ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο εδώλιο σήμερα το φιλειρηνικό κίνημα

Δικάζεται ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επειδή εναντιώθηκε στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας

Στο Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζεται σήμερα ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με πρόσχημα μια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Στην πραγματικότητα σέρνεται στα δικαστήρια επειδή εναντιώθηκε στο βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Η δίκη του γίνεται λίγες μέρες πριν τη δίκη των 5 συναγωνιστών της ειρήνης στις 29 του Οκτώβρη στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Και έρχεται να προστεθεί στη σειρά διώξεων σε βάρος του φιλειρηνικού και εργατικού κινήματος, που εκδηλώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα το τελευταίο διάστημα.

Η νέα δίκη που στήνεται σε βάρος του φιλειρηνικού κινήματος αποτελεί νέα πρόκληση προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος αντιστάθηκε πολύμορφα το 1999 στην παράδοση της χώρας μας από την ελληνική κυβέρνηση στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Ολοι θυμούνται πως την περίοδο εκείνη παραβιάζονταν κατάφωρα το Σύνταγμα και κάθε Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας με τις ΝΑΤΟικές φάλαγγες να κυκλοφορούν ασύδοτες στις εθνικές οδούς. Ομως, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της εξαντλούν την «εφαρμογή του νόμου» καταδιώκοντας όσους αντιστάθηκαν στην εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

«Η ενέργειά τους αυτή, όπως και η δίκη των φιλειρηνιστών στις 29 του Οκτώβρη, είναι ενταγμένη στην καλλιεργούμενη αντιτρομοκρατική υστερία, μέσα από την οποία προωθούνται στόχοι που στρέφονται ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις των λαών, σε μια κλιμάκωση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων περιοχών της Μακεδονίας στην εκ νέου δίωξη των 5 αγωνιστών της ειρήνης που κάθονται και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 29 του Οκτώβρη, μετά από έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κιλκίς.

Την απαίτησή τους να σταματήσουν οι διώξεις και την αγανάκτησή τους για τη νέα επιχείρηση τρομοκράτησης εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων - Μενεμένης της Θεσσαλονίκης, το παράρτημα Ελευθερίου - Κορδελιού της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας. Επίσης, οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Μαθηματικού, Οικονομικού και Πολιτικού της Νομικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων με ψήφισμά τους καταγγέλλουν τη σκοπιμότητα της δίωξης και καλούν τα συνδικάτα και τους φορείς της πόλης να σταθούν αλληλέγγυοι στους διωκόμενους και να πάρουν μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο συμπαράστασης που προγραμματίζεται για την Τετάρτη 29 του Οκτώβρη στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΜΕ
Οι δίκες δεν πτοούν τους αγωνιστές

Με αφορμή τις επικείμενες δίκες των φιλειρηνιστών η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην Εργατική Τάξη της χώρας μας και σε ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό την επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της δράσης του λαϊκού κινήματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους μηχανισμούς της.

Μετά τις καταδίκες πρωτοπόρων αγωνιστών συνδικαλιστών του Ταξικού Κινήματος σειρά στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης έχει πάρει το Φιλειρηνικό Κίνημα και οι αγωνιστές του.

Η νέα δίωξη του Νίκου Χριστάνη την Τρίτη 21 Οκτώβρη, καθώς και άλλων 5 φιλειρηνιστών στις 29 Οκτώβρη, αν και πρωτοδίκως αθωώθηκαν, για την εναντίωση και τη δράση τους στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας δείχνει ότι προωθούνται στόχοι που στρέφονται ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και τις κατακτήσεις του Λαού.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον Ν. Χριστάνη και στους άλλους αγωνιστές της Ειρήνης και προειδοποιεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και των αφεντικών της ότι δε θα καταφέρουν να βάλουν στο γύψο το Λαϊκό Κίνημα και τους εργαζόμενους.

Οτι η ταξική πάλη θα οξύνεται, ώσπου η πολιτική τους να τσακιστεί από τα συντονισμένα χτυπήματα του λαϊκού κινήματος των εργατών, των αγροτών, των ΕΒΕ και όλων όσοι αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου.

Να μην έχουν αυταπάτες τα ανδρίκελα του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας ότι με τις διώξεις θα λυγίσουν αυτούς που αγωνίζονται.

Οι δίκες και οι καταδίκες ατσαλώνουν περισσότερο τους Αγωνιστές και το Κίνημα».

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Για την αποκάλυψη της αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης

Συνέντευξη Τύπου διοργανώνουν την Τετάρτη 22 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στους Εργολάβους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Σκοπός της συνέντευξης είναι να αποκαλυφτεί η κυβερνητική πολιτική αυταρχισμού και καταστολής εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, με τη χρήση κρατικών και δικαστικών μηχανισμών, που το τελευταίο διάστημα εντείνεται στο έπακρο.

Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, τονίζεται στο Δελτίο Τύπου των οργανώσεων που πραγματοποιούν τη συνέντευξη, είναι: «Καταδίκη σε φυλάκιση και επιβολή δυσβάσταχτων χρηματικών ποινών σε συνδικαλιστές των Εμφιαλωμένων Ποτών. Καταδίκη σε φυλάκιση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, γιατί υπερασπίζονταν τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση που βάλλεται από την κυβερνητική πολιτική. Παραπομπή σε δίκη συνδικαλιστών του Σωματείου Εργαζομένων στους Εργολάβους (δηλαδή δουλεμπόρους) του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Νέα δίκη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης των αθωωθέντων πρωτόδικα αγωνιστών, γιατί διαμαρτυρήθηκαν για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία. Επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους αστυνομικούς. Δικαστική απαγόρευση κάθε απεργίας σαν παράνομης και καταχρηστικής, με πρωτοφανή ταχύτητα των δικαστηρίων, σε σύγκριση με την αργοπορία απονομής δικαιοσύνης σε όλες τις άλλες υποθέσεις».

... και στην Αθήνα

Την Πέμπτη 23/10 στις 12 το μεσημέρι, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60), σχετικά με την επερχόμενη δίκη φιλειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα την ποινικοποίηση των αγώνων, όπως αυτή προωθείται από την κυβέρνηση.

Στη Νέα Ιωνία

Σήμερα, Τρίτη 21/10, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ με θέμα: «Οι γυναίκες στον αγώνα για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, αποφασιστικά στηρίζουν - ψηφίζουν ΚΚΕ», στις 7 μ.μ., στο Παναιτώλιο (Αλσούπολη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ