ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Καθεστώς για τους πολλούς η υπο-απασχόληση

Στα πλαίσια ενίσχυσης της κυβερνητικής προπαγάνδας για τις προσπάθειες που δήθεν καταβάλλει η κυβέρνηση να μειώσει την ανεργία και να την «καταργήσει», αν της ήταν μπορετό, συνήλθε χτες η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης. Κεντρικό αντικείμενο της συνεδρίασης, το πώς ο ΟΑΕΔ, με πιο αποφασιστικούς ρυθμούς, θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας. Η πολιτική όμως της κυβέρνησης, η ανάπτυξη αλά ΟΝΕ, όχι μόνο δεν μπορεί να απορροφήσει τους 500.000 ανέργους, αλλά σταθερά επιβάλλει την υποαπασχόληση και την ημι-ανεργία στο σύνολο των μισθωτών. Συνέπεια αυτής της ημι-ανεργίας, αλλά και της καθήλωσης των μισθών και ημερομισθίων είναι η μείωση του εργατικού εισοδήματος, ενώ ζοφερή διαμορφώνεται και η κατάσταση στην εξασφάλιση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες ο «Ρ», στη βάση επίσημων δεδομένων του ΙΚΑ για την απασχόληση και τις αμοιβές των δύο εκατομμυρίων μισθωτών - ασφαλισμένων στο ίδρυμα και των οποίων η ολοκλήρωση της παρουσίασης γίνεται σήμερα, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι:

  • Συνολικά οι μισθωτοί εργάζονται σε καθεστώς υπο-απασχόλησης. Από 300 ημέρες εργασίας και ασφάλισης που μπορεί και πρέπει - και συνταξιοδοτικά - να έχει ένας εργαζόμενος στη διάρκεια του έτους, ο μέσος όρος των ημερών εργασίας για τους 2.038.724 μισθωτούς είναι μόλις 205 ημέρες. Δηλαδή, η εργατική δύναμη του συνόλου των μισθωτών μπαίνει στη διαδικασία της εργασίας μόνο κατά τα 2/3.
  • Πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτοί (1.059.428) έχουν μηνιαίο εισόδημα 278 ευρώ. Ενας στους δύο δηλαδή εργαζόμενους εξαναγκάζεται να ζει με ημερήσιο εργατικό εισόδημα 11,12 ευρώ. Αυτή η μεγάλη κατηγορία μισθωτών, το 51,96%, κολλάει το χρόνο μόλις 125 ένσημα.
  • Το ετήσιο εισόδημα του συνόλου των μισθωτών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, πάντα κατά μέσο όρο, κινείται στα όρια του βασικού μισθού που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μόλις 560 ευρώ το μήνα ή 6.726 ευρώ το χρόνο.
  • Διαμορφώνονται πλέον δύο ταχύτητες εργαζομένων μισθωτών. Στην πρώτη που είναι και η πολυπληθέστερη, αποτελεί τα 2/3 του συνόλου, περιλαμβάνονται μισθωτοί που εργάζονται σε καθεστώς υποαπασχόλησης. Και μόνο ένας στους τρεις μισθωτούς έχει πλήρη εργασία. Ο αριθμός αυτών που κάνουν πάνω από 290 μεροκάματα το χρόνο ανέρχεται στους 693.132 εργαζόμενους.
  • Μέσα σε αυτό το καθεστώς της υπο-απασχόλησης παρατηρείται σημαντική διαστρωμάτωση. Οπως προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύουμε, 186.000 μισθωτοί, ποσοστό 9,16%, καταφέρνει να κάνει το χρόνο, κατά μέσο όρο, μόνο 25 μεροκάματα και να έχει ετήσιες αποδοχές 602 ευρώ..!
  • Μια άλλη μεγάλη ομάδα, 217.786 μισθωτοί, ποσοστό 10,68% κατά μέσο όρο εργάζεται το χρόνο 73 ημέρες, με ετήσιο εισόδημα 1.786 ευρώ. Το εισόδημα αυτών των ανθρώπων διαμορφώνεται στα 149 ευρώ το μήνα. (Στον πίνακα αναλυτικά παρουσιάζονται όλες οι κατηγορίες και οι μέσοι όροι σε αριθμό ενσήμων και αμοιβών.)

Παρά τη σημαντική αυτή διαστρωμάτωση, το σίγουρο είναι ότι όλοι οι μισθωτοί βράζουν στο ίδιο καζάνι. Στο καζάνι της σκληρής εκμετάλλευσης. Στα δύο εκατομμύρια μισθωτούς αναλογεί μόλις το 9,7% του ΑΕΠ. Από τα 140,2 δισεκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ το 2002, όλοι οι μισθωτοί στο ΙΚΑ έλαβαν ως εργατικό εισόδημα μόλις 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, όταν π.χ. ένας στους δύο μισθωτούς έχουν κατά μέσο όρο 125 ημέρες ασφάλισης το χρόνο, προκύπτει σοβαρό ζήτημα και με το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. Το καθεστώς της υποαπασχόλησης που έχει επιβληθεί αποστερεί τους εργαζόμενους όχι μόνο από το εργατικό εισόδημα, αλλά μαθηματικά προδιαγράφει ότι στο μέλλον μια ολόκληρη παραγωγική γενιά δε θα καταφέρει να εξασφαλίσει δικαίωμα στη σύνταξη.

Και όμως αυτό το μοντέλο του «απασχολήσιμου», του εργάτη που θα κάνει ένα μεροκάματο σήμερα και ένα την επόμενη εβδομάδα, το μοντέλο του ευέλικτου, με τρίωρα και τετράωρα, είναι το μοντέλο που σταθερά προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Αυτό το μοντέλο απαιτεί η ΕΕ των μονοπωλίων.

Η ύπαρξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, που δεν καταγράφεται σε αυτά τα στοιχεία, καθόλου δεν αλλάζει τη γενική εικόνα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ' αυτή για τους μισθούς και την απασχόληση. Το αντίθετο μάλιστα. Με δεδομένο ότι η μαύρη εργασία είναι η πιο κακοπληρωμένη εργασία, η συνολική θέση της εργατικής τάξης προβάλλει ακόμα πιο μαύρη, ακόμα πιο επώδυνη.

Σ.Σ. Στο δημοσίευμα της Κυριακής και στον πίνακα της πρώτης σελίδας εκ παραδρομής γράφτηκε ότι «Μέχρι 150 ένσημα το χρόνο κάνουν 34.746» ενώ το σωστό είναι 234.746 άτομα. Βλέπε και τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα. Αντίστοιχα στη σελίδα 9 του ίδιου φύλλου στη φράση «παίρνουν μόνο τα 13,7% ευρώ», το σωστό είναι «τα 13,7 δισ. ευρώ».


Πανελλαδική απεργία καθαριστριών

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή 14 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε όλα τα σχολεία της χώρας μπροστά στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, που αρνείται τη δίκαιη επίλυση των προβλημάτων τους και την υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα χρόνια ολόκληρα δουλεύουν κάτω από ένα απαράδεκτο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς. Ενα καθεστώς που τους αναγκάζει να δουλεύουν με συμβάσεις έργου, παρόλο που επί σειρά ετών καλύπτουν διαρκείς ανάγκες και παρέχουν πάγια εξαρτημένη εργασία. Οι αμοιβές είναι εξευτελιστικές (200 - 300 ευρώ το μήνα).

Απαιτούν: αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, προσλήψεις με αορίστου χρόνου σχέση εξαρτημένης εργασίας. Αλλαγή του τρόπου προσλήψεων, διαφανή κριτήρια για τις προσλήψεις από επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων. Αναπροσαρμογή των αμοιβών σε ετήσια βάση. Αύξηση 10% για τη νέα σχολική χρονιά. Αμεση καταβολή των αναδρομικών της αύξησης των ετών 2002 - 2003. Αμοιβές για 11 μήνες. Χορήγηση εκλογικού επιδόματος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές - ευρωεκλογές κλπ.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Κινδυνεύει η πρακτική τους εξάσκηση

Τη διασφάλιση της ναυτολόγησής τους ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Σπ. Στριφτάρης

Tov κίνδυνο να χάσουν το εκπαιδευτικό έτος αντιμετωπίζουν πολλοί σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, γιατί δε βρήκαν πλοία ή δε συμπλήρωσαν τον ελάχιστο χρόνο ναυτολόγησής τους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, καταγγέλλοντας, μάλιστα, ότι αρκετοί σπουδαστές αναγκάζονται από τους εφοπλιστές να καλύπτουν θέσεις άσχετες με την ειδικότητά τους.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πασχαλίδης, είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εφόσον συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή άλλοι σοβαροί λόγοι - όπως το να μη βρει ένας σπουδαστής ένα πλοίο - το υπουργείο θα δικαιολογεί κατ' εξαίρεση την εγγραφή του στο δεύτερο εξάμηνο και θα δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους. Οσο δε για την ετεροαπασχόληση, είπε ότι αυτήν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις κατά παράβαση του σχετικού κανονισμού.

Το πρόβλημα, τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης, είναι ότι πολλοί σπουδαστές δε βρήκαν πλοίο να μπαρκάρουν αφού δεν τους παίρνουν και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να υποχρεωθούν οι εφοπλιστές να παίρνουν σπουδαστές για εκπαίδευση. Μία σωστή πράξη όπως η εκπαίδευση δεν μπορεί να αφεθεί στο έλεος των εφοπλιστών, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθούν φαινόμενα όπως να κάνει φασίνα ο σπουδαστής στο πλοίο ενώ πρέπει να εκπαιδεύεται για δόκιμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ