Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Οι διακοπές και η αναψυχή είναι λαϊκό δικαίωμα!

Ουρές για ένα εισιτήριο του κοινωνικού τουρισμού

Eurokinissi

Ουρές για ένα εισιτήριο του κοινωνικού τουρισμού
Στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ παρεμβαίνει στο θέμα της αναψυχής και των διακοπών της λαϊκής οικογένειας, μια ανάγκη που μένει ανικανοποίητη για όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Μια ανάγκη που ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους της Αθήνας, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, προβάλλει πιο επιτακτική, ένα δικαίωμα που μετατρέπεται σε πολυτέλεια, που είναι αδύνατον να καλυφθεί από τα ολοένα ισχνότερα λαϊκά εισοδήματα.

Η ΚΟΑ απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους της Αθήνας συζητώντας μαζί τους, εκτός όλων των άλλων, και τις προϋποθέσεις για μια τουριστική ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Απευθύνεται ιδιαίτερα στους χιλιάδες εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις, όπου πραγματοποιεί συνεχείς εξορμήσεις και περιοδείες προκειμένου να συζητήσει μαζί τους. Κορύφωση αυτού του διαλόγου θα αποτελέσει η πλατιά εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει στις 5/11, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ» με θέμα: «Η αναψυχή και οι διακοπές δικαίωμα για τον εργαζόμενο και τη λαϊκή οικογένεια».

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε, συμπυκνώνει τα μηνύματα που θέλει να στείλει στους εργαζόμενους και κωδικοποιεί τις θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα αυτό. Τονίζει πως η ανάπτυξη του τουρισμού είναι αποτέλεσμα της ανάγκης και της πάλης των εργαζομένων για ξεκούραση, διακοπές, αναψυχή, στη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι αναπληρώνουν ένα μέρος της εργατικής δύναμης που ξοδεύουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Υπενθυμίζει πως ο μαζικός τουρισμός ήταν αποτέλεσμα κατακτήσεων της εργατικής τάξης, όπως το 8ωρο, το 5ήμερο, η άδεια, το επίδομα αδείας. Στις οποίες συνέβαλε σημαντικά η επίδραση των σοσιαλιστικών χωρών, όπου το δικαίωμα αυτό ήταν εξασφαλισμένο από το κράτος για όλους. Σήμερα ωστόσο - υπογραμμίζει - το κεφάλαιο παίρνει πίσω τις όποιες κατακτήσεις με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την οποία συμφωνεί η ΝΔ.

Η θέση του ΚΚΕ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι ότι ο τουρισμός πρέπει να υπηρετεί λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η ανάπαυση, η αναψυχή, οι διακοπές είναι ανάγκη και δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας και δεν πρέπει να μετατρέπεται, όπως γίνεται σήμερα, στον καπιταλισμό, σε εμπόρευμα.

Εμπόρευμα εξόχως προσοδοφόρο, λαμβανομένης υπόψη μιας πραγματικότητας σήμερα που θέλει στον κλάδο να κυριαρχούν μονοπώλια, το χρηματιστικό κεφάλαιο, η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία, οι tour operators. Αυτοί σχεδιάζουν «πακέτα» και καρπώνονται τεράστια κέρδη. Μόνο το 2001 τα κέρδη των 90 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου αυτού αυξήθηκαν κατά 28%. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - επισιτισμό συνθλίβονται στην κυριολεξία, με χαμηλά μεροκάματα, ωρομίσθιο, συμβάσεις ακόμα και μιας ημέρας, τρομοκρατία. Το ίδιο και οι μικρομεσαίοι του κλάδου. Κι ενώ η χώρα διαθέτει πλούσιο φυσικό κάλλος, αυτό αντί να το απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, παραδίδεται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο για εκμετάλλευση. Δάση, ακτές, ο ΕΟΤ, τα διαμάντια στο στέμμα του ελληνικού τουρισμού τα «ΞΕΝΙΑ», οι μαρίνες, όλα ιδιωτικοποιούνται. Η πολιτική κληρονομιά θυσιάζεται κι αυτή στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών που συγχρόνως επιδιώκουν να ισοπεδώσουν ιδανικά και αξίες με τα σάπια πρότυπα του κοσμοπολιτισμού και του ξενόφερτου τρόπου ζωής.

Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, που διαμορφώθηκε ελέω της ακολουθούμενης πολιτικής των κομμάτων που στηρίζουν τις επιλογές της ΕΕ και των κυρίαρχων του κλάδου, που προωθούν την απελευθέρωση των αγορών, την ανταγωνιστικότητα και τον «ποιοτικό» τουρισμό που απευθύνεται σε υψηλά εισοδήματα, η ΚΟΑ υπογραμμίζει πως υπάρχει λύση για τους εργαζόμενους. Κι αυτή περνά μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, από τη συγκρότηση μιας νικηφόρας λαϊκής συμμαχίας που θα αγωνιστεί και γι' αυτό το λαϊκό δικαίωμα.

Αλλωστε, αιτήματα και στόχοι όπως δουλιά για όλους, δωρεάν αναψυχή και διακοπές, αύξηση της ετήσιας άδειας, δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές για τα τουριστικά επαγγέλματα, στήριξη της φτωχής αγροτιάς και των μικρών επιχειρήσεων κ.ά., απαιτούν πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για να γίνουν κρατική λαϊκή περιουσία οι επιχειρήσεις και οι υποδομές στον τουρισμό, καθώς και οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, ο φυσικός πλούτος της χώρας. Απαιτεί λαϊκή οικονομία. Απαιτεί άλλη διακυβέρνηση. Η ΚΟΑ καλεί τους εργαζόμενους συνολικά στις επικείμενες εκλογές να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, να κάνουν ένα βήμα μπροστά σε μια κατεύθυνση που θα φέρει πέραν όλων των άλλων και μια ανάπτυξη του τουρισμού που θα ικανοποιεί τις δικές τους ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ