ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - ΤΡΙΚΟΛΑΝ
Αύριο η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της Νάουσας τη νέα τους αγωνιστική απάντηση στην επιχείρηση κυβέρνησης και εργοδοσίας να βάλουν λουκέτο στο εργοστάσιο της «Τρικολάν» και να πετάξουν στο δρόμο τους 120 εργαζόμενους. Το κέντρο των κινητοποιήσεων μεταφέρεται αυτή τη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν, αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ). Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε για την ίδια μέρα την κήρυξη 24ωρης απεργίας στο εργοστάσιο της «Τρικολάν».

Ολες τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις στη Νάουσα, καλώντας τα συνδικάτα και το λαό της πόλης «να απορρίψουν και να καταδικάσουν την πολιτική που δίνει υπερκέρδη στους επιχειρηματίες και φτώχεια στους εργάτες», με τη συμμετοχή τους και στο αυριανό συλλαλητήριο. Ανάλογο κάλεσμα ενεργητικής αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων απηύθυνε και το Εργατικό Κέντρο της πόλης προς όλα τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.

Η επιχείρηση εκτόνωσης και αποπροσανατολισμού των αγώνων από τους εκπροσώπους του δικομματισμού στην πόλη, τοπικούς άρχοντες και βουλευτές έπεσε στο κενό. Η αυριανή κινητοποίηση έξω από το ΥΜΑΘ αποτελεί έκφραση της αγανάκτησης των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που, με τη συνεργασία της ΝΔ αλλά και τη συναίνεση του ΣΥΝ, έχει οδηγήσει τη Νάουσα σε μαρασμό, δίνοντας το ελεύθερο στους μεγαλοεργοδότες να μετακομίζουν τα εργοστάσιά τους κατά το συμφέρον των υπερκερδών τους.

Σε τροχιά, εξάλλου, διάσπασης των εργαζομένων στον όμιλο «Κλωνατέξ» μπροστά στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στους αγώνες που αναπτύσσονται, συνεχίζει να κινείται η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου στη «Φάνκο», εργοστάσιο του ομίλου στην Κομοτηνή. Η πλειοψηφία απέρριψε στο χτεσινό Διοικητικό Συμβούλιο πρόταση των ταξικών δυνάμεων στη διοίκηση του σωματείου να συγκληθεί Γενική Συνέλευση και να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα των συναδέλφων τους στη Νάουσα.

Σε μια προσπάθεια να απομονώσουν τους εργαζόμενους, συνδικαλιστές της πλειοψηφίας επιλέγουν την επιλεκτική ενημέρωση, επιχειρώντας να υπονομεύσουν την προσπάθεια της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος και του σωματείου της «Τρικολάν» για συντονισμό όλων των εργαζομένων στα εργοστάσια του Λαναρά.

Η απάντηση στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις ήρθε όλες τις προηγούμενες μέρες από τα εργοστάσια του ομίλου «Κλωνατέξ» στη Νάουσα που συμμετείχαν μαζικά στις πανεργατικές κινητοποιήσεις, αλλά και από τους εργαζόμενους της «Οττο Εβρος» στην Αλεξανδρούπολη που δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων τους στην «Τρικολάν». Η συμπαράσταση των εργαζομένων του κλάδου αναμένεται να εκφραστεί μαζικά και στην αυριανή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη νέα 48ωρη απεργία

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με νέα 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Οκτώβρη, ύστερα από την πρώτη 24ωρη, που πραγματοποίησαν στις αρχές του ίδιου μήνα «και την άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά μας», όπως σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό ΟΤΑ Αττικής. Το Συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό «παρών» στην απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, την Πέμπτη 16 Οκτώβρη και ώρα 10 π.μ.

Η κυβέρνηση εντείνει μέρα με τη μέρα, σημειώνει το Συντονιστικό στην ανακοίνωσή του, την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων σε όλα τα επίπεδα (μισθολογικό, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις). Η πολιτική αυτή, που έχει τη συγκατάθεση και τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ, είναι απαίτηση του ίδιου του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ «έχουν βάλει πλάτη για να περάσει το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που διαμορφώνει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) φορομπήχτη και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα», ενώ ως κύριο μέλημα έχουν «την εχθρική επίθεση απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και σε βάρος των στελεχών του ΠΑΜΕ».

Το ταξικό δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα, επισημαίνει το Συντονιστικό, απορρίπτει αυτές τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές και έρχεται σε σύγκρουση με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, διαμορφώνει στόχους πάλης, που παίρνουν υπόψη τους τις συνέπειες από την αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και τις διευρυνόμενες ανάγκες των εργαζομένων.

Καταλήγοντας, το Συντονιστικό παρουσιάζει αναλυτικά το πλαίσιο αιτημάτων. Μεταξύ αυτών είναι: Μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους, καμιά απόλυση εργαζομένου, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, πρόσληψη μόνο μονίμων εργαζομένων, Βαρέα και Ανθυγιεινά στους ΟΤΑ με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ με μειωμένα όρια ηλικίας, κατώτερος μισθός 1.100 ευρών κ.ά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απεργούν στις 3 και 4 Νοέμβρη

Σε 48ωρη απεργία στις 3 και 4 Νοέμβρη προχωρούν από κοινού οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ύστερα από τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας που έγιναν στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 56 ΕΛΜΕ, κατά 16 και λευκό 12, ενώ η ολομέλεια των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων δεν είχε αποφασιστικό χαρακτήρα οπότε η απεργία αποφασίστηκε από το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Με αφορμή την επιμονή των παρατάξεων της πλειοψηφίας να προτάσσουν τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ επισημαίνει ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών για να έχει προοπτική θα πρέπει να αποκτήσει ταξικό προσανατολισμό, να διευρυνθεί το διεκδικητικό πλαίσιο με αιτήματα ικανά να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους και να είναι ένας αγώνας με κλιμάκωση.

Στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεών τους, τόσο οι εκπρόσωποι των διδασκαλικών συλλόγων όσο και των ΕΛΜΕ εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τα μεγάλα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα στα σχολεία, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων. Τα κενά αυτά υπολογίζονται σε 3.000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των κενών και στη στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Αποφασίζουν σήμερα για τη συνέχεια

Τη συνέχιση, αλλά και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς συνεδριάζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Στο μεταξύ σήμερα απεργούν για δεύτερη μέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, ενώ από αύριο Τετάρτη συνεχίζουν με νέα τριήμερη απεργία.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις, η ΚΟΒ υπουργείου Γεωργίας του ΚΚΕ επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της την ανάγκη τα αιτήματα των εργαζομένων να ξεπερνούν τις λογικές των όποιων ιδιαιτεροτήτων των κλάδων, αμφισβητώντας το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Πρέπει, συνεπώς, τα αιτήματα να βάζουν στο «κέντρο των διεκδικήσεων το σύνολο των προβλημάτων που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, έξω από τις αντιλήψεις του "εφικτού", της διαίρεσης και της διάσπασης στο όνομα των ιδιαιτεροτήτων. Ο συντονισμένος και επίμονος αγώνας φέρνει τη νίκη».

Ακόμα αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς σήμερα οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ συμβάλλουν στη διάσπαση των εργαζομένων και δε διστάζουν να προχωρούν σε ανοιχτή ή συγκαλυμμένη απεργοσπασία, με στόχο τον εκφυλισμό των κινητοποιήσεων.

Τέλος, η ΚΟΒ υπουργείου Γεωργίας καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, επιδεικνύοντας το γνωστό πνεύμα αδιαλλαξίας και αυταρχισμού, δε δίστασε να ποινικοποιήσει τους αγώνες και να απαγορεύσει για δύο φορές τη συνέχιση των απεργιών, κονιορτοποιώντας το δήθεν ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους. «Και από κοντά η δήθεν αντιπολίτευση της ΝΔ, η οποία όλες αυτές τις μέρες δε βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει στην ουσία των προβλημάτων και στα αιτήματα, αλλά περιορίστηκε σε ανέξοδη και γενικόλογη κριτική, διαλύοντας τις όποιες ψευδαισθήσεις για στήριξη των αγώνων».

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικώντας οικονομικά, ασφαλιστικά και θεσμικά αιτήματα. Μετά την 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν πριν δύο βδομάδες, αύριο ξεκινούν τριήμερη απεργία (15, 16 και 17 Οκτώβρη), με τα ίδια αιτήματα, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων (ΟΔΥΕ).

Στις αυριανές κινητοποιήσεις εκτός από τους δικαστικούς υπαλλήλους θα συμμετάσχουν επίσης οι εργαζόμενοι στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας, καθώς και οι εργαζόμενοι στα κτηματολογικά γραφεία Κω και Ρόδου.

Μάλιστα, οι δικαστικοί υπάλληλοι εντείνουν τον αγώνα τους, προχωρώντας και σε άλλες μορφές αγώνα, όπως αποχή από την είσπραξη χρημάτων από μετατροπές ποινών, αποχή από τη σύνταξη κατηγορητηρίων και αντιγραφή τους κλπ. Επίσης, θα προχωρήσουν και σε αποχή από προανακριτικές διαδικασίες, ενώ θα εκτελούν προανακρίσεις μόνο με υπαγόρευση του περιεχομένου των καταθέσεων από Πρωτοδίκη ή Πταισματοδίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ