ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Σε μεγαλοτραπεζίτες μέσω «διαγωνισμού»

Μετά την Εθνική, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, παραδίδοντας έτσι βορά στα χέρια των τραπεζιτών τη μεγάλη μάζα των λαϊκών αποταμιεύσεων, με το εκτεταμένο δίκτυο του ιδρύματος

Με γοργούς ρυθμούς επιχειρεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την αναδιανομή της χρυσοφόρας πίτας των τραπεζών και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων του δημοσίου. Μετά την πώληση και νέου πακέτου μετοχών της Εθνικής (11%), τώρα στο επίκεντρο των «αναδιαρθρώσεων» βρίσκεται το φιλέτο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το παραδώσει βορά στα νύχια κάποιου μεγάλου τραπεζικού ομίλου, με προίκα τη μεγάλη μάζα των λαϊκών αποταμιεύσεων, που συγκεντρώνει και το εκτεταμένο δίκτυό του. Ολα δείχνουν ότι η εκχώρηση θα γίνει με τη μορφή διαγωνισμού. Η διαδικασία ήταν ήδη δρομολογημένη. Είχε ήδη αποφασιστεί καιρό πριν από τις διαπραγματεύσεις» (τις μόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας) με την Τράπεζα Αττικής και το βασικό της μέτοχο, το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), που κατέχει το 41,2%. Στο πλαίσιο αυτό από το υπουργείο Οικονομίας δε διστάζουν πλέον να διαμηνύσουν την προειλημμένη απόφασή τους για τη «διευθέτηση» του ζητήματος, ακόμη και μέσα στην επόμενη βδομάδα. Για τα «μάτια του κόσμου» το απόγευμα χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, δέχτηκε τη διοίκηση του Ταμείου των Μηχανικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συνάντηση δεν κατέληξε πουθενά, ενώ άγνωστο είναι το εάν και κατά πόσο θα υπάρξει νέα συνάντηση. Αλλωστε στην «Τράπεζα Αττικής» μέτοχοι είναι και το ίδιο το ΤΤ (ποσοστό 19% που ελέγχεται από το δημόσιο) και το, επίσης ελεγχόμενο από το υπουργείο Οικονομίας, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ποσοστό 18,8%). Το ξεπούλημα του ΤΤ αποτελεί την κορύφωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο χώρο των τραπεζών, την πλήρη εκχώρηση του εδάφους στη δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου με ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα.

Το ανακάτωμα της τράπουλας περιλαμβάνει και τη Γενική Τράπεζα (βασικός μέτοχος το Μετοχικό Ταμείου Στρατού). Στη συγκεκριμένη περίπτωση ενδιαφερόμενοι φέρονται διάφοροι επιτήδειοι που κατά τα φαινόμενα ζήλεψαν τους... Κοντομηνάδες, που πριν από λίγα χρόνια θησαύρισαν παριστάνοντας το... «στρατηγικό εταίρο». Το ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) αποφάσισε προχτές «την έναρξη της επόμενης φάσης της διαδικασίας για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Γενική Τράπεζα». Στη σχετική ανακοίνωση προσθέτουν πως «η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή εκτιμάται ότι θα γίνει ή μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ή μέσω συνδυασμού αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και διάθεσης υφιστάμενων μετοχών από το ΜΤΣ, ώστε ο επενδυτής να καταστεί ο μέτοχος με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στη Γενική Τράπεζα».

Το ενδιαφέρον των λεγόμενων «επενδυτών» για το ξεπούλημα του μετοχικού πακέτου της Εθνικής Τράπεζας, όπως ήταν αναμενόμενο, έφτασε στα ύψη. Η υπερπροσφορά του ελληνικού κράτους υπερκαλύφτηκε κατά 1,8 φορές, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στο ξεπούλημα του 11% (αντί 10% που αρχικά ανακοίνωσε). Το μεγαλύτερο κομμάτι του πακέτου (περίπου τα 2/3) κατέληξε σε ξένα θησαυροφυλάκια και το υπόλοιπο 1/3 σε ελληνικά. Η τιμή ανά μετοχή διαμορφώθηκε μόλις σε 17,4 ευρώ (αρκετά κάτω από την τιμή κλεισίματος στη Σοφοκλέους την ίδια μέρα) και στα δημόσια ταμεία (για το 11%) θα μπουν 490 εκατ. ευρώ. Με βάση τη διασπορά μετοχών υπολογίζεται ότι οι ξένες εταιρίες (νομικά πρόσωπα) κατέχουν σήμερα πάνω από το 24% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Τέλος, τα επίσημα τελικά στοιχεία για τη διάθεση του 6,7% της «Τράπεζας Πειραιώς» αναμένονται σήμερα. Με βάση τις εκτιμήσεις η προσφορά υπερκαλύφτηκε.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ
Την έλλειψη προσωπικού την πληρώνει ο λαός

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα, προχωρά στην πώληση και νέου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, ύψους 15,7%, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό που θα ελέγχουν οι ιδιώτες σε 49%

Τις σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ ανέδειξαν - για πολλοστή φορά - μια βροχή διάρκειας λίγων ωρών και η κάπως αυξημένη ένταση του αέρα. Και την έλλειψη προσωπικού την πληρώνει ο ελληνικός λαός, αφού και η παραμικρή βλάβη - ασχέτως πού οφείλεται - αποκαθίσταται με σημαντική καθυστέρηση. Αναγνώστης από το Κερατσίνι μάς κατήγγειλε χτες ότι παρέμεινε για περισσότερες από 15 (!) ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα διότι ένα δέντρο ακουμπούσε στα καλώδια της ΔΕΗ. «Ηρθε - μας είπε - ένας υπάλληλος της ΔΕΗ το μεσημέρι, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα...». Αργότερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον ίδιο, πήγε συνεργείο της ΔΕΗ και αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση. Τα τεχνικά συνεργεία χτες, έτρεχαν και δεν έφταναν, όχι γιατί ήταν τόσες πολλές οι βλάβες, αλλά γιατί (τα συνεργεία) είναι λίγα.

Με ολιγόωρες ή πολύωρες διακοπές πέρασαν τη χτεσινή μέρα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη Λέσβο, τη Σαλαμίνα, την Πρέβεζα, ενώ στο Λεκανοπέδιο, σχεδόν όλες οι περιοχές αντιμετώπισαν προβλήματα. Στο Λεκανοπέδιο, κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση οφείλονται στη βλάβη που υπέστη προχτές το απόγευμα το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Ρουφ από κεραυνό.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που ήδη τον τελευταίο χρόνο είναι πάρα πολλά, με βεβαιότητα θα πολλαπλασιαστούν. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η κούρσα των κερδών που αποδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα και περισσότερο χειροτέρευση των υπηρεσιών. Οι αναγκαίες επενδύσεις περικόπτονται για να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτών, ενώ παράλληλα το προσωπικό μειώνεται δραστικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε κάθε παρουσίαση της ΔΕΗ στους «επενδυτές», μόνιμη είναι η επωδός των διευθυνόντων ότι «στόχος μας είναι η μείωση του προσωπικού και η αύξηση των κερδών». Αυτά τα κέρδη των ιδιωτών, ο ελληνικός λαός τα πληρώνει πολύ ακριβά.

Εγκρίθηκε η νέα παράδοση μετοχών

Χτες, εν μέσω του κυκεώνα διακοπών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ για την παράδοση του τρίτου πακέτου μετοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση, έχει αποφασίσει πως μέχρι το τέλος του μήνα, ένα ακόμη πακέτο της τάξεως του 15,7% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ θα παραδοθεί στους «επενδυτές», διευρύνοντας έτσι το ποσοστό που θα κατέχουν στο 49%. Το υπόλοιπο 51% θα παραμείνει στο δημόσιο, αλλά προσωρινά, αφού διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης παράδοση του ενεργειακού τομέα στους ιδιώτες.

Ετσι, η ΔΕΗ αναμένεται να έχει την ίδια τύχη με αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων που «εν μια νυχτί» παραδόθηκαν στο Λάτση. Υπενθυμίζουμε ότι στη διαδικασία της πλήρους παραχώρησης βρίσκεται και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Περάστε κόσμε και.. διαλέχτε

Σύντομα η είσοδος της ΕΤΑ ΑΕ στο χρηματιστήριο

Με μια «αλμυρή» διαφημιστική καμπάνια της τάξης των 2 εκατ. ευρώ αρχίζει η τελική φάση εισαγωγής της εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» στο χρηματιστήριο, προκειμένου να αναβαθμιστεί ποιοτικά το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού. Τα τηλεοπτικά σποτ της καμπάνιας παρουσιάστηκαν χτες από τη διοίκηση της ΕΤΑ ΑΕ σε ειδική εκδήλωση, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, που επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης για τα «καλά» της συνεργασίας με τους ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 15 ή 16 Οκτώβρη αναμένεται να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος για την εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η εισαγωγή αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και η διαφημιστική καμπάνια θα ξεκινήσει στις 20 Οκτώβρη. Η ΕΤΑ ΑΕ θα διαθέσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της με προσδοκώμενο έσοδο 150 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ ΑΕ Τ. Χωμενίδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος της εταιρίας είναι η μεταφορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας από το κράτος στους ιδιώτες. Η αξία της περιουσίας του ΕΟΤ που διαχειρίζεται η ΕΤΑ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, παρά τη συστηματική εγκατάλειψη. Η κυβέρνηση θεωρεί και όχι άδικα, ότι αυτή η περιουσία είναι κάτι παραπάνω από ελκυστική για τους ιδιώτες. Φροντίζει ωστόσο μέσω της ΕΤΑ να δημιουργήσει τους «καλύτερους» όρους για την εκμετάλλευση αυτής της περιουσίας.

Βασικό στοιχείο της διαφημιστικής καμπάνιας, είναι ότι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μιλούν για τις επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτό που τόσο ευνοϊκά τους προσφέρεται. Αυτό που δεν αναφέρθηκε χτες, ούτε από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, είναι η επιβάρυνση των εργαζομένων και όλου του λαού για τις «υπηρεσίες» που τους προσφέρονται. Για παράδειγμα, στις οργανωμένες πλαζ το «τσουχτερό» εισιτήριο εισόδου συνδυάζεται με αντίστοιχες τιμές στα είδη και τις υπηρεσίες που καταναλώνονται στο εσωτερικό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ