Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΔΚΝΑ
Νοσοκομειακά απόβλητα θάβονται ανεξέλεγκτα

Σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία εγκυμονούν τα νοσοκομειακά απόβλητα, καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης και κατά παράβαση διεθνών αποφάσεων δεν υπάρχει νομοθεσία που να υποχρεώνει τα νοσοκομεία να μεταφέρουν τα απόβλητά τους σε ειδικό χώρο, όπου θα υπόκεινται στην κατάλληλη επεξεργασία, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να θάβονται ανεξέλεγκτα στη χωματερή των Ανω λιοσίων ή να μεταφέρονται σε παράνομες χωματερές.

Οπως προέκυψε από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (φορέας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα), Γ. Μαστοράκος, το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Νοσοκομειακών Αποβλήτων στα Ανω Λιόσια αξιοποιεί μόνον το 11% της δυνατότητάς του, καθώς υπάρχουν νοσοκομεία που δε μεταφέρουν εκεί τα απόβλητά τους.

Σε αυτά ανήκουν και μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, όπως ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό Αθηνών και το «Λαϊκό». Περίπου 60 νοσοκομεία (45 κρατικά και 15 ιδιωτικά) μεταφέρουν τα απόβλητά τους στο εργοστάσιο. Συγκεκριμένα, από τους 30 τόνους που μπορεί να διαχειριστεί το εργοστάσιο ημερησίως, επεξεργάζεται μόλις 3,5 τόνους, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το κόστος λειτουργίας του αποτεφρωτήρα, το οποίο ανέρχεται σε 3,5 δισ. δραχμές. Για την κάλυψη του κόστους απαιτούνται περισσότεροι από 13 τόνοι ημερησίως.

Ο Γ. Μαστοράκος κατήγγειλε χτες τα νοσοκομεία για «έλλειψη υπευθυνότητας». Βέβαια, η πρώτη ευθύνη είναι στην κυβέρνηση, την οποία πιέζει ο ΕΣΔΚΝΑ - είπε ο Γ. Μαστοράκος - τα τελευταία 8 χρόνια, προκειμένου να υπογράψει επιτέλους την κοινή υπουργική απόφαση που θα υποχρεώνει τα νοσοκομεία να μεταφέρουν τα απόβλητά τους στο εργοστάσιο. Χτες, ο Γ. Μαστοράκος έστειλε έγγραφο προς τα μέλη του ΕΣΔΚΝΑ, με το οποίο προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί απορριμματοφόρο του δήμου να μεταφέρει νοσοκομειακά απόβλητα, θα διακόπτεται η συνεργασία του με το Σύνδεσμο. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα αυξηθεί το τέλος που πληρώνουν τα νοσοκομεία προς τον ΕΣΔΚΝΑ για την επεξεργασία των αποβλήτων, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,5 ευρώ το κιλό.

Κατά τα άλλα, ο Γ. Μαστοράκος αποδέχτηκε έμμεσα τη «σαλαμοποίηση» του ΕΣΔΚΝΑ που επιχειρεί η κυβέρνηση, με τη δυνατότητα που δίνει στους δήμους να συστήνουν ξεχωριστούς φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στη χωροθέτηση των άλλων δύο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) που έχει ανάγκη η Αττική, παρέπεμψε το θέμα στην Περιφέρεια Αττικής, ως αρμόδια να αποφασίσει τι θα γίνει.

Στο μεταξύ, αναμένεται να επανεξεταστεί το καθεστώς χρήσης του ΧΥΤΑ από δήμους που δεν είναι μέλη και κάνουν χρήση της χωματερής. Πρόθεση του Συνδέσμου είναι να σταματήσει αυτή η κατάσταση, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι μπορεί να γίνει μια εξαίρεση για μικρό χρονικό διάστημα, εφόσον δρομολογηθεί η χωροθέτηση και κατασκευή των δύο ακόμη ΧΥΤΑ στην Αττική και ότι θα διπλασιαστεί το τέλος που πληρώνουν οι ιδιωτικές εταιρίες για να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στα Ανω Λιόσια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτηση των κατοίκων η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ(2009-11-21 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι πολλών «ταχυτήτων»(2006-06-03 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση(2006-03-22 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες και η διαχείριση των απορριμμάτων!(2003-03-15 00:00:00.0)
Αναγκαίοι τρεις χώροι διάθεσης απορριμμάτων(2000-08-20 00:00:00.0)
Προτάσεις υπάρχουν. Απουσιάζει η πολιτική βούληση(1997-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ