ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Βολές» από τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ

Δεν έχουν σταματήσει οι διαρκείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Δεν έχουν σταματήσει οι διαρκείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Πρόθυμος να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους εμφανίστηκε ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επαφή σε υψηλό επίπεδο, «εξαιτίας σχετικής άρνησης των Παλαιστινίων». Αμεση ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς. Ο σύμβουλος ασφαλείας του Γιάσερ Αραφάτ, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, δήλωσε ότι η Π. Αρχή επιθυμεί φυσικά το διάλογο, «αλλά με σοβαρότητα, δηλαδή με ακριβές περιεχόμενο, που θα οδηγήσει σε αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη». Ο Ραγιούμπ επιβεβαίωσε την ύπαρξη επαφών χαμηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά αρνήθηκε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, όπως διαρρεόταν χτες από ισραηλινές πηγές.

Την ίδια στιγμή, περιορισμούς στην είσοδο Παλαιστινίων στην Πλατεία των Τεμενών ανάμεσα στο Χάραμ αλ Σάριφ και στο αλ Ακσα επέβαλε ο ισραηλινός στρατός. Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού και χαρακτηρίστηκαν «αναγκαία για την αποφυγή βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων». Ετσι, στον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, επιτρέπεται, κατά το χρονικό αυτό διάστημα, να εισέλθουν 4.000 Παλαιστίνιοι από τη Δ. Οχθη και 1.000 από τη Λωρίδα της Γάζας, άνδρες άνω των 45 ετών και γυναίκες άνω των 35, όλοι παντρεμένοι. Οι Παλαιστίνιοι της Ιερουσαλήμ δεν υπάγονται στους περιορισμούς.

Η ισραηλινή απόφαση προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους Παλαιστινίους και δεν έλειψαν τα επεισόδια, χτες το πρωί, στη Βηθλεέμ ανάμεσα σε πιστούς που ήθελαν να μεταβούν στην πλατεία των Τεμενών και στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος τους απώθησε με κροτίδες. Την ίδια στιγμή, σε μια «κίνηση καλής θέλησης», ο ισραηλινός στρατός χαλάρωσε την απαγόρευση μετακινήσεων όσον αφορά στους Παλαιστινίους βουλευτές, ούτως ώστε να μεταβούν στη Ραμάλα για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, με θέμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που αναμένεται να παρουσιάσει εντός των ημερών ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

«Βόμβα» από Γιααλόν

Διαφωνίες και αντιπαραθέσεις προκάλεσαν στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης, οι παρατηρήσεις του αρχηγού του ισραηλινού ΓΕΣ. Ο Μοσέ Γιααλόν, σε μια ανεπίσημη συνάντηση με δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι θα πρέπει να χαλαρώσει ο ισραηλινός αποκλεισμός και να μειωθούν οι απαγορεύσεις και τα μέτρα που καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα του παλαιστινιακού λαού, όπως επίσης και να «βελτιωθεί η συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού απέναντι στους Παλαιστινίους», γιατί όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση τόσο θα αυξάνεται η υποστήριξη προς τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Οι δηλώσεις Γιααλόν φέρονται να προκάλεσαν την οργή του Αριέλ Σαρόν, που επιμένει «στη σκληρή πολιτική», επικαλούμενος την ισραηλινή ασφάλεια και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ κάλεσε τον Γιααλόν «να δώσει εξηγήσεις». Αντίθετα, υπέρ της άποψης Γιααλόν φέρεται να τάχθηκε ο ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ και άλλοι υπουργοί, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ αρκέστηκε να επικρίνει «τον τρόπο με τον οποίο ο αρχηγός ΓΕΣ εκφράζει τις απόψεις του, μπροστά σε ΜΜΕ». Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση έσπευσε να προκαλέσει τον Μοσέ Γιααλόν να εξηγήσει λεπτομερώς «τι εννοεί ως κακή συμπεριφορά και πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί».

ΗΠΑ -ΣΟΥΔΑΝ
Πιέσεις στην ισλαμική κυβέρνηση...

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την παράταση των κυρώσεων των ΗΠΑ για ακόμη ένα χρόνο έναντι του Σουδάν αποφάσισε χτες η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους με το σκεπτικό πως η ισλαμική κυβέρνηση του «προέδρου» Ομάρ αλ Μπασίρ στο σουδανικό βορρά παραμένει «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης του Χαρτούμ που χαρακτήρισε την παράταση των κυρώσεων «παράλογη», ενόψει των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αντάρτες του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (SPLA) στην πόλη Ναϊβάσα της Κένιας. Μάλιστα, ο Μουτρίφ Σιντίγκ του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε χτες πως η παράταση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Χαρτούμ (που απ' το 1993 έχει μπει στη «μαύρη λίστα» χωρών που κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποθάλπουν την τρομοκρατία) συνιστά «αθέτηση» των πρόσφατων «υποσχέσεων» περί βοήθειας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Ωστόσο, ο Σουδανός αξιωματούχος «ξέχασε» πως ο Πάουελ είχε υποσχεθεί οικονομική (περί των 40 εκατομμυρίων δολαρίων...) και άλλη βοήθεια όταν θα υπογραφεί μια τελική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ σουδανικής κυβέρνησης και ανταρτών, που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην Κένια, αφορούν, μεταξύ άλλων, στον τρόπο και στην ταυτότητα αυτών που θα έχουν λόγο στην εκμετάλλευση των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας (απ' τις... πολυεθνικές), τη μορφή και τις αρμοδιότητες πολυεθνικής δύναμης στρατιωτικών παρατηρητών που σχεδιάζεται να σταλεί στην περιοχή, για να επιβλέψει την τήρηση της εκεχειρίας και το καθεστώς διοίκησης των τριών κεντρικών περιφερειών του σουδανικού νότου Αμπγέι, Πολιτεία Κυανού Νείλου και Ορη Νούμπα.

Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Πάουελ στην Κένια, Σουδανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αντάρτες του SPLA είχαν υποσχεθεί πως θα κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υπογραφεί «μέχρι το τέλος του χρόνου» η τελική συμφωνία για το τέλος του 23χρονου πολέμου στο Σουδάν. Προ ημερών, όμως, ανέκυψε εμπλοκή στη διαδικασία των συνομιλιών μετά την καταγγελία του ηγέτη των ανταρτών του Τζον Γκάρανγκ πως η κυβέρνηση του Χαρτούμ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει στο πλαίσιο προηγηθέντων συμφωνιών.

Ως εκ τούτου, η παράταση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι του Σουδάν θεωρήθηκε ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης με στόχο την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα ανοίγει το δρόμο όχι μόνον στην ειρήνη αλλά και στην ασφαλέστερη (και άρα επικερδέστερη...) εκμετάλλευση των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων απ' τις πολυεθνικές εταιρίες του μαύρου χρυσού στη μεγαλύτερη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής...

ΙΣΡΑΗΛ
Ο Σαρόν, ο φίλος επιχειρηματίας και το ελληνικό νησί

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Διχασμένη φέρεται να είναι η ηγεσία της ισραηλινής αστυνομίας, αλλά και οι δικαστικοί αξιωματούχοι, που ανέλαβαν τη διεξαγωγή έρευνας για σκάνδαλα που αμαυρώνουν τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Αριέλ Σαρόν το 1999. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της πολύωρης ανάκρισης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η ηγεσία της αστυνομίας απέφυγε επισήμως τις δηλώσεις, και αναμένεται να καταλήξει σε ένα πρώτο πόρισμα μετά τη διενέργεια νέου γύρου ανάκρισης την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Χααρέτζ», η έρευνα έχει επικεντρωθεί, κατ' αρχάς, στις σχέσεις ανάμεσα στον γιο του Αριέλ Σαρόν, Γκιλάντ, και τον επιχειρηματία Νταβίντ Απελ, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με το κόμμα Λικούντ. Ο Απελ φέρεται να προσέλαβε τον Γκιλάντ Σαρόν ως σύμβουλο και του ανέθεσε να προωθήσει την προσπάθειά του να αγοράσει μεγάλη έκταση γης σε ελληνικό νησί, το οποίο δεν κατονομάζεται, όπου ο Απελ σκόπευε να χτίσει τουριστικό συγκρότημα. Για τις υπηρεσίες του, ο Γκιλάν Σαρόν φέρεται να πληρώθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Μάλιστα, ο Αριέλ Σαρόν, που τότε ήταν ΥΠΕΞ, φέρεται να κανόνισε συνάντηση ανάμεσα στον Απελ και στον τότε Ελληνα ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στο Ισραήλ.

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η δικαστική έρευνα είναι κατά πόσον ο Αριέλ Σαρόν γνώριζε τις επαγγελματικές σχέσεις του γιου του με τον Απελ, καθώς και το ακριβές περιεχόμενο της υπόθεσης που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας ο Γκιλάντ, αλλά και το κατά πόσον προσπάθησε να αξιοποιήσει την κυβερνητική του θέση για να προωθήσει τα συμφέροντα του φίλου επιχειρηματία, με αντάλλαγμα την αδρά χρηματοδότηση, εκ μέρους του Απελ, της προεκλογικής εκστρατείας του, το 1999.

ΙΤΑΛΙΑ
Ανακλήθηκε η απόφαση για το σταυρό

ΡΩΜΗ.- Επειτα από προσφυγή του υπουργείου Παιδείας, η ιταλική Δικαιοσύνη αποφάσισε χτες να αναστείλει την εφαρμογή προηγούμενης δικαστικής εντολής, που όριζε ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τους τοίχους ενός δημόσιου σχολείου.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου της Ακιλα, 100 χιλιόμετρα από τη Ρώμη, ανέστειλε την εκτέλεση της δικαστικής εντολής που είχε εκδοθεί στις 22 Οκτωβρίου, έπειτα από προσφυγή Ιταλού γονέα που έχει ασπαστεί το Ισλάμ.

Ο 43χρονος Αντελ Σμιθ, επικεφαλής της Ενωσης Μουσουλμάνων της Ιταλίας που αριθμεί 5.300 μέλη, είχε ζητήσει να απομακρυνθούν τα σύμβολα της χριστιανικής πίστης από τους τοίχους του σχολείου της περιοχής Οφένα, όπου φοιτά ένα από τα παιδιά του. Η δικαίωση του Σμιθ είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών στην Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ