Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαίωμα στη δωρεάν Ψυχική Υγεία

Περιοδεία του Αχιλλέα Κανταρτζή στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Οι Α. Κανταρτζής και Ν. Στεφανίδης μιλούν στους εργαζόμενους
Οι Α. Κανταρτζής και Ν. Στεφανίδης μιλούν στους εργαζόμενους
Εντονος προβληματισμός για την τύχη της αποασυλοποίησης εκφράστηκε από την επιστημονική ομάδα και το προσωπικό του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ), «Νταού Πεντέλης», κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κανταρτζή, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος. Στην περιοδεία μετείχε και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής Ν. Στεφανίδης.

Στα πλαίσια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον διοικητή του ΠΝΑ, Στ. Στυλιανίδη.

Η περιοδεία έδωσε αφορμή στους εργαζόμενους στο ΠΝΑ να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη των προγραμμάτων της αποασυλοποίησης, τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της δωρεάν Ψυχικής Υγείας και το επερχόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου, το 2006. Οι απόψεις και οι προβληματισμοί του επιστημονικού προσωπικού ήταν ποικίλοι. «Η αποασυλοποίηση είναι απαραίτητη, αλλά με σωστά μέσα και με την κατάλληλη προεργασία», ανέφερε η οφθαλμίατρος του νοσοκομείου, για να προσθέσει: «Πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος του ΠΝΑ, ώστε να δημιουργηθεί και μία μονάδα βραχείας περίθαλψης».

«Στις ψυχικές και νοητικές νόσους είναι απαραίτητη η συμβολή της οικογένειας, για την εξέλιξη και τη θεραπεία του ασθενή. Δεν είναι σωστό να υπάρχει μόνον το ΠΝΑ, που να δέχεται βαριές περιπτώσεις ψυχικών παθήσεων και τα παιδιά που έρχονται για νοσηλεία από την περιφέρεια, λόγω απόστασης, να μην έχουν επαφή με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί δεν μπορούν να αναλάβουν σε καμία περίπτωση το ρόλο της οικογένειας», υπογράμμισε η παιδοψυχίατρος του νοσοκομείου, σημειώνοντας την ανάγκη «για δημιουργία κέντρων περίθαλψης και αντιμετώπισης ψυχιατρικών προβλημάτων, σε όλη την Ελλάδα, και την τήρηση της αναλογίας ένας νοσηλευτής για κάθε ασθενή». Κατέληξε λέγοντας ότι η «αποασυλοποίηση είναι απαραίτητη τηρουμένων των απαραίτητων προϋποθέσεων, για να μην καταλήξουν αυτά τα παιδιά όμηροι των νοσοκομείων».

«Κανείς, είπε ο Α. Κανταρτζής, δεν αμφισβητεί τα επιστημονικά δεδομένα, που αποδεικνύουν την ανάγκη της αποασυλοποίησης, ούτε στοχεύουμε σε ψυχιατρεία-άσυλα, που θα λειτουργούν σαν "αποθήκες" των παιδιών με βαριά ψυχικά και νοητικά νοσήματα. Το πρόβλημα είναι ότι τα προγράμματα τύπου "Ψυχαργώς" στοχεύουν, όχι σε αποασυλοποίηση, αλλά σε σταδιακή απαλλαγή του κράτους και μετατόπιση των ευθυνών του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς». Χαρακτήρισε, δε, τα προγράμματα αυτά, που χρηματοδοτούνται για συγκεκριμένο διάστημα από την ΕΕ, «θεσμούς που προετοιμάζουν το έδαφος για ολοκληρωτική παράδοση της Ψυχικής Υγείας στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου». «Κύριος στόχος», τόνισε, «είναι να πληρώσει ο πολίτης, δεδομένης της ραγδαίας διείσδυσης του κεφαλαίου στην Υγεία».

Καταλήγοντας ο Α. Κανταρτζής ανέφερε: «Δεν είμαστε αντίθετοι στις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, αρκεί να λαμβάνονται υπόψη τα βαριά περιστατικά και να αξιοποιηθεί η εμπειρία και η εξειδίκευση του ΠΝΑ, προχωρώντας σε μία αναδιαμόρφωσή του, αλλά όχι στο κλείσιμό του».

  • Ο διοικητής του ΠΝΑ, Στ. Στυλιανίδης, απαίτησε να μην παραβρίσκεται δημοσιογράφος του «Ρ» κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Α. Κανταρτζή. Το πρόσχημα της -δήθεν - παραπληροφόρησης με τα τελευταία δημοσιεύματά του δείχνει και τις αντοχές κάποιων στη δημόσια κριτική.

Ευτυχώς που τα γραπτά μένουν και ο «Ρ» έχει να παρουσιάσει σελίδες ολόκληρες για την αποασυλοποίηση απ' τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε που κάποιοι παραθεριστές στη Χαλκίδα εξεγείρονταν εναντίον των ξενώνων και ο «Ρ» ήταν στο πλευρό τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ