Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Σε μεγαλοτραπεζίτες μέσω «διαγωνισμού»

Μετά την Εθνική, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, παραδίδοντας έτσι βορά στα χέρια των τραπεζιτών τη μεγάλη μάζα των λαϊκών αποταμιεύσεων, με το εκτεταμένο δίκτυο του ιδρύματος

Με γοργούς ρυθμούς επιχειρεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την αναδιανομή της χρυσοφόρας πίτας των τραπεζών και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων του δημοσίου. Μετά την πώληση και νέου πακέτου μετοχών της Εθνικής (11%), τώρα στο επίκεντρο των «αναδιαρθρώσεων» βρίσκεται το φιλέτο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το παραδώσει βορά στα νύχια κάποιου μεγάλου τραπεζικού ομίλου, με προίκα τη μεγάλη μάζα των λαϊκών αποταμιεύσεων, που συγκεντρώνει και το εκτεταμένο δίκτυό του. Ολα δείχνουν ότι η εκχώρηση θα γίνει με τη μορφή διαγωνισμού. Η διαδικασία ήταν ήδη δρομολογημένη. Είχε ήδη αποφασιστεί καιρό πριν από τις διαπραγματεύσεις» (τις μόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας) με την Τράπεζα Αττικής και το βασικό της μέτοχο, το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), που κατέχει το 41,2%. Στο πλαίσιο αυτό από το υπουργείο Οικονομίας δε διστάζουν πλέον να διαμηνύσουν την προειλημμένη απόφασή τους για τη «διευθέτηση» του ζητήματος, ακόμη και μέσα στην επόμενη βδομάδα. Για τα «μάτια του κόσμου» το απόγευμα χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, δέχτηκε τη διοίκηση του Ταμείου των Μηχανικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συνάντηση δεν κατέληξε πουθενά, ενώ άγνωστο είναι το εάν και κατά πόσο θα υπάρξει νέα συνάντηση. Αλλωστε στην «Τράπεζα Αττικής» μέτοχοι είναι και το ίδιο το ΤΤ (ποσοστό 19% που ελέγχεται από το δημόσιο) και το, επίσης ελεγχόμενο από το υπουργείο Οικονομίας, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ποσοστό 18,8%). Το ξεπούλημα του ΤΤ αποτελεί την κορύφωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο χώρο των τραπεζών, την πλήρη εκχώρηση του εδάφους στη δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου με ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα.

Το ανακάτωμα της τράπουλας περιλαμβάνει και τη Γενική Τράπεζα (βασικός μέτοχος το Μετοχικό Ταμείου Στρατού). Στη συγκεκριμένη περίπτωση ενδιαφερόμενοι φέρονται διάφοροι επιτήδειοι που κατά τα φαινόμενα ζήλεψαν τους... Κοντομηνάδες, που πριν από λίγα χρόνια θησαύρισαν παριστάνοντας το... «στρατηγικό εταίρο». Το ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) αποφάσισε προχτές «την έναρξη της επόμενης φάσης της διαδικασίας για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Γενική Τράπεζα». Στη σχετική ανακοίνωση προσθέτουν πως «η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή εκτιμάται ότι θα γίνει ή μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ή μέσω συνδυασμού αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και διάθεσης υφιστάμενων μετοχών από το ΜΤΣ, ώστε ο επενδυτής να καταστεί ο μέτοχος με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στη Γενική Τράπεζα».

Το ενδιαφέρον των λεγόμενων «επενδυτών» για το ξεπούλημα του μετοχικού πακέτου της Εθνικής Τράπεζας, όπως ήταν αναμενόμενο, έφτασε στα ύψη. Η υπερπροσφορά του ελληνικού κράτους υπερκαλύφτηκε κατά 1,8 φορές, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στο ξεπούλημα του 11% (αντί 10% που αρχικά ανακοίνωσε). Το μεγαλύτερο κομμάτι του πακέτου (περίπου τα 2/3) κατέληξε σε ξένα θησαυροφυλάκια και το υπόλοιπο 1/3 σε ελληνικά. Η τιμή ανά μετοχή διαμορφώθηκε μόλις σε 17,4 ευρώ (αρκετά κάτω από την τιμή κλεισίματος στη Σοφοκλέους την ίδια μέρα) και στα δημόσια ταμεία (για το 11%) θα μπουν 490 εκατ. ευρώ. Με βάση τη διασπορά μετοχών υπολογίζεται ότι οι ξένες εταιρίες (νομικά πρόσωπα) κατέχουν σήμερα πάνω από το 24% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Τέλος, τα επίσημα τελικά στοιχεία για τη διάθεση του 6,7% της «Τράπεζας Πειραιώς» αναμένονται σήμερα. Με βάση τις εκτιμήσεις η προσφορά υπερκαλύφτηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ