Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μόνη λύση η συνεταιριστικοποίηση

Ενα αμυντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες της οικοδομής που απειλούνται από τις μεγάλες κατασκευαστικές

Το συνεταιρισμό των επαγγελματιών της οικοδομής προτείνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση που ασκούν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες σε βάρος τους, με τη βοήθεια και της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στο Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί η κυβέρνηση για το Μητρώο Κατασκευαστών ιδιωτικών Εργων, η ΟΒΣΑ εκφράζει την πεποίθηση ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο της οικοδομής μπορεί να επιβάλει λύσεις προς το συμφέρον των επαγγελματοβιοτεχνών του κλάδου. Πρόσφατα, η Ομοσπονδία πραγματοποίησε σύσκεψη για το θέμα. Τόσο η ίδια όσο και τα σωματεία που συμμετείχαν σ' αυτήν εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ΠΔ «ανοίγει το δρόμο στο μεγάλο κεφάλαιο για να μπει στην οικοδομή μετά από τα Ολυμπιακά έργα που σύντομα τελειώνουν».

Μια από τις κύριες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει τη συρρίκνωση της αυτεπιστασίας με την υποχρεωτική ανάθεση σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες έργων μεγαλύτερων από 200 - 250 τ.μ. κατά περίπτωση. Παίρνοντας θέση απέναντι στα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΟΒΣΑ, με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η είσοδος των συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων στην οικοδομή θα οξύνει την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης στις βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο. Τέτοια παραδείγματα είχαμε στο Μέταλλο και συγκεκριμένα στη Ζώνη, που όταν μπήκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μικροί συρρικνώθηκαν». Επίσης, εκτιμά, ότι «η είσοδος στην οικοδομή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, των τραπεζών και η επικείμενη επιβολή ΦΠΑ, θα ανεβάσει το ήδη υπέρογκο κόστος των οικοδομών, που θα πέσει στους βιοτέχνες και στους εργαζόμενους της οικοδομής και στα άλλα λαϊκά στρώματα».

Στο «διά ταύτα» η ΟΒΣΑ προτείνει στους βιοτέχνες της οικοδομής, «απέναντι στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, σαν άμυνα, να κάνουν τη δική τους συγκέντρωση κεφαλαίου και παραγωγής μέσα από την συνεταιριστικοποίησή τους και προς όφελός τους».

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί πως πρέπει:

  • «Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα οικονομικής και επιστημονικοτεχνικής στήριξης αυτών των συνεταιρισμών, να καταργήσει κάθε φορολογικό αντικίνητρο όπως το 35% για τους συνεταιρισμούς.
  • Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν οι συνεταιρισμοί στην κατασκευή λαϊκών κατασκευών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με εκπροσώπους εργαζομένων (με τα συνδικάτα τους), τον ΟΕΚ και να επιβληθεί κοινωνικός έλεγχος στο κόστος της κατασκευής όπως και στην ποιότητα των έργων.
  • Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση που θα περιορίζουν τη δράση των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην οικοδομή».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ