ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε δυναμικά

Ανακοίνωση - καταγγελία Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών της Νομαρχίας Πειραιά

Την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι γονείς του Πειραιά, αλλά και την απόφασή τους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις, εκφράζουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Νομαρχίας Πειραιά.

Με τις καθιερωμένες - σαν τον αγιασμό - αλλά ιδιαίτερα βαρύγδουπες φέτος εξαγγελίες, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά.

Και για τις κοσμογονικές αλλαγές που εξαγγέλθηκαν παραθέτουν ενδεικτικά τα παρακάτω «ποιοτικά», όπως χαρακτηρίζουν, στοιχεία που τις ενισχύουν στην πράξη. Υπάρχουν σχολεία που διανυκτερεύουν (διπλή βάρδια). Σχολεία με επικίνδυνες, ακατάλληλες συνθήκες στέγασης σε κτίσματα αρκετών δεκαετιών. Σχολεία που αιωρούνται μεταξύ υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για κατασκευή νέων σχολικών μονάδων. Σχολεία που επισκευάζονται και συντηρούνται υποτυπωδώς και με ρυθμούς χελώνας, αφού η υποχρηματοδότηση των δήμων αγγίζει και αυτή τη δραστηριότητα. Σχολεία για νήπια και μικρά παιδιά σε τάξεις - κελιά, που στοιβάζονται σαν κιβώτια σε πληθωρικά τμήματα μέσα από προφορικές εντολές και πιέσεις για εξοικονόμηση... πόρων, καταστρατηγώντας γεωγραφικά όρια, χωρίς αποφάσεις των αρμοδίων θεσμικών οργάνων (ΔΕΠ, ΝΕΠ κ.ά.). Σχολεία με εκατοντάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, που προφανώς έχασαν το δρόμο του σχολείου και που σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα 'ταν εκεί από την 1η Σεπτέμβρη.

«Επειδή η πραγματικότητα που ζούμε χρόνια τώρα είναι εντελώς διαφορετική από τη "χάρτινη" και "εικονική" που μας βομβαρδίζουν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσουμε τη δυναμική διεκδίκηση όχι μόνο για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί και διαιωνίζονται, αλλά κυρίως για την αναβάθμιση ποιοτική και ποσοτική του ρόλου και του περιεχομένου της εκπαίδευσης, με πραγματικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Οξυμένα τα προβλήματα στην Παιδεία

Ανακοίνωση της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται, για μία ακόμα χρονιά, τα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την κοσμογονία που θα συντελούνταν στο χώρο της εκπαίδευσης, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά προς το χειρότερο. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τονίζοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της εκπαίδευσης εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται από κυβέρνηση και ΕΕ, οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και στην ανάπτυξη της παραπαιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι η ίδια πολιτική, υπογραμμίζεται, που οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου της Αιτωλοακαρνανίας, στη φτώχεια και την ανεργία.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, ότι εκατοντάδες είναι τα κενά από εκπαιδευτικούς και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση δεν προχωράει σε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ή τουλάχιστον αναπληρωτών, ισχυριζόμενη ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλες προσλήψεις. Κατά συνέπεια χιλιάδες διδακτικές ώρες έχουν χαθεί ενώ πολλά τμήματα έχουν συμπτυχθεί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να ξεπερνά τους 30. Επίσης, το ολοήμερο σχολείο λειτουργεί με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο και όταν σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση, οι γονείς θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υπάρχουν, ακόμα, σοβαρά κτιριακά προβλήματα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τονίζει ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που αποδέχονται στηρίζουν ΝΔ και ΣΥΝ δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις. Χρειάζεται ανατροπή αυτής της πολιτικής και διεκδίκηση δημόσιου και δωρεάν 12χρονου σχολείου για όλους. Για μια τέτοια πολιτική απαιτείται μια άλλη εξουσία λαϊκή που μπορεί να επιβληθεί μέσα από τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης που προτείνει το ΚΚΕ. Η ΝΕ καλεί το λαό να καταδικάσει τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική και να στηρίξουν με δυναμισμό το ΚΚΕ.

ΠΚΣ
Εξορμήσεις σε σχολές

Motion Team

Η λύση στα προβλήματα πανεπιστημιακών, φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι άλλη από το συντονισμένο κοινό αγώνα για ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Τα μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης των φοιτητών για τον αναβρασμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πυρετωδώς ετοιμάζονται και τα φοιτητικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη για τη φοιτητική στέγη και την Πέμπτη για τη νέα αντιεκπαιδευτική επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Εκδήλωση για την Παιδεία

Εκδήλωση με θέμα: «Η Παιδεία είναι υπόθεση πρώτα απ' όλα της Εργατικής Τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας αύριο Κυριακή στις 10.00 πμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές της βδομάδας οι εκπαιδευτικοί με 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και 48ωρη της ΟΛΜΕ. Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας συνεδριάζουν σήμερα στην Αθήνα συζητώντας νέες 48ωρες απεργίες στα τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ