ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί και συμφωνίες

Εξοντωτικοί είναι οι έλεγχοι των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Εξοντωτικοί είναι οι έλεγχοι των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε χαλάρωση του αποκλεισμού των πόλεων της Δυτικής Οχθης, με εξαίρεση τις Τζενίν και Νάμπλους, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός. Ο ισραηλινός Τύπος υποστηρίζει ότι πιθανότατα η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τις παρατηρήσεις του αρχηγού του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, την περασμένη βδομάδα, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού ενισχύει την επιρροή των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων».

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, η απόφαση χαλάρωσης ελήφθη, προκειμένου «να αφεθεί κάποιο περιθώριο κινήσεων στο νέο πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι, στην προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παλαιστινιακού πληθυσμού». Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, ορισμένες διαρροές, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ φέρεται έτοιμος να διαλύσει 10 - 20 ακατοίκητους εποικισμούς της Δ. Οχθης «ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ». Πάντως, χθες, παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στην καθημερινότητα του παλαιστινιακού πληθυσμού, παρά τις ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, την Κυριακή αναμένεται να θέσει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αριέλ Σαρόν τη συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη «Χεζμπολάχ» για την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Οι υπάρχουσες πληροφορίες φέρουν την ισραηλινή πλευρά να έχει αποδεχτεί να απελευθερώσει αρκετές εκατοντάδες Αραβες αιχμαλώτους (Παλαιστινίους και Λιβανέζους), με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τη «Χεζμπολάχ» ενός Ισραηλινού επιχειρηματία που έχει απαχθεί και την επιστροφή των σορών 3 Ισραηλινών στρατιωτών. Το περιεχόμενο της συμφωνίας δε φέρεται, όμως, να ικανοποιεί όλα τα μέλη του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς αρκετοί επιμένουν ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η απελευθέρωση του Ισραηλινού πιλότου Ρον Αράντ, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν αρκετά χρόνια νωρίτερα στο Λίβανο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το γράμμα του στρατηγού και οι συνέπειες

Τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα κρατάει (Τρίτη βράδυ) ο δημόσιος θόρυβος γύρω από τις νεοναζιστικές δηλώσεις του στρατηγού Ράινχαρντ Γκίντζελ, διοικητή της ελίτ Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων της Μπούντεσβερ. Σε επιστολή του, που το περιεχόμενό της δημοσιεύτηκε την Τρίτη το πρωί στο γερμανικό Τύπο, ο Γκίντζελ επικροτεί τις ναζιστικού περιεχομένου δηλώσεις του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Μάρτιν Χόμαν, ο οποίος σε ομιλία του για την 3η Οκτώβρη («Μέρα της Ενωσης της Γερμανίας») είχε πει ότι δράστης εγκλημάτων δεν είναι μόνο ο γερμανικός λαός (στη διάρκεια της ναζιστικής δικτατορίας), αλλά και οι Εβραίοι που συνεργάστηκαν με τους μπολσεβίκους.

Στην επιστολή του ο στρατηγός γράφει ότι η ομιλία του βουλευτή είναι «άριστη... που σαν αυτή με τέτοιο θάρρος για την αλήθεια και τη σαφήνεια μόνο πολύ σπάνια ακούει και διαβάζει κανείς στη χώρα μας». Και παρακάτω: «Ακόμα κι αν όλοι που συμφωνούν με αυτή την αντίληψη ή που τη διατυπώνουν δυνατά και καθαρά τεθούν αμέσως από τη δημόσια γνώμη μας στη δεξιά ριζοσπαστική γωνία, εσείς μπορεί να είστε βέβαιος ότι με αυτές τις σκέψεις σας μιλάτε μονοσήμαντα από την ψυχή της πλειοψηφίας του λαού μας».

Βέβαια, ο θορυβημένος υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρουκ, (SPD) έδωσε οδηγία στον επιθεωρητή του Πεζικού να θέσει εκτός υπηρεσίας το διοικητή της επίλεκτης ταξιαρχίας και παρακάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιοχάνες Ράου, (επίσης SPD) να αποτάξει το στρατηγό.

Αυτό μπορεί να συμβεί. Τελειώνει όμως μ' αυτό το όλο ζήτημα, που από ορισμένη μερίδα του γερμανικού Τύπου θεωρείται σαν «η κορυφή του παγόβουνου»; Μάλλον όχι, υπογραμμίζει αυτή η πλευρά του Τύπου και ο λόγος είναι ότι η ταξιαρχία αυτή με ειδικές αποστολές, που στρατοπεδεύει στην πόλη Καλμ, θεωρείται σαν «η ελίτ της Μπούντεσβερ». Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (5 Νοέμβρη) σε σχόλιό της γράφει σχετικά: «Ολα σχετικά μ' αυτή (την ταξιαρχία) είναι μυστικά. Ούτε οι βουλευτές του Μπούντεσταγκ, που αποφασίζουν για αποστολές στο εξωτερικό, γνωρίζουν τι έκανε αυτή η μονάδα στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Ο Γκίντζελ το αιτιολογεί αυτό με το ότι «τα ευαίσθητα καθήκοντα» της ταξιαρχίας «καθιστούν δυστυχώς αναγκαία μια εχέμυθη συμπεριφορά απέναντι στην κοινή γνώμη και προστατευτική πρόνοια... Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πληροφοριών Στρατικοποίησης, με έδρα το Τίμπινγκεν, Τομπίας Πφλίγκερ, γνωρίζει ότι τα «σκληρά λόγια» του στρατηγού «εκτιμώνται στη μονάδα και είναι συμπτωματικά για όλο το τμήμα».

Ο εκπρόσωπος του ΚΟΔΗΣΟ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Βόλφγκανγκ Γκέρκε, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση υπερασπίζει στο Αφγανιστάν δήθεν την ελευθερία και το κράτος δικαίου, αλλά αυτό «με αξιωματικούς που με αντισημιτικά και δεξιο-ριζοσπαστικά λόγια εμφυσούν το πνεύμα στο τμήμα».

Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία μήνυσε το χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Χόμαν για φανατισμό του λαού και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Πάουλ Σπίγκελ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του σαν «τη χειρότερη περίπτωση αντισημιτισμού», που βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονίες συνδικαλιστών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η «εμμονή» του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε να εξαφανίσει από προσώπου Γης τις ανταρτικές οργανώσεις, που συνεπάγεται και τη στρατιωτικοποίηση της κολομβιανής κοινωνίας, έχει πολλαπλούς αποδέκτες καθώς φαίνεται, ειδικά όταν ο αποδέκτης είναι κοινωνικός τομέας που αντιτίθεται στα σχέδια του κολομβιανού Προέδρου. Οπως οι συνδικαλιστές.

Ετσι, πενήντα οκτώ συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν μέχρι σήμερα (για το 2003) στην Κολομβία, όπως ανακοίνωσε μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, η Κεντρική Ενωση Εργαζομένων (CUT). Παράλληλα, όπως καταγγέλλει η συνδικαλιστική οργάνωση, την ίδια περίοδο 130 συνδικαλιστές συνελήφθησαν στην πετρελαιοπαραγωγό επαρχία Αραούκα κι άλλοι 600 εξαναγκάστηκαν, μέσω απειλών από ένοπλες ομάδες, να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή, ή να αυτοεξοριστούν στο εξωτερικό.

Τα νέα στοιχεία της CUT ανεβάζουν στους 513 (148 τον περασμένο χρόνο, 191 το 2001, 116 το 2000, και 58 μέχρι στιγμής αυτό το χρόνο) τον αριθμό των δολοφονηθέντων συνδικαλιστών στην Κολομβία από το 2000. Εν κατακλείδι, η CUT καταγγέλλει προειδοποιώντας και για τα μελλούμενα ότι «οι δολοφονίες συνδικαλιστών δε σταμάτησαν να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες»...

ΙΣΡΑΗΛ
Αυξάνονται οι αρνητές και οι ποινές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Δεκάδες Ισραηλινοί, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί ένστολοι, πλην άοπλοι, έφεδροι στρατιώτες και αξιωματικοί, πραγματοποίησαν, χτες, καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο φυλάκιο Ριμονίμ του εποικισμού Οφραμ, στη βόρεια Δυτική Οχθη. Η διαμαρτυρία έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ισραηλινό αρχιλοχία Τομ Μεχάζερ, 27 ετών, ο οποίος εκτίει, ήδη, ποινή φυλάκισης 28 ημερών για ανυπακοή, επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο συγκεκριμένο φυλάκιο «εντός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών».

Ο Μεχάζερ, μιλώντας από το κελί του στον ισραηλινό ραδιοσταθμό, τόνισε ότι το συγκεκριμένο φυλάκιο «υπάρχει αποκλειστικά και μόνο για να ασκεί πίεση στον παλαιστινιακό πληθυσμό, υποχρεώνοντάς τον να κάνει μια μεγάλη παράκαμψη καθημερινά». Ο Ισραηλινός έφεδρος υποστήριξε ότι η διαταγή των ανωτέρων του είναι ακριβώς η πρόκληση ταλαιπωρίας στους Παλαιστινίους, ενώ «ουδείς λόγος ασφαλείας υπάρχει». Κατέληξε, δε, ότι η μαζική τιμωρία και τα βάσανα, τα οποία «υφίστανται καθημερινά οι Παλαιστίνιοι εξαιτίας μας, καθιστούν μηδαμινή τη δική μου ποινή».

Στο Ισραήλ, από το Γενάρη του 2002, έχει αρχίσει μια κίνηση άρνησης εφέδρων να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα εδάφη, η οποία συμπληρώνεται από την άρνηση αποφοίτων λυκείου να υπηρετήσουν την υποχρεωτική τους θητεία «σε θέσεις κατοχής». Συνολικά, περισσότεροι από 1.000 Ισραηλινοί έφεδροι και υποψήφιοι στρατιώτες έχουν αρνηθεί να εκτελέσουν εντολές και διαδοχικά καταδικάζονται σε διάφορες πειθαρχικές ποινές φυλάκισης, ενώ έχουν αρχίσει και οι προσαγωγές τους σε στρατοδικεία. Τελευταίο «κρούσμα» είναι η δημόσια επιστολή Ισραηλινών πιλότων (οι οποίοι είναι μόνιμοι και όχι έφεδροι), που αρνούνται να πλήξουν στόχους σε κατοικημένες περιοχές των κατεχομένων εδαφών και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ