Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Αν δεν ... «ξαναστραβώσει ο γιαλός», γίνονται σήμερα!

Eurokinissi

Τελικά, φαίνεται πως η κυβέρνηση έλυσε ένα ακόμη πολύπλοκο πρόβλημα, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ...«δεν είναι στραβός ο γιαλός»! Προκειμένου να μειώσει τις δυσμενείς γι' αυτήν εντυπώσεις και αφού αποδείχτηκε ότι δε θέλει και δεν μπορεί να γκρεμίσει τις βίλες, αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε κατεδαφίσεις κάποιων μαντρότοιχων βιλών επωνύμων, που βρίσκονται «πάνω στο κύμα». Κάτι που τις προηγούμενες μέρες είχε καταλήξει σε μεγαλοπρεπές φιάσκο.

Σήμερα, λοιπόν, τα συνεργεία της Περιφέρειας - αν δε βρουν στο δρόμο τους κάποιο νέο ...«εμπόδιο» - θα βρεθούν στο 37ο χιλιόμετρο Αθηνών - Σουνίου στη βίλα του εφοπλιστή Πατέρα, προκειμένου να κατεδαφίσουν αυθαίρετες παρεμβάσεις στον αιγιαλό. Κατεδαφίσεις που σταμάτησαν προχτές με εισαγγελική εντολή.

Η απόφαση - σύμφωνα με πληροφορίες - ελήφθη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, καθώς θεωρήθηκε ότι έχει ήδη στοιχίσει πολιτικά το γεγονός ότι δεν τολμά να κατεδαφίσει ούτε τις μάντρες πολυτελών κτισμάτων που βρίσκονται στον αιγιαλό και παρά το ότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ενώ δε συμπεριφέρεται ανάλογα όταν πρόκειται για παράγκες φτωχών εργαζομένων.

Την είδηση συνέχισης των κατεδαφίσεων έδωσε χτες το μεσημέρι εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η οποία μίλησε για ...«ασυναρτησία της Δημόσιας Διοίκησης στο θέμα του αιγιαλού», τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια ψήφισε νόμο, ο οποίος εντείνει την ασυναρτησία αυτή προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι «η θέληση της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει την πολιτική της που είναι να κατεδαφιστούν τα παράνομα κτίσματα σε αιγιαλό, σε δάση και σε προστατευόμενες περιοχές», παραλείποντας να πει βέβαια ότι όλα αυτά ανεγέρθηκαν χάρη στη δική της ανοχή και συνενοχή.

Και σύσκεψη για το φιάσκο

Για το θέμα είχε προηγηθεί χτες σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Περιφέρειας, Μ. Κυριακίδη, της προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου (ΚΥΔ) Ανατολικής Αττικής, Ρ. Σταθέα - η οποία, με έγγραφό της, είχε ανακαλέσει αποφάσεις κατεδάφισης - και υπηρεσιακών παραγόντων. Με νέο έγγραφο της προϊσταμένης της ΚΥΔ ανακαλούνται οι δικές της αποφάσεις για ανάκληση των κατεδαφίσεων και ως εκ τούτου η Περιφέρεια Αττικής από σήμερα συνεχίζει τις κατεδαφίσεις. Η απόφαση αυτή ισχύει για όλα τα αυθαίρετα της παραλίας, εκτός από την περίπτωση της βίλας του Εμμ. Δαμίρη, για την οποία υπάρχει δικαστική απόφαση του 1976 που φέρνει τη γραμμή του αιγιαλού στα... μέτρα του!

Χτες, πάντως, άλλοι δύο ιδιοκτήτες πολυτελέστατων βιλών στο Λαγονήσι κατέθεσαν προσφυγές στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που αφορούν τις μάντρες τους. Πρόκειται για το Στ. Πατέρα, ιδιοκτήτη βίλας σε οικόπεδο 5.252 τ.μ. και τη λιβεριανή εταιρία «Saroman Limited», η οποία έχει στην κατοχή της βίλα σε οικόπεδο 8.138 τ.μ.

Εισαγγελική έρευνα

Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση για το αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις σχετικά με την ανάκληση της κατεδάφισης των μαντρών στο Λαγονήσι διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Τη σχετική έρευνα θα διενεργήσει η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου. Παρέμβαση στην υπόθεση έκανε και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Κ. Δαφέρμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ