ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Ομπρέλα» προστασίας στα νησιά

Το δικαστήριο σταματά με απόφασή του την παράνομη και άναρχη οικιστική ανάπτυξή τους και προστατεύει τον αιγιαλό

Φραγμό στην άναρχη και παράνομη οικιστική ανάπτυξη των κυκλαδίτικων νησιών βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προστατεύοντας τις αρχαιολογικές περιοχές, τον αιγιαλό και τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ με την ίδια απόφαση σταματάει και την αλόγιστη κατάτμηση της αγροτικής γης.

Στο ΣτΕ κατατέθηκε για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, τα κατώτατα όρια κατάτμησης των οικοπέδων και οι όροι δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχή του νησιού της Τζιας. Το ΣτΕ με γνωμοδότησή του κάνει σωρεία παρατηρήσεων και αρκετές από τις διατάξεις του σχεδίου ΠΔ τις έκρινε παράνομες. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ επισημαίνει τα εξής:

  • Τα κατώτερα όρια κατάτμησης των οικοπέδων για περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικές και τις προστατευόμενες περιοχές που περιλαμβάνονται στον εθνικό κατάλογο του δικτύου Natura είναι τα οκτώ στρέμματα
  • Η κατάτμηση των αγροτεμαχίων επιτρέπεται στα έξι στρέμματα
  • Για τις περιοχές φυσικού κάλλους, όπου προορίζονται ξενοδοχειακά καταλύματα, η κατάτμηση δεν μπορεί να είναι κάτω των 12 στρεμμάτων
  • Οσον αφορά στο όριο αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων που αποτελεί τον κανόνα για τις περιοχές εκτός σχεδίου, το ΣτΕ αναφέρει ότι για την προκειμένη περίπτωση της Τζιας μόνον κατ' εξαίρεση επιτρέπεται να καθορίζεται ως ελάχιστο σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου το παραπάνω όριο και δεν επιτρέπεται παρέκκλιση από τα τέσσερα στρέμματα
  • Απαγορεύεται να γίνεται οποιαδήποτε κατασκευή (καταστήματα, κατοικίες κλπ.) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό, καθώς και η δημιουργία νέων παραλιακών δρόμων, αν δεν υπάρξει προηγούμενα συνολικός οδικός σχεδιασμός και δεν εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών όρων
  • Δεν επιτρέπεται η λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών και οστρακοκαλλιεργειών ούτε η ίδρυση των χερσαίων εγκαταστάσεων για τη στήριξή τους

Το ΣτΕ εγείρει ζήτημα και για τις υπάρχουσες βιοτεχνίες του νησιού, καθώς στη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρεται ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν επιτρέπεται πλέον να λειτουργούν στο νησί, και πρέπει να απομακρυνθούν σε χρονικό διάστημα πέντε έως δέκα χρόνων.

Την αθώωση του Ν. Παπαναστασίου ζήτησε ο συνήγορός του

Την αθώωση του Ν. Παπαναστασίου από όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, ζήτησε χτες κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισής του Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προσθέτοντας πως στην περίπτωση που το δικαστήριο καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση γι' αυτόν, οφείλει να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς.

Στην αρχή της αγόρευσής του ο Π. Ρουμελιώτης επισήμανε πως το δικαστήριο δε δικάζει τη «17Ν» αλλά 19 ανθρώπους πολλοί από τους οποίους, όπως είπε, αρνούνται ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση. Επίσης, σημείωσε πως η πολιτεία στέρησε από αυτούς τους ανθρώπους τον φυσικό τους δικαστή που ήταν τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια και ταυτόχρονα τους καταδίκασε πριν φτάσουν σε δίκη. «Μην ξεχνάτε - είπε απευθυνόμενος προς τους δικαστές- ότι υπήρχε ένας ορυμαγδός από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, ο οποίος καταδίκασε αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους πριν ακόμα έρθουν σε εσάς, πριν ακόμα αρχίσει η Δίκη».

Αναφορικά με τον πελάτη του θύμισε πως από την αρχή υποστηρίζει σταθερά ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την «17Ν», προσθέτοντας πως αν και εμφανίστηκε από τα ΜΜΕ ως ο υπαρχηγός περίπου ης οργάνωσης «δεν ήταν εκείνος ο οποίος βγήκε στα ΜΜΕ, δεν ήταν εκείνος ο οποίος έστειλε επιστολές, δεν ήταν εκείνος ο οποίος προσπάθησε να κάνει ένα επικοινωνιακό τέτοιο παιχνίδι που να δώσει τη δυνατότητα να έχει κάποιους οι οποίοι θα τον ακολουθήσουν και οι οποίοι θα φωνάξουν για λογαριασμό του».

Στον ισχυρισμό του παραπεμπτικού βουλεύματος πως ο πελάτης του είναι ιδρυτικό μέλος της «17Ν» ο συνήγορος αντέτεινε πως κανείς από τους κατηγορουμένους που παραδέχονται τη συμμετοχή τους στην οργάνωση δε λέει ότι τον γνωρίζει ως συνιδρυτή της, συμπληρώνοντας πως ακόμα και ο Παύλος Σερίφης στη γνωστή του απολογία υποστηρίζει ότι γνώρισε τον Ν. Παπαναστασίου τον Οκτώβριο του 1979.

Αναφερόμενος στην αποδεικτική διαδικασία επί του ακροατηρίου ο Π. Ρουμελιώτης θύμισε πως κανένας από τους 450 μάρτυρες που κατέθεσαν δεν είπε τίποτα σε βάρος του πελάτη του. Το γεγονός αυτό το ερμήνευσε ως απόδειξη της αθωότητάς του δεδομένου ότι αν ο κατηγορούμενος δρούσε επί 27 συναπτά έτη στο πλαίσιο της «17Ν» κάποια μαρτυρία θα υπήρχε εις βάρος του για όσα κατηγορείται. Για το γεγονός ότι τον Ν. Παπαναστασίου ενοχοποίησε στην απολογία του ο συγκατηγορούμενός του και εξάδελφός του Ανέστη Παπαναστασίου, ο συνήγορος υποστήριξε πως αυτό έγινε διότι ο τελευταίος πιέστηκε να «δώσει» τον εξάδελφό του, με αντάλλαγμα τη δική του ελευθερία.

«Πιο κοντά» στη ζωή

«ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ» στους ανθρώπους, στα πράγματα, στις μυρωδιές, στα συναισθήματα, στον κόσμο, στη ζωή, έρχεται για άλλη μια φορά, η Φωτογραφική Ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης του «18 ΑΝΩ», με ομαδική έκθεση που θα πραγματοποιήσει στις 11 Νοέμβρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το 1998 η Ομάδα είχε ζήσει «Στιγμές» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φεύγοντας υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει και τα κατάφερε...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο Κυριακή 2.11.03

-- Τα Παραρτήματα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν, ώρα 6 μ.μ., στο χώρο μέσα στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (οδός Μαρίνου Αντύπα και Ελ. Βενιζέλου 146), εκδήλωση τιμής για τα 62 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, την επέτειο της εκτέλεσης της ΕΠΟΝίτισσας Ηρώς Κωνσταντοπούλου και των 56 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ.

-- Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) πραγματοποιεί ημερήσια εκδρομή σε Λουτράκι, Ηραίο, Λίμνη Βουλιαγμένης, Αλεποχώρι. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ: 210.8952.780.

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Κόσμου, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής για τη θυσία των ηρώων του Μπλόκου Δρουγουτίου, στον τόπο του μνημείου, πίσω από το ξενοδοχείο «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ».

Κλειστός θα παραμείνει από σήμερα στο ρεύμα της καθόδου ο σταθμός του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στο ΚΑΤ, λόγω εργασιών ανάπλασης. Οι επιβάτες με προορισμό το σταθμό του ΚΑΤ θα εξυπηρετούνται με μετεπιβιβάσεις στην Κηφισιά και το Μαρούσι. Επίσης, αύριο από 7.30 π.μ. - 5.30 μ.μ. θα παραμείνει κλειστός και ο σταθμός των Κάτω Πατησίων, στο ρεύμα της ανόδου και οι συρμοί του ηλεκτρικού θα διέρχονται χωρίς στάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ