ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρύβετε την αλήθεια...

Σε ανοιχτό γράμμα του προς τον πρωθυπουργό, ο Σταύρος Καλφιώτης, οικονομολόγος - συγγραφέας τονίζει:

Παρά τις εξαγγελίες σας ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2004, τελευταία έχετε στήσει επίσημα ένα προεκλογικό σκηνικό. Πρώτα πρώτα, έχετε αρχίσει μια παραπλανητική προπαγάνδα. Κυρίως διαφημίζετε, ο ίδιος και τα στελέχη σας, πως τα εκτελούμενα έργα οφείλονται στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε όφελος του λαού. Και κρύβετε την αλήθεια ότι αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα διάφορα κανάλια.

Συνάμα καταφεύγετε έμμεσα στην προσφιλή μέθοδό σας της δημοσκόπησης. Στον τομέα αυτό, βρίσκετε συμπαραστάτες τα διάφορα αργυρώνητα γραφεία δημοσκοπήσεων (γκάλοπ) που με την προβολή κατασκευασμένων δειχτών προσπαθούν να συμβάλουν στον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων στην ιδέα πως μόνη λύση στις προσεχείς εκλογές είναι να επιλέξουν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Τέλος, ανάμεσα στις διάφορες προεκλογικές ενέργειές σας, είναι και η σύνταξη νέου εκλογικού νόμου «δικαιότερου» από τον ισχύοντα, καθώς ισχυρίζεστε. Ομως, είναι φανερό, πως και πάλι πρόκειται για την πάγια ταχτική των αστικών κομμάτων να σκαρώνουν ένα νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα κάθε φορά που πιθανολογούν πως το εκλογικό τους ποσοστό κινδυνεύει να μειωθεί. Και πραγματικά σήμερα, μέσα στις νέες δημιουργημένες συνθήκες και ειδικότερα στο γεγονός ότι μέρα με τη μέρα η δημοτικότητα του ΚΚΕ όλο και ανεβαίνει, έχετε κινήσει τους μηχανισμούς σας για να χαλκεύσετε ένα καλπονοθευτικό νόμο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αν πραγματικά θέλετε να είστε ειλικρινής και δίκαιος, πρέπει στις προσεχείς εκλογές,

να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε όλα τα κόμματα να έχουν τις ίδιες προσβάσεις στα ΜΜΕ και τις ίδιες δυνατότητες παρουσίασης των προγραμμάτων τους, δίχως τις γνωστές παρεμποδίσεις. Επίσης, εκτός των άλλων, να προχωρήσετε στη σύνταξη ενός νόμου που θα καθιερώνει σαν πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλους τους τομείς την απλή αναλογική.

... Και μη ξεχνάτε, κύριε Σημίτη, «Αρχή άνδρα δείκνυσι».

Μισθοφόροι των ιμπεριαλιστών;

Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε στα ΜΜΕ διαφημιστικά σποτ - διαφημίσεις κλπ., του υπ. Εθν. Αμυνας που καλεί τους νέους να γίνουν επαγγελματίες οπλίτες (μισθοφόροι). Τώρα τελευταία στέλνονται και επιστολές προσωπικές. Μιλούν για καλό μισθό, καλές συνθήκες εργασίας... προοπτική...

Εκείνο που βγαίνει είναι ότι πατώντας στην όλο και αυξανόμενη ανεργία που πλήττει τους νέους σήμερα, και που είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής, πάνε να υλοποιήσουν, με τη συμμετοχή των νέων, τις ιμπεριαλιστικές επιταγές της Νέας Τάξης Πραγμάτων και ιδιαίτερα του κύριου εκφραστή τους που είναι ο δολοφονικός αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.

Είναι τυχαίο ότι αυτή η καμπάνια γίνεται αυτό το διάστημα που οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ πιέζουν για μεγαλύτερη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στις «ειρηνικές» κατοχικές κύρια δυνάμεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη που μακελεύουν εξυπηρετώντας πολιτικά, οικονομικά, στρατηγικά συμφέροντά τους; Με χρήματα που βγαίνουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων καλούν τους νέους να γίνουν στην πορεία οι συμμέτοχοι των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και οι αυριανοί δολοφόνοι των λαών που θα αντιστέκονται στη βάρβαρη ιμπεριαλιστική τους πολιτική, που τελικά μπορεί να έχει και συνέπειες στην ίδια τους την προσωπική ζωή.

Εχετε παρακολουθήσει ποτέ καμιά διαφήμιση από κανένα αρμόδιο υπουργείο που να καλεί τους νέους να πάνε για δουλιά σε κάποια υπηρεσία δημόσιου χαρακτήρα ή όπουδήποτε αλλού που να έχει σχέση με την ανάπτυξη, την προκοπή, την ευημερία και την ειρήνη στο λαό και τη χώρα μας; Φυσικά όχι, ποτέ, γιατί σε αυτούς τους χώρους χρησιμοποιείται το ρουσφέτι, η πολιτική οικονομική ομηρία, για να έχουν τους ψήφους που θα τους επιτρέπει να υλοποιούν την απαράδεκτη αντιλαϊκή, αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή τους πολιτική.

Αυτόν τον κατήφορο της υποτέλειας και του ραγιαδισμού θα τον σταματήσουν οι ίδιοι οι νέοι, το νεολαιίστικο κίνημα που θα καταλάβουν τον τελικό προορισμό της διαφημιστικής καμπάνιας, το λαϊκό κίνημα που δε θέλει τα παιδιά του να γίνουν δολοφόνοι για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων ή «κιμάς» στα όπλα των πολυεθνικών.

Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν ή συμφωνούν μαζί της, γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη και πρέπει όσο είναι νωρίς να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.

Η καλύτερη απάντηση, η ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, από τη μία, και, από την άλλη, το δυνάμωμα του ΚΚΕ τόσο έξω από τη Βουλή όσο και μέσα σε αυτήν.

Και ας μην ξεχνάμε, έρχονται εκλογές...

Μία πρέπει να είναι η επιλογή. Τους ρίχνουμε κόκκινο δαγκωτό για να το νιώσουν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Αθήνα

Η δημοκρατία των αφεντικών

Σήμερα μόλις πήγα να διαβάσω το κείμενο του σ. Βασίλη Λιόγκαρη στο «Ρ» περί Δημοκρατίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου, εκνευρίστηκα και αμέσως πήρα μολύβι να γράψω σε πια Δημοκρατία πιστεύουν αυτοί οι κύριοι.

Είναι γνωστά τα πεπραγμένα των λεγόμενων Δημοκρατικών Κυβερνήσεων μετά το 1945. Πόσο δημοκρατικά φέρθηκαν στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν ενάντια στη γερμανική κατοχή. Μάρτυρες οι χιλιάδες δολοφονημένοι, άγρια σκοτωμένοι και διωγμένοι πατριώτες αμέσως μετά την απελευθέρωση και στη συνέχεια στον εμφύλιο. Και αργότερα: «ΕΝΙΚΗΣΕΝ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» έλεγε και ξαναέλεγε ο «Γέρων της δημοκρατίας». Και όμως εξακολουθούσαν να υπάρχουν τα στρατόπεδα κρατουμένων πατριωτών, κύρια των κομμουνιστών, οι πολιτικοί πρόσφυγες που υποχρεώθηκαν σε πολύχρονη ξενιτιά. Συνέχιζαν να εφαρμόζονται τα κοινωνικά φρονήματα και άλλοι αντιδημοκρατικοί νόμοι. Τόσο πίστευαν στη Δημοκρατία... Αλλο τόσο πιστεύουν ακόμα σήμερα. Διότι και σήμερα ακόμη για να δουλέψει κάποιος σε δημόσια υπηρεσία θα πρέπει είναι οπαδός του συστήματος και βεβαίως του κυβερνώντας κόμματος. Εφαρμογή κοινωνικών φρονημάτων με «Δημοκρατικό» τρόπο.

Στο όνομα της Δημοκρατίας, σύντροφοι, παίχτηκαν οι πιο αντιδημοκρατικές πολιτικές, από όλους αυτούς που βρέθηκαν στην ηγεσία αυτού του τόπου και κυριολεκτικά πάτησαν στο σβέρκο του λαού μας, με την καθοδήγηση των ξένων πατρώνων, Εγγλέζων και Αμερικάνων κατά κύριο λόγο. Ο στόχος η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, όλων των εργαζομένων σε όφελος πάντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι' αυτό το σκοπό έγινε και αναπτύχθηκε η ΕΟΚ, η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Ενισχύει με κάθε τρόπο την πλουτοκρατία και βάζει στην άκρη τα λαϊκά συμφέροντα. Μέχρι το 2013 θα υπάρχει καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, προειδοποιούν τα αφεντικά της ΕΕ... Ακολουθούν άλλες δυναμικές καλλιέργειες, όπως η ελιά, το λάδι το βαμβάκι, τα αμπέλια και τόσα άλλα. Είναι και η συμφωνία του Μάαστριχτ, που συμφώνησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ...

Ολοι αυτοί ούτε για τη δημοκρατία, ούτε για το βιοτικό επίπεδο του λαού φρόντισαν ποτέ, κοροϊδεύουν. Γι' αυτό πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να αφυπνιστούν. Αφυπνιστείτε εργαζόμενοι και μπείτε στο χαράκωμα του αγώνα. Περάστε στην επίθεση και μη πιστεύετε σε «χάρτες...». Είμαι 68 χρόνων. Αυτά έλεγαν μια ζωή, χρόνια. Ξεζούμισαν την αγροτιά. Ξεσηκωθείτε, στην πόλη και το χωριό, μήπως ανατείλουν καλύτερες μέρες σε όφελος των εργαζομένων για μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η μόνη λύση είναι ο ΑΓΩΝΑΣ, χωρίς αναστολές μέσα από τις γραμμές των επαναστατικών δυνάμεων αυτού του τόπου, του ΚΚΕ με το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ και ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Εκεί βρίσκονται τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, του ΛΑΟΥ. Εμπρός όλοι μαζί εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες και προοδευτική διανόηση. Κι εγώ μαζί σας ένας απόμαχος της αγροτιάς.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΠ. ΚΑΤΣΙΝΑΣ

Αγ. Γεώργιος Αιτωλοακαρνανίας

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΙΔΕΕΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Καμιά πρόνοια...

Βάγιας Ευάγγελος, Μαθητής λυκείου, Λάρισα. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας ορισμένες από τις ρυθμίσεις του νέου προσοντολογίου των δημοσίων υπαλλήλων που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων, το νέο προσοντολόγιο προβλέπει ότι στο εξής η γνώση ξένων γλωσσών θα πιστοποιείται με το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, αλλά και με τίτλους πιστοποίησης που αναγνωρίζονται από τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου Παιδείας.

Εδώ όμως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο νόμο υπ' αριθμόν 2740./1999, με βάση τον οποίο θεσμοθετήθηκε το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, δεν προβλέπεται τίποτα για διοργάνωση εξετάσεων ειδικών προδιαγραφών, μέσα από τις οποίες θα μπορούν και τα άτομα με αναπηρίες, ν' αποκτήσουν αυτό το πιστοποιητικό.

Το ερώτημα τώρα, που κατά τη γνώμη μου προκύπτει σαφώς από τα παραπάνω, είναι το εξής: Αυτές είναι δηλαδή οι ίσες ευκαιρίες, που καθημερινά και με κάθε τρόπο ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ότι παρέχονται στα άτομα με αναπηρίες; Πριν κλείσω τώρα αυτή μου την παρέμβαση, θα ήθελα να καλέσω το κύριο υπουργό Παιδείας να πάρει θέση επί του θέματος. Και φυσικά, τα υπόλοιπα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ