Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ
Την έλλειψη προσωπικού την πληρώνει ο λαός

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα, προχωρά στην πώληση και νέου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, ύψους 15,7%, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό που θα ελέγχουν οι ιδιώτες σε 49%

Τις σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ ανέδειξαν - για πολλοστή φορά - μια βροχή διάρκειας λίγων ωρών και η κάπως αυξημένη ένταση του αέρα. Και την έλλειψη προσωπικού την πληρώνει ο ελληνικός λαός, αφού και η παραμικρή βλάβη - ασχέτως πού οφείλεται - αποκαθίσταται με σημαντική καθυστέρηση. Αναγνώστης από το Κερατσίνι μάς κατήγγειλε χτες ότι παρέμεινε για περισσότερες από 15 (!) ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα διότι ένα δέντρο ακουμπούσε στα καλώδια της ΔΕΗ. «Ηρθε - μας είπε - ένας υπάλληλος της ΔΕΗ το μεσημέρι, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα...». Αργότερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον ίδιο, πήγε συνεργείο της ΔΕΗ και αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση. Τα τεχνικά συνεργεία χτες, έτρεχαν και δεν έφταναν, όχι γιατί ήταν τόσες πολλές οι βλάβες, αλλά γιατί (τα συνεργεία) είναι λίγα.

Με ολιγόωρες ή πολύωρες διακοπές πέρασαν τη χτεσινή μέρα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη Λέσβο, τη Σαλαμίνα, την Πρέβεζα, ενώ στο Λεκανοπέδιο, σχεδόν όλες οι περιοχές αντιμετώπισαν προβλήματα. Στο Λεκανοπέδιο, κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση οφείλονται στη βλάβη που υπέστη προχτές το απόγευμα το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Ρουφ από κεραυνό.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που ήδη τον τελευταίο χρόνο είναι πάρα πολλά, με βεβαιότητα θα πολλαπλασιαστούν. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η κούρσα των κερδών που αποδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα και περισσότερο χειροτέρευση των υπηρεσιών. Οι αναγκαίες επενδύσεις περικόπτονται για να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτών, ενώ παράλληλα το προσωπικό μειώνεται δραστικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε κάθε παρουσίαση της ΔΕΗ στους «επενδυτές», μόνιμη είναι η επωδός των διευθυνόντων ότι «στόχος μας είναι η μείωση του προσωπικού και η αύξηση των κερδών». Αυτά τα κέρδη των ιδιωτών, ο ελληνικός λαός τα πληρώνει πολύ ακριβά.

Εγκρίθηκε η νέα παράδοση μετοχών

Χτες, εν μέσω του κυκεώνα διακοπών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ για την παράδοση του τρίτου πακέτου μετοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση, έχει αποφασίσει πως μέχρι το τέλος του μήνα, ένα ακόμη πακέτο της τάξεως του 15,7% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ θα παραδοθεί στους «επενδυτές», διευρύνοντας έτσι το ποσοστό που θα κατέχουν στο 49%. Το υπόλοιπο 51% θα παραμείνει στο δημόσιο, αλλά προσωρινά, αφού διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης παράδοση του ενεργειακού τομέα στους ιδιώτες.

Ετσι, η ΔΕΗ αναμένεται να έχει την ίδια τύχη με αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων που «εν μια νυχτί» παραδόθηκαν στο Λάτση. Υπενθυμίζουμε ότι στη διαδικασία της πλήρους παραχώρησης βρίσκεται και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ