ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Χορός» επιθέσεων στη Βαγδάτη
  • Τρεις νέες βομβιστικές επιθέσεις συγκλονίζουν την ιρακινή πρωτεύουσα, λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την επίθεση στο ξενοδοχείο «αλ Ρασίντι», δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες
  • «Δεν περιμέναμε τόση ένταση και τόση διάρκεια στις επιθέσεις εναντίον μας», παραδέχεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Παντού τα σημάδια από τις ρουκέτες στο ξενοδοχείο «Αλ Ρασίντ»

Associated Press

Παντού τα σημάδια από τις ρουκέτες στο ξενοδοχείο «Αλ Ρασίντ»
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αλλεπάλληλες εκρήξεις συγκλόνισαν, χθες το πρωί, την ιρακινή πρωτεύουσα, πριν καν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από την επίθεση με ρουκέτες στο ξενοδοχείο «αλ Ρασίντ», που θεωρείται ένας από τους καλύτερα φρουρούμενους τόπους της ιρακινής πρωτεύουσας και όπου διέμενε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας. Ο Πολ Γούλφοβιτς γλίτωσε, όμως, ο φόρος αίματος από αυτό το μπαράζ επιθέσεων είναι εξαιρετικά βαρύς.

Ο ήχος 3 εκρήξεων ξύπνησε, χθες πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, τη Βαγδάτη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας καμικάζι οδήγησε παγιδευμένο ασθενοφόρο στον προαύλειο χώρο του κτιρίου του «Ερυθρού Σταυρού», όπου εξερράγη, μετατρέποντας σε συντρίμμια το μεγαλύτερο μέρος του νοσοκομείου. Πριν περάσουν μερικά λεπτά, άλλες δύο εκρήξεις συντάραξαν την ιρακινή πρωτεύουσα. Η μία σημειώθηκε στη συνοικία Καράχ, κοντά στα γραφεία της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Care», όπου, όμως, βρίσκονται και τα κτίρια των υπουργείων Πετρελαίου και Υγείας και η δεύτερη στην περιοχή Σάαμπ, όπου, προφανώς, στόχος ήταν ένα αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο απολογισμός των εκρήξεων είναι τραγικός. Φονικότερη αποδείχτηκε η επίθεση αυτοκτονίας στο κτίριο του «Ερυθρού Σταυρού», όπου σκοτώθηκαν, τουλάχιστον, 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 22, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι από τις άλλες δύο εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 50. Ιρακινές νοσοκομειακές πηγές υποστήριζαν ότι οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες είναι Ιρακινοί, αλλά ότι υπάρχουν και αρκετοί αλλοδαποί ανάμεσα στα θύματα, χωρίς να είναι, αρχικώς, σε θέση να προσδιορίσουν την εθνικότητά τους. Εντούτοις, οι εκτιμήσεις ήταν ότι ο κατάλογος των θυμάτων από τις αλλεπάλληλες χθεσινές επιθέσεις επρόκειτο να αυξηθεί.

Στόχος το πλέον ασφαλές κτίριο

Μετά την επίθεση στο κτίριο του «Ερυθρού Σταυρού»

Associated Press

Μετά την επίθεση στο κτίριο του «Ερυθρού Σταυρού»
Με βροχή από ρουκέτες, ξύπνησαν οι ένοικοι του ξενοδοχείου «αλ Ρασίντ» στη Βαγδάτη, την Κυριακή το πρωί. Στο ξενοδοχείο, έχουν καταλύσει Αμερικανοί επιτελείς και αξιωματικοί και θεωρείται ότι λειτουργεί ως κέντρο επιχειρήσεων της CIA. Εκεί διέμενε και ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, που πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στο Ιράκ. Από την επίθεση σκοτώθηκε 1 Αμερικανός συνταγματάρχης, τραυματίστηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες, 7 Αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και άλλοι 4 πολίτες άλλης εθνικότητας, ενώ ο Γούλφοβιτς διέφυγε ανέπαφος, πλην εμφανώς σοκαρισμένος.

Οπως ανακοίνωσαν αργότερα Αμερικανοί επιτελείς, το ξενοδοχείο έπληξαν 29 ρουκέτες, που εκτοξεύτηκαν από φορτηγάκι που είχε σταθμεύσει στην είσοδο του γειτονικού ζωολογικού κήπου, καμουφλαρισμένο σε κινητή γεννήτρια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι δράστες είχαν προγραμματίσει με χρονοδιακόπτη την εκτόξευση και διέφυγαν πριν καν αυτή πραγματοποιηθεί. Ωρες μετά την επίθεση στο «αλ Ρασίντ», άλλες δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα στην περιοχή κοντά στην έδρα των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, με αποτέλεσμα, όπως έγινε γνωστό, να σκοτωθεί 1 Αμερικανός στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 2.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, βέβαια, δεν έλειψαν και οι αντικατοχικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε πολλές άλλες ιρακινές πόλεις. Επιθέσεις κατά αμερικανικών αυτοκινητοπομπών και εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν στις πόλεις Μπαακούμπα, Κιρκούκ, Φαλούτζα, Χαλίντιγια, Μπάλαντ και Βασόρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, συνολικά, 11 Αμερικανοί και 1 Βρετανός στρατιώτης, να σκοτωθεί 1 Ιρακινός πολίτης και να τραυματιστούν άλλοι 2. Το Σάββατο, επίσης, συνετρίβη αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο, στην ευρύτερη περιοχή του Τικρίτ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα μέλος του 5μελούς πληρώματος. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι επλήγη από αντιαεροπορική ρουκέτα, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι κατοχικές δυνάμεις.

«Δεν το περιμέναμε»

Εμφανώς σοκαρισμένος εμφανίστηκε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας μετά την επίθεση στο «αλ Ρασίντ», την Κυριακή. Ο Πολ Γούλφοβιτς, πάντως, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι «οι ΗΠΑ δε θα φοβηθούν από αυτές τις εγκληματικές επιθέσεις και θα φέρουν σε πέρας το έργο της απελευθέρωσης του Ιράκ, όσο και αν προσπαθούν ορισμένοι να το ανακόψουν». Δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος, αφού επέμεινε επίσης ότι οι κατοχικές δυνάμεις δε θα πτοηθούν, παραδέχτηκε ότι οι Αμερικανοί επιτελείς «δεν περίμεναν να κρατήσουν τόσο και να έχουν τέτοια ένταση οι επιθέσεις εναντίον μας». Την έκρυθμη κατάσταση αποπειράθηκε να εξηγήσει και ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, ο οποίος επέμεινε ότι «μπορεί να ήταν μια άσχημη μέρα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει βήματα στον τομέα της ασφάλειας».

Την ίδια στιγμή, άκρως αποθαρρυντικά για τους κατακτητές είναι ορισμένα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με έκθεση που αποδίδεται στη CIA και στο Πεντάγωνο, εκτιμάται ότι οι ομάδες που εμπλέκονται στις αντικατοχικές επιθέσεις έχουν αρκετό οπλισμό να συνεχίσουν την αντίστασή τους για πολλά χρόνια ακόμη. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη πληροφορίες από πρώην επιθεωρητές του ΟΗΕ διαφόρων εθνικοτήτων, αναφέρει ότι από το 1991 και μετά «το πρώην ιρακινό καθεστώς δεν αποπειράθηκε ποτέ να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα ή πυρηνικά όπλα».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατεδαφίζει, εισβάλλει και προκαλεί ο ισραηλινός στρατός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Με εισβολές, κατεδαφίσεις και επιδρομές ακόμη και σε νοσοκομεία, ο ισραηλινός στρατός επιμένει στην κλιμάκωση της βίας και της έντασης στην περιοχή. Η ισραηλινή ηγεσία προκαλεί αποφασίζοντας την παροχή σειράς υπηρεσιών σε εποικισμούς που υποτίθεται ότι επρόκειτο να διαλυθούν και απορρίπτοντας ως «εξαιρετικά επικίνδυνο» το εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης που απεργάστηκαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πολιτικοί και διανοούμενοι.

Χιλιόμετρα μακριά ακούστηκε ο ήχος των τριών 13ώροφων κτιρίων που ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε, νωρίς το πρωί της Κυριακής, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, πολύ κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, απομακρύνοντας 2.000 Παλαιστινίους από τις εστίες τους. Επίσημη αιτιολογία της μεγαλύτερης κατεδαφιστικής επιχείρησης από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, ήταν ότι τα κτίρια αξιοποιούνταν από «τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις για να εποπτεύουν τον εποικισμό και να παρακολουθούν τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού, έτσι ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν επιθέσεις» σαν αυτήν της Παρασκευής που προκάλεσε το θάνατο 3 Ισραηλινών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 2.

Νωρίτερα, το Σάββατο το βράδυ, ισραηλινά τανκς είχαν εισβάλει και στη γειτονική περιοχή αλ Ζαχάρ, όπου συνέλαβαν Παλαιστινίους αστυνομικούς και κατέσχεσαν τον οπλισμό τους. Κατά την εισβολή τραυματίστηκαν 2 Παλαιστίνιοι. Την ίδια ημέρα, στη Δ. Οχθη, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε δύο νοσοκομεία της Νάμπλους, από όπου απήγαγε, κυριολεκτικά, μέσα από τα χέρια των γιατρών, δύο «υπόπτους». Την Κυριακή, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας, και χτες άλλος ένας κοντά στο διαχωριστικό φράκτη Γάζας και Ισραήλ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Απεγνωσμένες προσπάθειες καταβάλλονται προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο έξι εστίες πύρινης λαίλαπας στη Νότια Καλιφόρνια, που ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους. Η φωτιά απειλεί πολλές κατοικημένες περιοχές, χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ 200 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

ΜΟΝΤΕΓΚΟ ΜΠΕΪ.-- Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Τζαμάικα, απέκλεισαν το αεροδρόμιο και έστησαν οδοφράγματα, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία, που κόστισε τη ζωή σε δύο ηλικιωμένους, ένα ταξιτζή και ένα εφημεριδοπώλη, που «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ» από τους αστυνομικούς.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Μια 17χρονη έχασε τη ζωή της και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά από σφαίρες κατά τη διάρκεια ένοπλης σύρραξης ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και τα σώματα δημοσίας τάξης στο Γκονέβ, περίπου 170 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας της Αϊτής.

ΜΟΣΧΑ.-- Στη φυλακή οδηγήθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος του πετρελαϊκού ομίλου YUKOS, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που κατηγορείται για «απάτη και φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας». Αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα πίσω από τη φυλάκισή του.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Υποστηριχτές του κόμματος της Ινδονήσιας προέδρου Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι επιτέθηκαν και σκότωσαν προχτές δύο μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γκολκάρ στην ινδονησιακή νήσο Μπαλί. Οι αιματηρές ταραχές προβλέπεται να πάρουν περαιτέρω διαστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενόψει των προγραμματισμένων για τον Απρίλη προεδρικών εκλογών...

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί και δύο πολίτες σκοτώθηκαν την Κυριακή από επίθεση μαοϊκών ανταρτών στο Νοτιοδυτικό Νεπάλ την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν απώλειες από πλευράς ανταρτών. Ο εμφύλιος, που έχει κοστίσει τουλάχιστον 8.000 ζωές στη χώρα των Ιμαλαΐων, εξακολουθεί να μαίνεται.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Οι αρχές της Αυστραλίας συνέλαβαν χτες στο Σίδνεϊ το Γάλλο πολίτη Βιλ Βιρζίλ Μπριγκίτ και τον απέλασαν βάσει πληροφοριών των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών πως είχε εκπαιδευτεί με τρομοκράτες στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν...

ΡΩΜΗ.-- Σύμφωνα με απόφαση δικαστή απομακρύνθηκε ο Σταυρός από αίθουσα νηπιαγωγείου στην πόλη Λ' Ακίλα. Η απόφαση έχει προκαλέσει σάλο στην Ιταλία.

ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
«Θα απαντήσουμε στην επόμενη ισραηλινή επίθεση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η αντίδραση της Συρίας σε περίπτωση που δεχτεί νέα επίθεση από το Ισραήλ δε θα είναι εξίσου ήπια, όπως την πρώτη φορά», προειδοποιεί, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», ο Σύρος ΥΠΕΞ. Ο Φαρούκ αλ Σάραα τονίζει ότι η Δαμασκός επέλεξε, την πρώτη φορά, να απευθυνθεί στον ΟΗΕ και να μην κλιμακώσει την ένταση. Εντούτοις, συμπληρώνει, την επόμενη φορά «η Συρία θα απαντήσει στρατιωτικά σε μια ισραηλινή επίθεση» αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρώτος στόχος των αντιποίνων θα είναι οι εβραϊκοί εποικισμοί στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν. Ο αλ Σάραα επαναλαμβάνει ότι η ήπια αρχική αντίδραση της Δαμασκού «δε σημαίνει ότι δε διαθέτει πολλά κρυμμένα χαρτιά προκειμένου να αντιδράσει». Λίγα, μόλις, 24ωρα νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς υπηκόους ότι υπάρχουν πληροφορίες για εκδήλωση επιθέσεων κατά συμφερόντων των ΗΠΑ στη Συρία και στη Σ. Αραβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ