτά παιδικοί σταθμοί (πέντε πρώην ΙΒΣΑ, ένας πρώην ΠΙΚΠΑ και ένας πρώην ΕΟΠ) απασχολούν σήμερα 113 εργαζόμενους με 689 παιδιά και αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, με κυριότερα αυτά της μισθοδοσίας, της σίτισης και της στέγασης. Εξαιτίας των περιορισμένων κονδυλίων, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από την 1η Σεπτέμβρη, ενώ την περασμένη βδομάδα, σε έναν από τους επτά παραπάνω σταθμούς, δεν πήγε μεσημεριανό φαγητό. Στους δύο σταθμούς (έναν του ΠΙΚΠΑ και έναν του ΕΟΠ), οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι απαράδεκτες, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηναίων, Ν. Λουλέ, ανέφερε πως τα συνολικά λειτουργικά έξοδα και οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού ανέρχονται σε 3,1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Χρήματα που το υπουργείο δε φαίνεται διατεθειμένο να δώσει. Οπως, μάλιστα, είπε πρόσφατα, ο αρμόδιος υφυπουργός Πρόνοιας Β. Κοντογιαννόπουλος, μετά από συνάντηση που είχαν, δεσμεύτηκε πως θα δώσει το ποσόν των 885.000 ευρώ για τα έξοδα μέχρι το τέλος του 2003. Ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων υπολόγισε πως τα αντίστοιχα απαιτούμενα χρήματα αγγίζουν το ποσόν των 1,26 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα ενοίκια των παιδικών σταθμών δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Μάη.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, υπενθύμισε τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη στο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, ο οποίος είχε πει πως για όσες αρμοδιότητες δόθηκαν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος υπάρχουν εγγυημένα χρήματα, ενώ «όποια αρμοδιότητα δόθηκε προηγούμενα, αντιμετωπίζεται».

«Η λέξη "αντιμετωπίζεται"», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «χωρά πολλές ερμηνείες. Αλλωστε, το θέμα δεν είναι τι θα πάρουμε γενικά, για να λειτουργήσουν ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο οι παιδικοί σταθμοί. Αλλά τι πόροι θα εγγραφούν διαχρονικά από την κυβέρνηση, έτσι ώστε όχι μόνο να λειτουργήσουν οι σταθμοί, αλλά και να αναπτυχθούν». Γιατί, όπως σημείωσε, δεν είναι λίγες οι φορές που το κράτος μεταθέτει αρμοδιότητες χωρίς πόρους στην Αυτοδιοίκηση, η οποία για να αντεπεξέλθει σ' αυτές, βάζει επιπρόσθετα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία πληρώνουν οι δημότες. «Πρέπει να διεκδικήσουμε να μεταφερθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια και να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι», κατέληξε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ