ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμφίβολη «εκεχειρία» μετά τις σφαγές

Γερμανικό τανκ σε περιπολία, στα περίχωρα της Καμπούλ. Το ΝΑΤΟ θέλει να «επεκτείνει» τον έλεγχό του στη χώρα, αλλά ο συνεχιζόμενος εμφύλιος προκαλεί ...«περίσκεψη»

Associated Press

Γερμανικό τανκ σε περιπολία, στα περίχωρα της Καμπούλ. Το ΝΑΤΟ θέλει να «επεκτείνει» τον έλεγχό του στη χώρα, αλλά ο συνεχιζόμενος εμφύλιος προκαλεί ...«περίσκεψη»
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Στη σύναψη μιας αμφίβολης «εκεχειρίας» προχώρησαν - μετά από τις σφοδρές μάχες κοντά στη Μαζάρ - ι - Σαρίφ, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης και όλμοι, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 80 αντιμαχόμενοι και πολίτες - οι πολέμαρχοι Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και Μοχάμεντ Ατα, αμφότεροι, υποτίθεται, «σύμμαχοι» της κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Σύμφωνα με ανταποκριτές, τα γεγονότα της τελευταίας βδομάδας «θέτουν εν αμφιβόλω τα σχέδια αφοπλισμού των πολεμάρχων», που προωθεί ο Καρζάι με την υψηλή επιστασία των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Ιαπωνίας. Η «συμφωνία» επετεύχθη κατόπιν διαμεσολάβησης του υπουργού Εσωτερικών, Αλί Αχμάντ Τζαλάλι, ωστόσο το BBC News Online μετέδιδε ότι μόλις αναχώρησε, «οι δύο πλευρές ελάμβαναν και πάλι θέσεις μάχης».

Ο ατέρμονος πόλεμος για τον έλεγχο του βόρειου Αφγανιστάν ανάμεσα στον (αυτόκλητο) ηγέτη της ουζμπεκικής μειονότητας, πρώην στρατηγό Ντόστουμ, και τον επικεφαλής της Τζαμιάτ - ι - ΙσλαμίΑτα, υπογραμμίζει τις δυσκολίες στο χειρισμό της «καυτής πατάτας» που έχει εναποτεθεί στα χέρια του ΝΑΤΟ: Της «ειρήνευσης» του Αφγανιστάν, που, αντίθετα με όσα έλεγε πολλούς μήνες πριν ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραμένει στην αρπάγη του πολέμου. Από τον Αύγουστο, κάπου 400 κυβερνητικοί στρατιώτες, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής και πολίτες, καθώς και 4 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες.

Στο μεταξύ, χθες η βρετανική ταμπλόιντ Ντέιλι Τέλεγκραφ έγραφε ότι, πριν αρχίσει ο βαρύς αφγανικός χειμώνας, «τουλάχιστον 2.500 Ταλιμπάν θα επιτεθούν ορμώμενοι από το Μπαλουχιστάν του Πακιστάν στο Αφγανιστάν». Η εφημερίδα επικαλείται «Δυτικούς και Αφγανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών», σύμφωνα με τους οποίους οι Ταλιμπάν έχουν «σχεδόν πάρει τον έλεγχο πολλών συνοικιών της πρωτεύουσας του Μπαλουχιστάν, Κουέτα». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ έθεσε το θέμα στους Πακιστανούς αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα όμως, επέμεναν οι πληροφορίες - αυτή τη φορά, από τις στήλες της εφημερίδας του Πακιστάν The Nation - πως ο Αρμιτέιτζ συναντήθηκε στο Πακιστάν και με τον μουλά Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, τον πρώην ΥπΕξ των Ταλιμπάν, με τον οποίο φέρεται να συζήτησε μια ενδεχόμενη «συμφωνία» παύσης των εχθροπραξιών. Αν ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, είναι μια καλή ερώτηση το τι ανταλλάγματα προσέφερε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Στην Καμπούλ, ωστόσο, οι κατηγορίες του rapporteur του ΟΗΕ Μιλούν Κοθαρί, που επισήμως «δεν υιοθέτησε» ο Οργανισμός, ότι υπουργοί της κυβέρνησης Καρζάι - και συγκεκριμένα ο υπουργός Αμυνας Φαχίμ και ο υπουργός Παιδείας Κανούνι - κατάσχουν γη για λογαριασμό τους, συνεχίζουν να προκαλούν κάποιες «ανησυχίες».

Απαράδεκτη η κατάσταση στη Λετονία

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρεμβαίνοντας, προ ημερήσιας διάταξης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία της παρουσίας της Προέδρου της Λετονικής Δημοκρατίας και της πανηγυρικής συνεδρίασης προς τιμήν της, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας κατήγγειλε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Λετονία και ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να αναφερθεί σ' αυτήν, κατά τις συζητήσεις που θα έχει με την Πρόεδρο της Λετονικής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, τόνισε τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε, παίρνω το λόγο για να αναφερθώ, για άλλη μια φορά, στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Λετονία:

Πράγματι, εκεί απαγορεύεται η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας (ΚΚΛ), η προβολή της κομμουνιστικής ιδεολογίας και η χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων. Από την πολιτική ζωή έχουν αποκλειστεί 500 χιλιάδες κάτοικοι (ρωσόφωνοι) ή το 40% του πληθυσμού, που δεν έχει υπηκοότητα.

Οσοι δεν αποχώρησαν από το ΚΚΛ (8 μήνες πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ) δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, να δουλέψουν στο δημόσιο τομέα. Απαγορεύεται στον κομμουνιστή ηγέτη Αλφρεντ Ρούμπιξ, που είναι σήμερα πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, να συμμετάσχει στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στήνονται μνημεία προς τιμήν των "Ες-Ες" και των Λετονών συνεργατών τους, με δημόσια συνδρομή και υποστήριξη, την ώρα που στους βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου απαγορεύεται να φορέσουν παράσημα, που κέρδισαν στον πόλεμο αυτό και ορισμένοι δικάζονται ακριβώς για τη δράση τους αυτή».

ΡΩΣΙΑ
Διαμαρτυρία Ζιουγκάνοφ στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ - Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) - ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να εξετάσει το ζήτημα της καταπάτησης της εκλογικής νομοθεσίας από τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν. «Είναι απαράδεκτη η κατάσταση, ο κ. Πούτιν να υπογράφει με το ένα χέρι τους νόμους, όπου σημειώνεται πως ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί δεν μπορούν να συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία κι από την άλλη να καταπατά αυτόν τον νόμο, προπαγανδίζοντας υπέρ της "Ενιαίας Ρωσίας"» - δήλωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Καζάν, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Ταταρστάν.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Ρωσίας είχε απορρίψει την προσφυγή Ζιουγκάνοφ, που ζητούσε να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο στον Πρόεδρο Β. Πούτιν για τη συμμετοχή και ομιλία του στο συνέδριο της «Ενιαίας Ρωσίας».

ΛΕΤΟΝΙΑ
Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Χτες, Πέμπτη 9 του Οκτώβρη, στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την απόφαση για την υπόθεση της Τατιάνα Σλιβένκο από τη Λετονία. Η προσφυγή της Τατιάνα Σλιβένκο, που είναι πολίτης της Ρωσίας, έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Μάη του 1999. Αφορά στην αβάσιμη στέρηση της Τατιάνα Σλιβένκο από το καθεστώς του «μόνιμου κατοίκου» της Λετονίας καθώς και στην παράνομη εκτόπιση της ίδιας, της κόρης και του άνδρα της από τη Λετονία. Οπως μεταδίδει το «ΡΙΑ-Νόβοστι», η Τατιάνα Σλιβένκο διαμένει τώρα στην πόλη Κουρσκ και δεν μπορεί να επισκεφτεί τους γονείς της που μένουν στη Ρίγα. Η Τ. Σλιβένκο κατηγόρησε επίσης τις λετονικές αρχές για πλαστογραφία των ντοκουμέντων της, μια και σε ένα από αυτά φαίνεται να έχει υπογράψει κάποιος άλλος αντί αυτής.

Το δικαστήριο, όπως μεταδίδει το «Ιντερφάξ», με την απόφασή του αναγνώρισε πως καταπατήθηκαν τα δικαιώματα της Τ. Σλιβένκο και υποχρεώνει τις λετονικές αρχές να επανορθώσουν, δίνοντας πίσω το δικαίωμα της μόνιμης εγκατάστασης στη Λετονία και επιστρέφοντας την περιουσία της. Επίσης, υποχρεώνει τη Λετονία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ στη Σλιβένκο.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη υπόθεση που εκδικάστηκε, από τις περίπου 80 ανάλογες προσφυγές, που αναμένεται να εκδικαστούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της Λετονίας.

ΡΩΣΙΑ
Χάρισαν πάμπερς στον υπουργό Κοινωνικής Ανάπτυξης...

Η προεκλογική περίοδος άναψε για τα καλά στη Ρωσία και οι κινήσεις εντυπωσιασμού αστικών κομμάτων και βουλευτών με στόχο την προσέλκυση των ψηφοφόρων όλο και πυκνώνουν. Ακόμη και κόμματα με καθαρά νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα και ιδέες εμφανίζονται να ενδιαφέρονται προεκλογικά για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις που εξανεμίστηκαν από την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Ετσι, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», στις 8 του Οκτώβρη την ώρα που ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, Αλεξάντρ Ποτσινόκ, μιλούσε στην Κρατική Δούμα για την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με το μέγεθος του επιδόματος παιδιού, που να σημειωθεί πως στη Ρωσία σήμερα είναι 70 ρούβλια (δηλαδή 2 ευρώ), ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας «Γιάμπλοκο», Σεργκέι Ποπόφ, εξέφρασε την επιθυμία να χαρίσει στον υπουργό για «δώρο» τέσσερα πάμπερς, «που είναι το μοναδικό που μπορείς να αγοράσεις με το ποσό των 70 ρουβλιών». Ο βουλευτής πλησίασε στα έδρανα της κυβέρνησης και παρέδωσε τα πάμπερς στον Α. Ποτσινόκ, κάτω από τα περιπαιχτικά χειροκροτήματα των συναδέλφων του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ