ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
«Εφιαλτικό» τοπίο σε πλοία και λιμάνια

Στο όνομα «της ασφάλειας των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων» τα λιμάνια μετατρέπονται σε «φρούρια» και βάλλουν ευθέως στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ναυτεργατών
Στο όνομα «της ασφάλειας των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων» τα λιμάνια μετατρέπονται σε «φρούρια» και βάλλουν ευθέως στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ναυτεργατών
«Εφιαλτικό» προβλέπεται το τοπίο που προετοιμάζεται στα πλοία και στα λιμάνια της χώρας στο όνομα «της ασφάλειας των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων από έκνομες ενέργειες». Χτες το Συμβούλιο Υπουργών Ναυτιλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησε το σχετικό Κανονισμό με τον οποίο τροποποιείται η Διεθνής Σύμβαση για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα (SOLAS). Ο κανονισμός αυτός, ο οποίος συντάχθηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, μετατρέπει καράβια και λιμάνια σε «φρούρια» και δίνει ευθεία βολή στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κατακτήσει οι ναυτεργάτες στα καράβια

Ο κανονισμός ονομάζεται ISPS code (International Ships & Port Facility Security) και προβλέπεται ότι μέχρι την 1η Ιούλη του 2004 θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί σε πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες και σε λιμάνια που δέχονται διεθνείς πλόες, ενώ μέχρι την 1η Ιούλη του 2005 και σε ένα τμήμα του ακτοπλοϊκού στόλου, καθώς και στα λιμάνια που το εξυπηρετούν. Συνολικά για την ακτοπλοΐα, από τους υπουργούς συμφωνήθηκε ότι μέχρι τον Ιούλη του 2007 θα πρέπει να έχει καταρτιστεί ειδική μελέτη... «επικινδυνότητας», ώστε να δουν τελικά σε ποια ακριβώς από τα υπόλοιπα ακτοπλοϊκά πλοία και στα λιμάνια που καταπλέουν θα πρέπει να εφαρμοστεί ο ISPS.

Προς το παρόν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με 11 λιμάνια - ανώνυμες εταιρίες, 37 λιμενικά ταμεία και 43 ιδιωτικές μαρίνες που θα πρέπει σε πρώτη φάση να συμμορφωθούν με τον καινούργιο κανονισμό. Το λιμάνι του Πειραιά δίνει μια πρώτη «γεύση» για τα όσα προετοιμάζονται, καθώς ήδη έχει περιφραχτεί από σιδερένιο τοίχος και έχουν εγκατασταθεί σιδερένιες πύλες που θα ανοιγοκλείνουν με ειδικό μηχανισμό. Ακόμα προβλέπεται να εγκατασταθούν κάμερες σε κάθε σημείο, που θα «βλέπουν» κάθε πρόσωπο και κίνηση. Συνολικά τα συστήματα ελέγχου που θα εφαρμοστούν θα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα, μετατρέποντας λιμάνια και πλοία σε στρατόπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά τα πλοία θα καταγράφονται μέχρι και τα προσωπικά είδη του πληρώματος!

Δεν μπορεί ο συγκατηγορούμενος να γίνεται μάρτυρας

Υποστήριξε στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου

«Στο ελληνικό δικαιικό σύστημα ο συγκατηγορούμενος, κάθε κατηγορούμενος, δεν μπορεί να γίνει μάρτυρας, παραμένει διάδικος», υπογράμμισε χτες, τρίτη ημέρα της αγόρευσής του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει την υπόθεση της «17Ν», ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, συνήγορος υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου. Και πρόσθεσε: «Η συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της Εισαγγελικής Αρχής να μαρτυροποιήσει τους κατηγορουμένους ιδίως με μία διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 357 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ήταν νομικά εσφαλμένη. Ο κάθε κατηγορούμενος και ο κάθε συγκατηγορούμενος οτιδήποτε και να πει, καλό, κακό, ουδέτερο για οποιονδήποτε, δε γίνεται μάρτυρας. Παραμένει συγκατηγορούμενος, παραμένει διάδικος στη δίκη και όχι μάρτυρας. Η μαρτυροποίηση κατηγορουμένου η οποία προβλέπεται ως θεσμός στο αγγλοσαξονικό Δίκαιο δεν ισχύει στο ελληνικό δικαιικό σύστημα, ούτε και κατόπιν εφαρμογής του άρθρου 6.3δ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Αναλύοντας τα όσα προβλέπει η ΕΣΔΑ, ο συνήγορος τόνισε πως μαρτυροποίηση κατηγορουμένου είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση που αυτός κάνει δηλώσεις εναντίον συγκατηγορούμενού του ενώπιον του ακροατηρίου. Η επισήμανση αυτή του συνηγόρου αποκτά ξεχωριστή σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι όλο το κατηγορητήριο στηρίζεται κατά βάση σε ομολογίες κατηγορουμένων στο στάδιο της προδικασίας, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ανακληθεί και δεν έχουν επαναληφθεί στο ακροατήριο.

Στη συνέχεια της αγόρευσής του ο Ιπ. Μυλωνάς πέρασε στις καθ' αυτό κατηγορίες που βαραίνουν τον πελάτη του, αναπτύσσοντας το πρώτο σκέλος του θέματος που αφορά την ίδια την ομολογία του κατηγορουμένου που έγινε στο στάδιο της προδικασίας. Γι' αυτή την ομολογία ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε την καταγγελία του πελάτη του ότι επρόκειτο για ομολογία που προήλθε από βασανιστήρια. Μάλιστα επέκρινε δριμύτατα τις δικαστικές αρχές που ενώ έλαβαν γνώση του θέματος δεν προχώρησαν στην αυτεπάγγελτη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ούτε καν έστειλαν ιατροδικαστή να εξετάσει τον κατηγορούμενο όταν αυτός το ζήτησε.

Η αγόρευση του Ιπ. Μυλωνά επί του θέματος θα συνεχιστεί σήμερα δεδομένου ότι χτες η δίκη διακόπηκε πρόωρα για να συμμετέχουν οι δικαστές στη συγκέντρωση του κλάδου τους.

Δίωρη αποχή εργασίας των δικαστών

Διεκδικούν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν χτες και οι δικαστικοί λειτουργοί, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Στις 12:30 διέκοψαν τις συνεδριάσεις σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, με απόφαση των συνδικαλιστικών δικαστικών ενώσεων.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, απ' όπου έστειλαν μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για αυξήσεις 5,5% δεν τους ικανοποιεί ούτε κατ' ελάχιστο και πως αντίκειται στη συνταγματική επιταγή για ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστών ανάλογα με το λειτούργημά τους.

Οι δικαστικές ενώσεις ξεκαθάρισαν ότι αν δεν τηρηθεί η συνταγματική επιταγή, θα προχωρήσουν στις επιβαλλόμενες ενέργειες, καλώντας τα μέλη τους σε επαγρύπνηση. Μάλιστα, κάποιοι από τους συνδικαλιστές ομιλητές έκαναν λόγο για «εμπαιγμό» του κλάδου των δικαστικών εκ μέρους της πολιτείας. Για να δοθεί μια τελική λύση στο μισθολογικό πρόβλημα του δικαστικού κλάδου, στο ψήφισμά τους χτες οι δικαστές πρότειναν να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα εξετάζει σε ετήσια βάση τις αποδοχές και συντάξεις των δικαστών με βάση συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια, ενώ οι προτάσεις αυτής της επιτροπής να υποβάλλονται στην κυβέρνηση και τη Βουλή.

Παράλληλα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς αριθμού δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και την εξασφάλισης της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, που θα επιτρέψουν την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Στη χτεσινή συγκέντρωση των δικαστών παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ρ. Παπαϊωάννου και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος ανέφερε ότι οι αμοιβές των δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους. Παράλληλα, τόνισε ότι το ΚΚΕ υιοθετεί όλα τα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών σε ό,τι αφορά την υποδομή των δικαστηρίων και την πλήρωση των κενών θέσεων σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους.

  • Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατεβαίνουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι απεργούν στις 15, 16 και 17 Οκτώβρη με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Πέθανε ο δημοσιογράφος Μ. Γαρυφαλλάκης

Πέθανε, προχτές μετά από πολύμηνη ασθένεια, ο δημοσιογράφος Μανόλης Γαρυφαλλάκης και η κηδεία του γίνεται τη Δευτέρα 13/10/2003, ώρα 4 μ.μ. από το ναό Αγ. Τριάδας Ν. Φιλαδέλφειας.

Ο Μανόλης Γαρυφαλλάκης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, που εκφράζει τη θλίψη των δημοσιογράφων για το θάνατό του, υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς και έγκριτους αθλητικούς συντάκτες, ακούραστος εργάτης της δημοσιογραφίας. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες.

Παράλληλα ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και εκλέχτηκε εκπρόσωπος στο Μεικτό Συμβούλιο και, επανειλημμένα, μέλος και πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και μέλος της διοίκησης του ΠΣΑΤ.

Συζητούν για τη συνάντηση Βαρθολομαίου - Χριστόδουλου

Για το «χαρακτήρα» της συνάντησης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον τόπο και το χρόνο της αποφασίζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Οπως επισημάνθηκε χτες, από τον εκπρόσωπό της, «ενδεχομένως η συνάντηση, να έχει και θεσμικό χαρακτήρα», αφού όπως φαίνεται, «ξεφεύγει» από την προσωπική επιστολή που έστειλε ο αρχιεπίσκοπος, από τη στιγμή που τέθηκε στην Ιεραρχία για συζήτηση κι αποφασίστηκε έκτακτη συνεδρίαση για γενικότερη συζήτηση του θέματος το Νοέμβρη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, στη συζήτηση υπήρξαν ιεράρχες που ήταν υπέρ μιας απόφασης πριν τη διευρυμένη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Να υπενθυμίσουμε, ότι ο πατριάρχης στην επιστολή - απάντηση στην πρόσκληση του αρχιεπισκόπου, τον καλεί στην Κωνσταντινούπολη.

Οσο για επικείμενη συνάντηση πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου, ισχύει η πρόσφατη απάντηση (την Τετάρτη) του κ. Χριστόδουλου από τις Βρυξέλλες, ότι «δεν έχει εκφραστεί επιθυμία από καμία από τις δύο πλευρές». Αυτό, όπως φαίνεται, «ανοίγει» την πόρτα για μια ενδεχόμενη συνάντηση, «μια νέα εκκίνηση», με την έννοια ότι δεν υπάρχει προαπαιτούμενο, ασχέτως αν τεθούν θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν ετεροβαρώς τα δύο μέρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ