ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Καταστροφές και ... σκοτάδι

«Πνίγηκε» το Καρλόβασι από δίωρη βροχή, μια και τα έργα υποδομής στο νησί είναι ανύπαρκτα. Σημαντικές ζημιές σε σπίτια και το οδικό δίκτυο του νησιού

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε, προχτές τα μεσάνυχτα, καταρρακτώδης βροχή που έπληξε τη Σάμο για περισσότερο από δύο ώρες. Τα ρέματα που πλημμύρισαν είχαν ως αποτέλεσμα τα νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βρήκαν μπροστά τους, ενώ στα Κοντακαίικα και στο Καρλόβασι, από την υπερχείλιση χειμάρρων, πλημμύρισαν αρκετά σπίτια και καταστήματα. Στο λιμάνι στο Καρλόβασι, όπου γίνονται έργα, η θάλασσα παρέσυρε βάρκες και οι ιδιοκτήτες τους αγωνίζονταν όλη τη νύχτα να τις τραβήξουν στη στεριά.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της δυτικής Σάμου, ζημιές προκλήθηκαν και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις. Από τα ξημερώματα, χτες, ολόκληρο το νησί είχε μείνει χωρίς ρεύμα λόγω ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔEH. Η δυτική Σάμος, όπου τα καταστροφικά αποτελέσματα της πλημμύρας φαίνονται περισσότερα και μεγαλύτερα όσο περνάνε οι ώρες, έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, στο Καρλόβασι, στα Κοντακαίικα, στον Πλάτανο και άλλα χωριά, η εικόνα που αποκαλυπτόταν, χτες με το φως της μέρας, ήταν πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ανυπολόγιστες ζημιές σε οικοσκευές και εμπορεύματα. Αυτοκίνητα, τραπέζια και καρέκλες είχαν παρασυρθεί και μισοκαταστράφηκαν από τα νερά των χειμάρρων που πλημμύρισαν. Πολλές βάρκες και ψαροκάικα χτυπήθηκαν από τους θυελλώδεις νοτιάδες στο λιμάνι στο Καρλόβασι. Ενώ οι κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αγροτικοί και δασικοί δρόμοι κομμένοι και αδιάβατοι και άλλες καταστροφές σε σπίτια, συμπλήρωναν το σκηνικό της «επόμενης» μέρας.

Οι αιτίες γνωστές: Ρέματα μπαζωμένα και γεφύρια ακαθάριστα, δημόσια έργα που γίνονται στο πόδι χωρίς στοιχειώδη μέτρα και χωρίς ουσιαστικές περιβαλλοντικές μελέτες. Από την άλλη, οι δήμοι με προϋπολογισμούς «οδοκαθαριστή», χωρίς δυνατότητα σοβαρών και έγκαιρων παρεμβάσεων. Κι ενώ ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει, όπως πάντα, πανέτοιμος, το νησί πνίγηκε με την πρώτη δυνατή βροχή! Και οι καταστροφές από τις πλημμύρες έρχονται να προστεθούν σε κείνες από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές...

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος, ο νομάρχης, ακόμη και ο περιφερειάρχης ...«συντονίζουν» τις ενέργειες αποκατάστασης και αποτίμησης των ζημιών, για τις οποίες τα ρίχνουν όλα ...στη θεομηνία.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Ολοι στο συλλαλητήριο την Τρίτη

Δυόμισι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι Λευκαδίτες βρίσκονται στο έλεος της κυβερνητικής αδιαφορίας
Δυόμισι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι Λευκαδίτες βρίσκονται στο έλεος της κυβερνητικής αδιαφορίας
«Εχουν περάσει δυόμισι μήνες από το σεισμό 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ της 14ης Αυγούστου στο νησί μας και ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους. Το τραγικό είναι πως ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων που τα σπίτια τους είχαν χαρακτηριστεί "κίτρινα" κατοικούν σε αυτά χωρίς να έχουν επισκευαστεί. Μπήκε ο χειμώνας και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο «Ρ» η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λευκάδας του ΚΚΕ, Γιάννα Σταματέλου, για την κατάσταση που επικρατεί στη Λευκάδα, που περιμένει ακόμα τα πρώτα βήματα της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.

«Την ίδια στιγμή - συνεχίζει η Γ. Σταματέλου - οι σεισμολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σεισμική ακολουθία στο Ιόνιο. Οι επιστημονικές επισημάνσεις αντιμετωπίστηκαν με απαράδεκτο και επιφανειακό τρόπο από την κυβέρνηση, τη νομαρχία και από τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούνται από την Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων. Το ΚΚΕ καλεί τους Λευκαδίτες να απαντήσουν αγωνιστικά στον εμπαιγμό και την κοροϊδία της κυβέρνησης».

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ καλεί το λευκαδίτικο λαό να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του νησιού, απαντώντας στην εγκατάλειψη της πολιτείας και διεκδικώντας την πλήρη αποκατάσταση των σεισμοπαθών, αλλά και μέτρα αντισεισμικής θωράκισης του νομού.

«Εκατοντάδες δικαιούχοι περιμένουν να πάρουν το πενιχρό επίδομα των 600 ευρώ για τις ανάγκες των... πρώτων δέκα ημερών. Καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί για οικοσκευές και εμπορεύματα. Καμία αναφορά στην αντισεισμική θωράκιση του νομού. Καμία δέσμευση για τη διασφάλιση των απαραίτητων ενσήμων και επιδομάτων ανεργίας των απολυθέντων, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι να έχουν οι περισσότεροι εξαγοράσει τα ένσημα. Καμία επιδότηση απολυμένων και ανέργων λόγω του σεισμού, εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα, καθώς και των οικοδόμων. Οσον αφορά τα δημόσια έργα είμαστε στο στάδιο της αποκομιδής των καταπτώσεων...», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Δεν μπορεί - καταλήγει η ανακοίνωση - στο όνομα των κερδών ορισμένων επιχειρηματιών, να αδιαφορούμε που δεν παίρνεται κανένα μέτρο αντισεισμικής προστασίας, να κλείνουμε τα μάτια στις ελλείψεις, να μην πιέζουμε την κυβέρνηση και για προπέτασμα καπνού να εγκαλούμε τους σεισμολόγους».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να αποσυρθεί το δασοκτόνο νομοσχέδιο

Την απόσυρση του δασοκτόνου νομοσχεδίου και την επαναπροσέγγιση των «δυσμενών περιβαλλοντικών ρυθμίσεών του», μέσα από διάλογο με τους αρμόδιους επιστημονικούς (Δασολογικές Σχολές, ΕΘΙΑΓΕ, ΓΕΩΤΕΕ) και κοινωνικούς φορείς, ζητάει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Με ψήφισμά του, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες οι οποίες θα διασφαλίζουν την άμεση δημιουργία θεσμικών υποδομών (Δασολόγιο, Χωροταξικό Σχεδιασμό, Κτηματολόγιο) και είναι απαραίτητες για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις χρήσεις γης, την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών δασοπονίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην εισήγησή του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος αφού προηγηθεί διάλογος με τους επιστήμονες, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους αντίστοιχους φορείς». Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Μιχάλης Σπυριδάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εγκληματικό για το περιβάλλον και ζήτησε την άμεση απόσυρσή του.

Αλλαγές δρομολογίων

Τροποποιούνται αύριο τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ που διέρχονται από τις λεωφόρους Μαραθώνα, Μεσογείων, Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, λόγω διεξαγωγής του Μαραθώνιου.

Οι αλλαγές στα δρομολόγια θα ισχύσουν αύριο από τις 8 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ., που αναμένεται να ολοκληρωθεί η αθλητική διοργάνωση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις υποδείξεις της Τροχαίας. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο «185» του ΟΑΣΑ και μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση http://www.oasa.gr.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συγκέντρωση στη Γούβα

«Να μειώσουμε τις διαστάσεις του τέρατος». Με αυτό το σύνθημα η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση - σύσκεψη στο δημοτικό σχολείο επί των οδών Καραΐσκου και Ευαγγελιστρίας, στην περιοχή της Γούβας, που έχει πλήρως τσιμεντοποιηθεί και απειλείται τώρα από νέες δραστηριότητες που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Για το λόγο αυτό, η Δημοτική Κίνηση καλεί τους κατοίκους να ενεργοποιηθούν ώστε να περιοριστούν οι καταστροφικές χρήσεις (σούπερ μάρκετ κλπ.) που θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.

«Το πρώτο αίτημα που προβάλλει η κοινή λογική, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Κώστα Τζατζάνη, επικεφαλής της Κίνησης, είναι να αποτραπεί η προοπτική του σούπερ μάρκετ στο υπέργειο κτίριο και να γίνει εκεί δημοτικό κτίριο με χρήσεις πολιτιστικές, ακόμα και υπηρεσιακές, δημοτικές, με έντονη λαϊκή παρουσία».

Οσον αφορά τα υπόγεια και τις θέσεις πάρκιν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πρέπει να μείνουμε στην αρχή ότι δεν πρέπει να χειροτερεύσει η χρήση τους το περιβάλλον, να μη μας δηλητηριάζουν, να μη χρησιμοποιηθούν από επιπλέον επισκέπτες που μπαίνουν στο κέντρο του Πειραιά τις ώρες αιχμής, να μην ελκύουν επιπλέον ΙΧ, να εγκατασταθούν σ' αυτά χρήσεις που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους.

Ενα λεωφορείο έγινε στάχτη χτες το απόγευμα, στο 237ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Καραβόμυλου. Το διώροφο πούλμαν του ΚΤΕΛ, που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα - Λάρισα, άρπαξε ξαφνικά φωτιά και ενώ ήταν γεμάτο από κόσμο, κυρίως φοιτητές, χωρίς ευτυχώς να πάθει κανείς το παραμικρό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ