Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιθέσεις και ομοψυχία

Νέα βήματα προς ακόμη αντιδραστικότερες κατευθύνσεις έκαναν οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η Σύνοδος αυτή δε χαρακτηρίστηκε μόνο από τις μεγάλες αντιθέσεις για το Ευρωσύνταγμα, αλλά και από τις εξελίξεις στην επιχείρηση περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, όπως και στην εν εξελίξει στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.

Οσον αφορά στο Ευρωσύνταγμα, διαπιστώθηκε ότι οι αντιθέσεις που είχαν διαπιστωθεί και στη Σύνοδο της Νίκαιας και στη Σύνοδο της Χαλκιδικής παραμένουν και οξύνονται. Ο αριθμός των κοινοτικών επιτρόπων, η κατάργηση της εκ περιτροπής Προεδρίας, η εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μοίρασμα των ψήφων στα συμβούλια, είναι θέματα που παραμένουν ανοιχτά και διχοτομούν, ή τριχοτομούν την ΕΕ. Μπορεί να μην απασχολούν, ή να μην αφορούν στους λαούς, απασχολούν όμως την άρχουσα τάξη των κρατών - μελών στο σκληρό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των εξελίξεων και την ηγεμονία στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «είκοσι πέντε».

Στο θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωσύνταγμα επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών», αλλά και μεταξύ των «μεγαλυτέρων». Στα άλλα θέματα, όμως, οι «δεκαπέντε» έδειξαν αξιοζήλευτη ομοψυχία. Οπως παραδείγματος χάριν στην πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα των νέων διαβατηρίων και την καταγραφή των βιομετρικών δεδομένων, ένα μέτρο που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» και οδηγεί σε ένα φακέλωμα άνευ προηγουμένου κατ' αρχήν των μεταναστών και στη συνέχεια και όλων των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Το ιμπεριαλιστικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδύεται από τις αποφάσεις της Συνόδου για μια σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Κορυφαίο δείγμα δίνει η απόφαση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχουν πολλές αναφορές στην «τρομοκρατία», τις επιθέσεις αυτοκτονίας από Παλαιστινίους, αλλά δε γίνεται ούτε νύξη για τη συστηματική γενοκτονία των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Στο περιθώριο της Συνόδου των Βρυξελλών, με την τριμερή συνάντηση Σιράκ, Σρέντερ και Μπλερ, είχαμε και την απόδειξη για την επιτάχυνση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου στρατού που θα αναλαμβάνει επεμβάσεις, εντός και εκτός ΝΑΤΟικού πλαισίου, πάντα όμως εναντίον των λαών που ζητούν την οικονομική, πολιτική και εθνική τους χειραφέτηση.

Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τη Σύνοδο και προέβλεψε τη σύντομη, σχετικά, ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής. Καθόλου περίεργο, αφού η κυβέρνηση έχει δηλώσει από καιρό ότι «η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι ταμπού» και υπερήφανη δηλώνει πρόθυμη να συμμετέχει σε κάθε ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος καταστολής, στρατιωτικοποίησης, αντιλαϊκών μέτρων (2004-03-24 00:00:00.0)
Αντιδραστικό κατασκεύασμα κατά των λαών (2004-01-04 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και συμφωνίες (2003-12-16 00:00:00.0)
Παραπέρα βήματα στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2003-12-06 00:00:00.0)
Προωθείται η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης (2003-03-16 00:00:00.0)
Βαθαίνουν οι σχέσεις κυριαρχίας και εξάρτησης στην ΕΕ (2000-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ