ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Εγκον Κρεντς συνέχεια στη φυλακή

Η Εταιρεία Νομικής και Ανθρωπιστικής Υποστήριξης και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στα θύματα της Πολιτικής Δίωξης στη Γερμανία διαμαρτύρεται εναντίον της απόφασης Ποινικού Δικαστηρίου του Βερολίνου που απέρριψε (για δεύτερη φορά) αίτηση του Εγκον Κρεντς για πρόωρη αποφυλάκισή του.

Στη διαμαρτυρία τους αναφέρουν ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις ο κατάδικος, μετά την έκτιση της μισής προθεσμίας μεταξύ του μισού και των δύο τρίτων της ποινής, αφήνεται ελεύθερος. Αυτή η προθεσμία συνέπεσε στην περίπτωση Κρεντς τον Σεπτέμβρη 2003. Η αίτησή του αποφυλάκισης απορρίφθηκε και οι δύο οργανώσεις κάνουν λόγο για «πολιτική αυθαιρεσία», που αποσκοπεί στο να τον «ταπεινώσει πολιτικά και ανθρωπιστικά και να συνεχίσει να τον θεωρεί εγκληματία». Μετά από 47 μήνες φυλάκισης, ο Κρεντς πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, τονίζουν οι δύο οργανώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της ΓΛΔ έχει καταδικαστεί σε εξίμισι χρόνια φυλακή και κρατείται από τις 13 Γενάρη 2000, αλλά κάθε βράδυ κλείνεται στη φυλακή.


Θ. Β.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευρωπαϊκά «χάδια» παρά τη συνέχιση των βασανιστηρίων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φέρχοφσταντ «συνεχάρη» την Κυριακή την τουρκική κυβέρνηση, για την «αποφασιστικότητά της» να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που της υπαγόρευσαν οι Βρυξέλλες: Αν η πορεία που ακολουθεί συνεχιστεί, είπε, «με τον ίδιο ρυθμό και στην ίδια κατεύθυνση, μπορούμε να δούμε μια ευνοϊκή κατάληξη στα τέλη του 2004». Στις «μεταρρυθμίσεις» αυτές περιλαμβάνονται και διάφορα «πακέτα», σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καθώς ο Φέρχοφσταντ μιλούσε, διαδηλωτές έκλειναν στην Κωνσταντινούπολη έναν κεντρικό δρόμο με τρία τσιμεντένια φέρετρα, που αναπαριστούν τα Λευκά Κελιά -- στις διαμαρτυρίες για την επιβολή των οποίων έχουν χάσει ως σήμερα τη ζωή τους 107 άνθρωποι. Η τουρκική αστυνομία --διακεκριμένη για τις πρακτικές βάρβαρης καταστολής που εφαρμόζει-- έσπασε τα φέρετρα, μετέφερε διά της βίας τους διαδηλωτές εκτός του δρόμου και συνέλαβε όλους όσοι παρίσταντο, κάπου 40 διαδηλωτές. Αν και η είδηση μεταδόθηκε και τηλεοπτικά, ο κ. Φέρχοφσταντ δε βρήκε τίποτε να πει. Δε θα ήταν προφανώς «βολικό» να αναφερθεί στην τουρκική πραγματικότητα. Ετσι επέλεξε να την αγνοήσει. Το ίδιο, εξ άλλου, αναμένεται να κάνει και επισήμως η ΕΕ τις προσεχείς ημέρες, όταν θα αποδεσμεύσει την επίσημη ετήσια «Εκθεση Προόδου» της Τουρκίας.

Οπως το θέτει η Turkish Daily News, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Αγκυρας, έχοντας φέρει εις πέρας μεταρρυθμιστικούς νόμους που αφορούν «τα πιο ευαίσθητα θέματα της τουρκικής πολιτικής, όπως ο ρόλος και το καθεστώς του στρατού ενώπιος ενωπίω των πολιτικών αρχών», αναμένουν από τις Βρυξέλλες να εκφράσουν την «εκτίμηση» τους για την «πρόοδό» της.

Την ίδια ώρα που αναμένεται επίσημη ανταλλαγή γλοιωδών κολακειών, ο τουρκικός Τύπος βοά για τη σύλληψη 15 παιδιών Κουρδικής καταγωγής, «με την αιτιολογία ότι προέβησαν σε εκδήλωση» του ΡΚΚ/KADEK, και τον εγκλεισμό στα μπουντρούμια αστυνομικού τμήματος των πέντε εξ αυτών «για ανάκριση». Τα 5 παιδιά παραπέμφθηκαν στα Δικαστήρια Ανηλίκων Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία ότι «αντιτάχθηκαν στο Νόμο περί Εκδηλώσεων και Πορείας» και προέβησαν σε «προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τζουμχουριέτ. Στην πραγματικότητα, τα συνολικά 35 παιδιά, 7 έως 14 ετών, κρατούσαν σε εκδήλωση μπαλόνια στα οποία έγραφαν «Οχι στον πόλεμο»!..

Επίσης χθες, στο χωριουδάκι Ουλούντερε της Ανατολίας, τέσσερα παιδιά, τρία κοριτσάκια και ένα αγοράκι, ηλικίας 7 έως 10 ετών, που έπαιζαν με εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν βρει, σκοτώθηκαν, κι άλλα επτά τραυματίστηκαν, όταν αυτός εξερράγη. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu έκανε λόγο για βόμβα που «είχε εγκαταλειφθεί κοντά στο δημοτικό σχολείο του χωριού από αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ)».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Θάνατος πολιτικού κρατουμένου κομμουνιστή

ΚΙΕΒΟ.--

Οπως έγινε γνωστό από τον Α' Γραμματέα της «Λενινιστικής Κομσομόλ Οδησσού», Ε. Τσαρκόφ, καθώς και μέσω της «Πανουκρανικής Ενωσης Εργατών», την 1η Νοέμβρη, στην Οδησσό, πέθανε ο πολιτικός κρατούμενος κομσομόλος, Σεργκέι Μπερντιούγκιν. Ο Μπερντιούγκιν βρέθηκε ξαπλωμένος στο κρεβάτι και δεμένος με χειροπέδες!

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο θάνατος προήλθε από πάθηση στο συκώτι, η οποία δεν έτυχε ιατρικής παρακολούθησης. Η κρίσιμη κατάσταση της υγείας του ήταν οφθαλμοφανής και κατά τη διάρκεια της δίκης του στο δικαστήριο της Οδησσού, ενώ ο ίδιος, από την αρχή της διαδικασίας είχε ενημερώσει για την ασθένειά του, αλλά και για το ότι δεν ένιωθε καλά. Οι προειδοποιήσεις αυτές αγνοήθηκαν εντελώς από το δικαστήριο, ενώ η μεταφορά του στο νοσοκομείο έγινε όταν πλέον ήταν πολύ αργά για να προληφθεί ο θάνατός του. Η δε απόφαση για την αλλαγή των μέτρων κράτησής του λήφθηκε... μετά θάνατον.

Ο Μπερντιούγκιν είχε συλληφθεί στην Οδησσό τον περασμένο Δεκέμβρη, μαζί με 11 ακόμη μέλη της «Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίων» της Ουκρανίας, της ουκρανικής «Εργατικής Ενωσης» και του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας». Εναντίον των 12 είχε εφαρμοστεί το άρθρο του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη «δημιουργία οργάνωσης από συνωμοτική τρομοκρατική ομάδα, με σκοπό να καταλύσει βίαια τη συνταγματική τάξη και να καταλάβει την πολιτική εξουσία»!

Η «Λενινιστική Κομσομόλ» απευθύνει έκκληση στους κομμουνιστές να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον των ουκρανικών αρχών, καθώς και του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος της χώρας. Απαιτούν, επίσης, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων της «υπόθεσης Οδησσού», καθώς και την απόδοση ευθυνών για το θάνατο του Μπερντιούγκιν.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Προβληματικές εκλογές

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Καταγγελίες για παρατυπίες σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Γεωργία και οι οποίες είναι πιθανό να αναδείξουν το διάδοχο του βετεράνου Προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, που θα αποχωρήσει από την εξουσία το 2005.

Σύμφωνα με τον Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 25% των ψήφων, ο φιλοπροεδρικός συνασπισμός «Για μία Νέα Γεωργία», με επικεφαλής τον Βάζια Λορντκιπαντίτζε προηγείται με 24%. Ακολουθεί το «Εθνικό Κίνημα» του Μιχαήλ Σαακασβίλι με 22%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα με 15%. Το εκλογικό όριο του 7% ξεπέρασε και το «Κόμμα της Δημοκρατικής Ανανέωσης» του Ασλάν Αμπασίτζε, ηγέτη της αυτόνομης περιοχής της Ατζχαρίας που συγκέντρωσε το 10%. Δύο άλλα κόμματα, οι «Μπουρτζανάντζε - Δημοκράτες» και η «Νέα Δεξιά», ξεπέρασαν επίσης το εκλογικό μέτρο του 7% και φαίνεται ότι εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ωστόσο, οι κόντρες αλλά και οι αντικρουόμενες εξαγγελίες χαρακτήρισαν και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Εξιτ-πολ» έδειξαν ότι ο φιλοκυβερνητικός συνασπισμός συγκέντρωνε ποσοστό κοντά στο 20%, ενώ ο Σαακασβίλι δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Τιφλίδας πως η αντιπολίτευση νίκησε και κάλεσε την κυβέρνηση «να αποδεχτεί αυτά τα αποτελέσματα».

Η ψηφοφορία ξεκίνησε με προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν σχέση με ελλιπείς εκλογικούς καταλόγους, ενώ οι αρχές παρέτειναν τη διαδικασία κυρίως στο Κουτάισι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας, προκειμένου να ψηφίσουν όσοι δεν ήταν αρχικά γραμμένοι. Ακόμη, οι αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις περιέφεραν τις κάλπες από χωριό σε χωριό, ενώ δεν έλειψαν και τα βίαια περιστατικά.

Το αποτέλεσμα ενδιαφέρει πολύ τη Δύση, καθώς ήδη κατασκευάζεται ένας πετρελαιαγωγός που το 2005 θα μεταφέρει το πετρέλαιο της Κασπίας στις δυτικές αγορές μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ