Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο εδώλιο σήμερα το φιλειρηνικό κίνημα

Δικάζεται ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επειδή εναντιώθηκε στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας

Στο Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζεται σήμερα ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με πρόσχημα μια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Στην πραγματικότητα σέρνεται στα δικαστήρια επειδή εναντιώθηκε στο βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Η δίκη του γίνεται λίγες μέρες πριν τη δίκη των 5 συναγωνιστών της ειρήνης στις 29 του Οκτώβρη στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Και έρχεται να προστεθεί στη σειρά διώξεων σε βάρος του φιλειρηνικού και εργατικού κινήματος, που εκδηλώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα το τελευταίο διάστημα.

Η νέα δίκη που στήνεται σε βάρος του φιλειρηνικού κινήματος αποτελεί νέα πρόκληση προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος αντιστάθηκε πολύμορφα το 1999 στην παράδοση της χώρας μας από την ελληνική κυβέρνηση στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Ολοι θυμούνται πως την περίοδο εκείνη παραβιάζονταν κατάφωρα το Σύνταγμα και κάθε Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας με τις ΝΑΤΟικές φάλαγγες να κυκλοφορούν ασύδοτες στις εθνικές οδούς. Ομως, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της εξαντλούν την «εφαρμογή του νόμου» καταδιώκοντας όσους αντιστάθηκαν στην εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

«Η ενέργειά τους αυτή, όπως και η δίκη των φιλειρηνιστών στις 29 του Οκτώβρη, είναι ενταγμένη στην καλλιεργούμενη αντιτρομοκρατική υστερία, μέσα από την οποία προωθούνται στόχοι που στρέφονται ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις των λαών, σε μια κλιμάκωση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων περιοχών της Μακεδονίας στην εκ νέου δίωξη των 5 αγωνιστών της ειρήνης που κάθονται και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 29 του Οκτώβρη, μετά από έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κιλκίς.

Την απαίτησή τους να σταματήσουν οι διώξεις και την αγανάκτησή τους για τη νέα επιχείρηση τρομοκράτησης εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων - Μενεμένης της Θεσσαλονίκης, το παράρτημα Ελευθερίου - Κορδελιού της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας. Επίσης, οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Μαθηματικού, Οικονομικού και Πολιτικού της Νομικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων με ψήφισμά τους καταγγέλλουν τη σκοπιμότητα της δίωξης και καλούν τα συνδικάτα και τους φορείς της πόλης να σταθούν αλληλέγγυοι στους διωκόμενους και να πάρουν μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο συμπαράστασης που προγραμματίζεται για την Τετάρτη 29 του Οκτώβρη στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ